Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,574 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problem otehotnieť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pan Doktor. S manželom sa už 4 roky pokušame o ďieťa. Bola som na vyšetreniach a tam mi zistili že mi nerastu vajička. Bola som na laparoskopii, brala som duspalston, glostybekit a nič. Potom u manžela zistili že ma nepohyblive spermii. Lekar mu predpisal tabletky proviron.

Podobné otázky

  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: mimi332

    Dobrý deň, nedávno som písala ohľadne tých protilatok a zhrniem. Som po 2MA v 9tt a 10tt, zistená mutácia MTHFR C677T homozygot, protilátky proti spermiam, Rh ja negatív manžel pozitív( až po druhom MA podaná Rhega) a teraz zistená neliecena ureaplazma parvum. A este mam maternicu pravdepodobne so septom kde mi bola robena hysteroskopia a odstraňovalo sa cast septa. Pocas tehotenstva som uzivala len obycajnu kyselinu listovu a som citala ze pri tej mutacii je treba brat ten folat. Moj gynekológ chce dat kvolu tej mutacii pichat clexane aj pred vkladom. Otehotnieť som nemala problém ani raz preto ma to prekvapilo keďže mi povedali ze jediná možnosť u nás je IVF. Chcela by som sa opýtať ze je možné keď som otehotnela druhy krát a plod sa vyvíjal do 6-7tt a bola aj prítomnosť akcie srdca tak mohli tie protilátky spôsobiť potrat(ze poškodili spermiu ktora oplodnila vajicko) ? Chápem tomu tak ze práveže pri tých protilatkach je vobrc problem otehotniet ale mozem aj kvoli nim potratit? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je celé mimo moje chápanie a radšej sa k tomu nevyjadrím. Nerozumiem, prečo IVF a nerozumiem prečo clexane pri tak bežnom náleze kao je MTHFR mutácia.
    Ak ste mali septum, je to pravdepodobná príčina MA. Ostatné všetko sú absolútne nevýznamné nálezy.

  • Uterus subseptus

    , Autor: mimi332

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať. Som 3 týždne po zistení MA v 9+1 s tým že plod zodpovedal veľkosti 6+4. Je to už môj druhý MA za polrok, predtým som mala 8 mesiacov problém otehotnieť. Prvý MA bol v 8+2 ale tam som nemala ani potvrdené že či bol prítomný plod ani v ktorom týždni to bolo pretože som začala krvácať a nebol potrebný kyret. Keď som bola na pohotovosti kvôli tomu krvácaniu mi lekárka povedala že mám na maternici tu prepažku čo je aj v lekárskej správe ale keď som s tým prišla k svojmu gynekológovi tak mi tvrdil že síce je maternica na vrchu zdvojena( čo som pochopila že prepazka je v strede od vrchu) ale nemá to žiadny súvis, takisto mi ani nebolo podané to Rhega keďže ja som - a manžel je + rh faktor. Po tomto druhom MA kde vlastne bolo aj prítomné srdiečko a plod sa vyvíjal do toho 6-7tt keď som bola po kyrete s lekárskou správou mi povedal že príčina mohla byť v tom septe a idem teda na hysteroskopiu. Ale to som sa chcela opýtať či naozaj mohlo práve to septum spôsobiť že plod odumrel alebo je to blbosť? Ideme aj na spermiogram a ešte to by som sa chcela opýtať že pokiaľ by bola zlá spermia tak môže sa stať že plod sa vyvíjal do toho 7tt a následne by odumrel alebo by sa nevyvíjal vôbec? Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deń,
    ak sa plod uhniezdi na prepážke, môže byť horšie vyživovaný a potom môže odumrieť, hysteroskopické vyšetrenie je určite plne indikované.

  • Celularna intolerancia voči partnerovym antigenom

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    po dvoch potratoch cca 8tt mi na imunologiu diagnostikovali (odber bol v januari) celularnu odpoveď voči partnerovym antigenom (možný hla-C antigenim) stredne ťažkú, zvýšené protilátky IgM voči protrombínu a znížený vitamín D. Jedno dieťa už mám spontánne. Nemám problém otehotnieť vždy to je na prvý šup. Tato diagnóza má veľmi prekvapila. Navrhnutá je liečba prostredníctvom Igamplie. Ja sa jej však veľmi obávam a neviem sa na ňu odhodlať nakoľko sú tam rizika aj vplyvu na plod. Uvažovali sme nad tým že by sme to ešte do tretice skusili bez liečby (pripadne duphaston ten som ešte nemala). Mali ste niekedy skúsenosť že sa to podarilo? Alebo nad touto alternatívou ani nemám uvažovať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, pretože v niektorých krajinách sa začína vyšetrovanie a liečba až po 3 spontánnych potratoch, hlavne ak vy ste už zdárne donosili dieťa.
    Protilátky proti HLA antigénom partnera môžu byť príčinou opakovaných potratov, ale veľmi závisí aj na iných okolnostiach. Bolo by vhodné, aby ste tieto výsledky dôkladne konzultovala so svojim lekárom a urobila rozhodnutie spolu s ním, osobne by som sa nebránil ani ešte jednému pokusu o otehotnenie bez uvedenej liečby.

  • krvna skupina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela som sa opýtať,že či by bol problém otehotnieť,ak partnerka má rovnakú krvnú skupinu ako jej partner.Ďakujem!

  • problem otehotniet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ale to je v tom pan Doktor,ze na Hematologii,mi dali len,ACIDUM FOLICUM LECIVA, PYRIDOXIN,A B12 INJEKCIE KAZDY MESIAC JEDNU,,myslite si ze je to dost,nakolko mam zrazanie krvy???a chcela by som otehotniet??DAKUJEM ZA VASU ODPOVED....