Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Celularna intolerancia voči partnerovym antigenom

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    po dvoch potratoch cca 8tt mi na imunologiu diagnostikovali (odber bol v januari) celularnu odpoveď voči partnerovym antigenom (možný hla-C antigenim) stredne ťažkú, zvýšené protilátky IgM voči protrombínu a znížený vitamín D. Jedno dieťa už mám spontánne. Nemám problém otehotnieť vždy to je na prvý šup. Tato diagnóza má veľmi prekvapila. Navrhnutá je liečba prostredníctvom Igamplie. Ja sa jej však veľmi obávam a neviem sa na ňu odhodlať nakoľko sú tam rizika aj vplyvu na plod. Uvažovali sme nad tým že by sme to ešte do tretice skusili bez liečby (pripadne duphaston ten som ešte nemala). Mali ste niekedy skúsenosť že sa to podarilo? Alebo nad touto alternatívou ani nemám uvažovať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, pretože v niektorých krajinách sa začína vyšetrovanie a liečba až po 3 spontánnych potratoch, hlavne ak vy ste už zdárne donosili dieťa.
    Protilátky proti HLA antigénom partnera môžu byť príčinou opakovaných potratov, ale veľmi závisí aj na iných okolnostiach. Bolo by vhodné, aby ste tieto výsledky dôkladne konzultovala so svojim lekárom a urobila rozhodnutie spolu s ním, osobne by som sa nebránil ani ešte jednému pokusu o otehotnenie bez uvedenej liečby.