Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: mimi332

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Som po 2 MA(8tt,9tt) a mám za sebou aj hysteroskopiu kde mi odstránovali časť septa ale dvaja doktori mi povedali inú diagnózu(dvojroha maternica a uterus subseptus) máme za sebou genetiku, hematologiu mthfr c677t homozygot zistená mutácia a reproimunologia kde mi zistili protilátky proti spermiam 170hodnota(má byť do 60). Reproimunolog nám odporúča iba IVF ale keďže som otehotnela 2x prirodzene nebolo by to možné skúsiť aj teraz len s liečbou kortikoidmi? A ešte by som sa chcela opýtať na tú mutáciu je potrebné si pichať fraxiparin? Keďže moja hematologicka mi povedala že neodporúča a iní lekári aj môj gynekológ len krútili hlavou že preventívne treba dať. Samozrejme že to budem konzultovať aj so svojim lekárom len ma zaujíma aj iný názor. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka tvaru maternice - rozdiel medzi subseptus a dvojrohou maternicou je v "obale" maternice - obe majú v dutine priehradku, pričom subseptus zvonka vyzerá ako normálna maternica a dvojrohá má srdcovitý tvar - so zárezom uprostred.
    mthfr mutácia je klinicky nevýznamná, nie je potrebná liečba, máte výrazne múdrejšiu hematologičku ako gynekologa.
    Zamlknuté potraty mohli súvisieť viac z vrodenou chybou maternice než s antispermoidálnymi protilátkami, preto si myslím, že na IVF ešte máte čas a prirodzené otehotnenie a donosenie plodu je možné.

Podobné otázky

  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: mimi332

    Dobrý deň, nedávno som písala ohľadne tých protilatok a zhrniem. Som po 2MA v 9tt a 10tt, zistená mutácia MTHFR C677T homozygot, protilátky proti spermiam, Rh ja negatív manžel pozitív( až po druhom MA podaná Rhega) a teraz zistená neliecena ureaplazma parvum. A este mam maternicu pravdepodobne so septom kde mi bola robena hysteroskopia a odstraňovalo sa cast septa. Pocas tehotenstva som uzivala len obycajnu kyselinu listovu a som citala ze pri tej mutacii je treba brat ten folat. Moj gynekológ chce dat kvolu tej mutacii pichat clexane aj pred vkladom. Otehotnieť som nemala problém ani raz preto ma to prekvapilo keďže mi povedali ze jediná možnosť u nás je IVF. Chcela by som sa opýtať ze je možné keď som otehotnela druhy krát a plod sa vyvíjal do 6-7tt a bola aj prítomnosť akcie srdca tak mohli tie protilátky spôsobiť potrat(ze poškodili spermiu ktora oplodnila vajicko) ? Chápem tomu tak ze práveže pri tých protilatkach je vobrc problem otehotniet ale mozem aj kvoli nim potratit? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je celé mimo moje chápanie a radšej sa k tomu nevyjadrím. Nerozumiem, prečo IVF a nerozumiem prečo clexane pri tak bežnom náleze kao je MTHFR mutácia.
    Ak ste mali septum, je to pravdepodobná príčina MA. Ostatné všetko sú absolútne nevýznamné nálezy.