Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,967 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotenstvo a endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    pred 2 tyzdnami mi bolo laparoskopicky odstranene malinke lozisko endometriozy (vajcovody su priechodne, malo by byt vsetko OK) a vzhladom na to, ze este nemame deti (liecbu mi nenasadili) a manzel ma asthenoteratozoospermiu nam odporucali co najskor otehotniet niekde v centre. moja gynekologicka mi nasadila dufaston aspon na 3 mesiace (nie ako liecbu endometriozy ale ak by sa nam podarilo prirodzene otehotniet tak na posilnenie, aby babo ostalo tam kde ma.-) a doktorka v centre nam odporuca najprv IUI. chcem sa opýtať ci mozem brat ten dufaston na posilnenie (aby mi nezhorsilo endometriozu) a citala som ze pri endometrioze (aj ked je odtranena) sa IUI nepodari!ze vylucuje nejake take latky, ktore zabranuju uhniezdeniu vajicka... dufam ze nie....:-(
    Ďakujem za odpoved, dufam, ze som to nenapisala velmi komplikovane.-)
    Pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chýba mi hlavný údaj, ako dlho sa snažíte otehotnieť. Ak je to viac ako rok, potom je načase niečo robiť, ak menej, potom je šanca na prirodzené otehotnenie rovnaká ako pri roznych zákrokoch.
    Duphaston nepodporuje rast endometriozy, dokonca ju potláča a podporuje uchytenie vajíčka.