Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,943 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • rovamycine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den po opakovyných odberoch krvi mi prišli výsledky že mi doznieva akútna toxopl. ktorú som prekonala. po USG po 20.týždni bolo podla gynekologa všetko v poriadku no infektolog aj gyn. odporučili odber plodovej vody. pri USG pred odberom zistili malý výpotok v dutine brušnej mojho bábatka a gynekolog odporučil nasadenie rovamycinu 3x1tab/á8hod. chcem sa spýtať čo je ten výpotok a či sa to dá liečiť a či to može sposobiť postihnutie bábatka a či je normálne že napriek USG nálezu a doporučeniu gyn. mi infektolog odmietol predpísať liek vraj až po výsledkoch z plodovej vody s vetou že: /za tri dni sa ešte nikomu nič nestalo a mám čakať/....Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rovamycín je bezpečný a plod neohrozuje.
    Výpotok v dutine brušnej plodu by som musel vidieť, má to mnoho príčin, často sa nič nedeje, ale závisí na jeho množstve a lokalizácii. Pri toxoplazmoze plodu nebýva typický. POtrebný je dokladný ultrazvuk mozgu plodu a hlavne výsledky plodovej vody.

Podobné otázky

  • Chlamydie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    už som celkom zúfala a tak som sa po odporucení obratila aj na Vás.
    Som v 17nastom tyzdni tehotenstva bola som 2 krat hospitalizovana na krvacanie a riziko potratu stim ze som mala zisteny hematóm. Liecili ma magneziom, ascorutin a duphaston. Momentalne uz nekrvacam a citim sa vitalne.
    A však na krvnych testoch zistili pozitivitu protilatok na chlam. tracho. aj pneumo.
    S takymito hodnotami Chlamydie pneumonie Igm ... pozit
    pneumonie Igg.... pozit
    Chlamidie tRACH igg aj igm taktiez .... pozitivne

    hodnoty: pn.Igm.... 1,202 c.off 0,282
    pn IgG ..... 0,587 0,339
    TRACH IgM .. 0,689 0,424
    Trach. IgG ... 0,824 0,446
    predpisali mi Rovamycine 1,5, ziadne stery mi nerobili iba krv mi brali.

    Neviem ci je to nebezpecne pre dieta jest tolkoto liekov, ci sa dieta nemoze narodit postihnute a co mu hrozi, ci su lieky spravne lebo kazda jedla sumamed co som citala a ja mam toto. Skutocne neviem co si mam mysliet. kazdy lekar si ma iba posuva ako pinpongovu lopticku nikto nic neppovie... Skuste mi prosim pomoct.

    Ďakujem za skorú odpoved Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže - chlamýdie plod neovplyvňujú ani nezvyšujú riziko potratu. Protilátky sa normálne neliečia, ak nie je pozitívny ster, tak je liečba zbytřočná.
    Ale Rovamycín je plne bezpečný, takže sa nestresujte.

  • rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň.rada by som pán doktor poznala váš nazor na tuto vec: som v 15 týždni tehotenstva a pred dvomi týždňami mi boli zistené protilatky na toxoplazmozu.gynekolog ma odporučil na infektologa,ktory mi opat zobral krv.včera prišli vysledky a potvrdila sa toxoplazmoza doznievajuca s takymito vysledkami-Igg 243, Igm 1:448...pán doktor mi nasadil antibiotika ROVAMYCINE...a dal na zváženie amniocentezu.ktorú som odmietla. a sama neviem čo si mám o tom mysliet ked všade som zatial čitala,že ked sa potvrdí,že bola prekonaná tak to dieta nijako neohrozuje. dakujem za vašu odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existujú presné krvné testy, ktoré Vám spravia na infektologii, tieto testy ukážu, či IgM pretrváva z minulosti, alebo máte akútnu infekciu.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň.Dakujem,že ste mi odpovedal.Mám ešte jednu otázku, brali mi po dvoch týždňoch od prvého odberu kde boli tieto hodnotyIGG 341,IGM 14,2 a IGG avidita 0,250 a teraz IGG 240, IGM 4,1-5 a IGG avidita menej ako 0,40 ,KFR 1:1024 je to zé,aj ked mi vyšli tieto výsledky lepšie?Gynekolog tvrdí,že je všetko ok, aj čo sa týka sona, NT som mala v 12 týždni 1,13 mm . No na infekčnom mi vravel p.dr.že mi odporúča odber plodovej vody, lebo je to zlé somnou.Beriem mesiac rovamycine ale odbery boli pred liečbou.Ďakujem vám velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ¨naozaj to vyzerá že ide o pamaťove protilátky, ktoré klesajú. Odber plodovej vody na parazita sa robí hlavne pri stúpajúcich protilátkach, ale ak to infektolog doporučil, je to na zváženie.

  • hrúbka tkanív a toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, chcem sa opýtať aký je rozdiel medzi hrúbkov tkaniva THI, a hrúbkov tkaniva CHI?
    A chcela by som sa opýtať, som v 14 týždni tehotenstva, a zistili mi toxoplazmozu v 12 týždni,má to vplyv na plod,ked sú moje hodnoty IGG 341,IGM14,2 , IGG adatíva 0,250.Beriem lieky Rovamycine.Mohol sa plod nakaziť?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    THI a CHI sú ultrazvukové hodnoty, ktoré sa nedajú nijako takto popísať, nemajú s konkrétnym vyšetrením nič spoločné.
    Čo sa týka Toxoplazmozy, je potrebné dokladné infektologické konzílium, pretože samotná pozitivita IgM /vo Vašom prípade pomerne nízka/ ešte neznamná, že ste nákazu prekonala v gravidite, ostáva pozitívne až rok po nákaze. Rovamycín nič neskazí, ale zrejme ho beriete zbytočne.

  • ROVAMYCINE pocas kojenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v noci som bola na pohotovosti koli teplote 38C, zapalu hrdla a upchatemu nosu. Kedze zijem a som poistena v zahranici nemam na Slovensku vseobecneho lekara a aj tak su sviatky, vikend. Upozornila som, ze kojim 8 mes. babatko a predpisali mi antibiotika ROVAMYCINE 3 M.I.U. Az po poziti prvej davky som si precitala letak kde je uvedene, ze pre tehotne je vhodny ale ze "vo vseobecnosti sa neodporuca pocas dojcenia". Teraz som v rozpakoch a neviem na koho sa mam obratit. Mozem pokracovat v liecbe? mozem cumlat napr. Propolky na hrdlo? Dakujem velmi pekne za skoru odpoved.