Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,931 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Histologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p. doktor chcela by som sa spytat na to, ako dlho treba po premlcanom potrate( v 15. tyzdni) kontrolovat hodnotu HCG. Po kyrete mi podavali este ambulatne uterotoniká kedze v dutine maternice bol " material zmiesanej echogenity, hrubky do 15 mm. " Pri poslednom vysetreni ultrazvukom to bolo 8,6 mm, z histologie napisali: " Choriove klky s nedostatocne vyvinutym cievnym systemom,s presiaknutim az edemom stromy, ojedinele nekrotické klky, loziskovo s fibrozou, bez patologickej proliferacie trofoblastu. Hodnota HCG bola naposledy 100.
    Este jedna otazka: mohol byt ten nedostatocne vyvinuty cievny system pricinou potratu?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    HCG by sa malo odsledovať do nulových hodnot, stačí 1x za týždeň.
    Áno, poruchy vývoja placenty ako ju popisujú v histologii može by´t príčinou potratu.

Podobné otázky

  • Po zakroku sa mi nedarý otehotnieť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mam 30 rokov v 16 som bola hospitalizovaná na zápal vaječníkov a od vtedy mam pravidelné zápaly a neustále gynekologické problémy. Na jar sme sa rozhodli pre bábätko a bez problémov hneď na prvý krát sa nám to aj podarilo. Zároveň som mala aj zápal ale vraj to nie je problém. No v deviatom týždni zistili že je vytvorený len plodový vačok ale inak sa to nezačalo vyvíjať a 20 mája som bola na vyčistený. Histológia potvrdila potrat. Lekári mi odporúčali počkať 6 týždňov bez sex a po prvej menštruácii hneď pokúsiť o ďalšie. No do 15 júla my nemohli zastaviť krvácanie. Od vtedy sa o to snažíme ale vôbec to nejde a momentálne mám úž asi mesiac zápal a lekár ma naň lieči ale vôbec liečba nezaberá. Chcela by som nejakú radu ako pokračovať v liečbe vraj je sa dá spraviť priefuk vaječníkov. Nemala som zatiaľ ani laparoskopiu v nemocnici mi ju od porúčali kôli zrastom.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v žiadnom prípade nič nepostupujte a nestresujte sa.
    Však sa pokúšate otehotnieť cca. 3 mesiace!!!!!!
    Skúšajte to rok a otehotniete, akékoľvek zásahy by Vás momentálne iba poškodili.

  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Ja som už Vás žiadala o radu. Môj problem bol: rok a pol mám menštruáciu 5 dní a dalšie 5 - 7 dní mám špinenie. Vyšetrenia: hysteroskopia negat., histologia v norme sono aj palpacne v norme. Menštruácia je pravidelna. Mam pocit, že sa to začalo keď som vysadila TRINODIOL 21.Liečba bola ASCORUTIN, ale bez zlepšenia. Teraz ma ešte posiela na hematol.amb. o vylučeni poruchy koagulacie. Váš názor bol, že je to zápal sliznice maternice. Išla som za iným gynekológom ten mi odporuča IUS Mirena. IUS Mirena mám strach ako zaučinkuje na organizmus a či nemám iné vychodisko. Vopred ďakujemza Váš názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie nebýva sposobené hormonálnymi zmenami, skor tam býva polyp, myom alebo zápal. Mirena by teoreticky mohla pomocť, hormonami potlačí rast sliznice.
    Avšak ešte predtým by som skusmo dal kúru antibiotík.

  • Pricina

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pan doktor.Poradte mi,prosim. Potratila som sest-krat,vzdy v 6tt bez akcie srdiecka.Histologia:regresivne zmenene chor.klky s hydropickou degeneraciou.Moze byt pricina v sliznici maternice?.Absolvovala som geneticke,hematologicke,imuno,infekcne i urolog. vysetrenia,tie su v poriadku.Nebol vys. hormonalny profil,meranie sliznice . Dakujem a prajem pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri opakovanom potrácaní často nenájdeme príčinu a liečba je obtiažna.
    Príčina býva najčastejšie genetická alebo imunologická.
    Vhodné je zvážiť Dexametazon pred otehotnením a na začiatku tehotnosti na utlmenie imunitnej reakcie.
    Hormonálny profil a meranie sliznice podľa mňa nič nevyriešia.

  • zamlknutý potrat - histologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    pred necelymi 3 tyzdnami som bola na zakroku po zamlknutom potrate. Sprava od patologa okrem ineho znela - "...v materialy je pritomny obraz parcialnej didatidóznej móly." (to bolo v sprave podciarknute) A ešte niečo o zvyškoch embrya. Môžte mi prosim vysvetlit čo to vlastne znamena a kedy by sme sa mohli opat začať snažiť otehotniet? Nič mi totiz nevysvetlili, len mi vcera vzali krv a ze mam prist o tyzden ci HCG klesá.
    Ďakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mola hydatidoza je degeneratívne ochorenie placenty, ktoré sposobuje potrat. Potrebné je Vás sledovať a opakvoane naberať krvné vyšetgrenie na HCG až do nulových hodnot.