Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.
16,885 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • uvaha

    , Autor: odbornik2

    Pan doktor, prave som si precitala Vasu reakciu na prispevok o tom, ci je rok dlha doba alebo nie. Chcela by som sa opytat, ci mate sam podobne skusenosti ako pisete, ze "netreba tlacit na pilu." Pre mna osobne je ten rok aj pol co mam za sebou teda strasnym obdobim, nakolko sme obaja zdravi, vsetky vysledky mame v poriadku, nikdy sme nemali nejake zavazne zdravotne problemy, sme chudi (nie vychudnuti), sportujeme, nefajcime, nepijeme (prilezitostne). Tak kde je problem, ak okolo vidim plno matiek fajciarok, fetacok, obeznych (dokonca mam dojem ze tie tucnejsie lahsie otehotneju). Fakt to nechapem, ale najhorsie je, ze to clovek necakal, o neplodnosti som za cely zivot ani poriadne nepocula a zrazu behom roka mam prestudovany cely internet, co sa tychto problemov tyka. V poslednych mesiacoch sa mi uz aj ten sex sprotivil, takze si myslim ze rok je skutocne DLHA DOBA ak nemate ziadne problemy a jednoducho to nejde. Dakujem, dufam ze prispevok nie je velmi dlhy...ako dobre ze som sa mohla niekomu vyrozpravat.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    ani netušíte, ako s Vami súhlasím. Čo mňa osobne veľmi trápi je, že táto situácia, práve kvoli jej stresujúcej a frustrujúcej povahe je často zneužívaná centrami asistovanej reprodukcie, pričom ich zásahy v prvých dvoch rokoch nezvyšujú šancu na otehotnenie.
    Rozmnožovací pud je najsilnejší, a nedá sa proti nemu účinne brániť. Niekedy veľmi pomože posedenie s psychológom, prípadne zmena priorít.
    Moja zubárka otehotnela po šiestich rokoch, pričom to brali ako to šlo, bez liečby iba pravideľný sex. Teraz si musím hľadať nového zubára, kurnik šopa, už aby porodila, dokojila a nastúpila.

Podobné otázky

  • Vyšetrenie

    , Autor: odbornik2

    Pán doktor v tomto článku to je, to o čom som Vám písala ohladne tej známej čo nemôže 8 rokov otehotnieť a mala 3 umelé opl. a vždy jej po pár dnoch v skúmavke odumreli.Vy ste mi písali ,že si myslíte že má asi nejaké protilátky v krčku maternici nakolko sa jej spermie nedostanú vôbec dnu.Podla Vás by možno pomohla ins. manželovými upravenými spermiami .No kde by sa mala na takéto vyšerenie objednať kde sa to robí?Ďakujem.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    bola to iba úvaha, mám pomerne málo informácii.
    Túto procedúru robia v každom centre reprodukčnej medicíny.

  • chronicke mandle

    , Autor: odbornik2

    prajem dobry den,
    uz rok sa snazim otehotniet,zatial sa nedari. Asi pred rokom som bola v ramci preventivky aj u krcnej, ktora mi diagnostikovala chronicke mandle, ktore by bolo dobre vybrat. ja vsak s nimi nemam ziadne problemy, dokonca nemavam ani anginy a chripku som mala pred 4 rokmi. Moze mat teoreticky tato diagnoza nejaky vplyv na moju schopnost otehotniet?
    dakujem.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    síce neexistujú žiadne relevantné štúdie, ktoré by potvrdily vplyv chronického zápalu v tele na plodnosť, ale teoreticky si viem predstaviť, že ak máte naozaj chronický aktívny zápal v tele, že jeho produkty nie sú ideálne pre tehotnosť. Aktivovaný imunitný systém sa može potom obrátiť aj proti spermiám.
    Je to však moja úvaha, nie je to podporené ani skúsenosťami ani praktickými štúdiami. Skúste zopakovať vyšetrenie u krčnej a zistite si, v akom štádiu je ten zápal, či to može mať vplyv na Váš celkový zdravotný stav.

  • stitna zlaza

    , Autor: odbornik2

    Dobry den.Chcela by som otehotniet a kedze mame v rodine,(moja babka a mama) znizenu funkciu stit. zlazy,tak som si dala zobrat krv u obvodnej a vysledok THS 4,47 a norma bola do 5,50 co je ok,ale pred rokom mi ina doktorka brala krv ale okrem TSH mi dala vysetrit aj T4.Vtedy bolo TSH 5,75 teda zvysene ale k endokrinologovi som sa uz nedostala lebo som cestovala do zahranicia.Co sa chcem spytat ci je potrebne skontrolovat aj T4,alebo sa mam uspokojit ze THS mam momentalne v poriadku. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    TSH je najcitlivejší ukazateľ porúch štítnej žľazy, aj skrytých, často je T4 ešte v norme a TSH už býva zvýšené. Takže je to ok.
    Úvaha na záver, mali by si ľudia všetky vyšetrenia platiť, ak nie sú schopní si zájsť pre výslekdy. Škoda, že Fico zrušil tie poplatky, bola to aspoň nejaká regulácia plytvania zdravotníckymi službami.