Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ovulacny hlien

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Snazime sa s manzelom uz dlhsi cas o druheho potomka. Tak sa uz zaoberam vsetkym, co sa tyka plodnosti a plodnych dni... Viem, ze v prvom rade musi prebehnut ovulaciu. Vo vela clankoch pisu, ze prvoradym priznakom plodnych dni je hlien ktory vylucuje krcok maternice. Preto sa pytam, je nutne mat tento hlien?? Ja som ho totiz nikdy nespozorovala, a to som sa naozaj snazila ho najst. Ked ho ozaj nemam , moze byt problem s otehotnenim????

    Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved !!!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to strašne jednoduché:
    1. ak sa Vám nedarí rok, potom je to dovod na vyšetrenie
    2. ak sa Vám nedarí kratšie ako rok, potom to nie je dovod na nič, hlavne nie na stresy a pozorovanie sa, lebo to povedie k psychogénnej neplodnosti.
    Jediné čo možete urobiť je
    1. ak máte nadváhu schudnite
    2. ak fajčíte prestaňte
    3. šport a zdravá životospráva a dobrá nálada.
    Nič iné nezvýši šancu na otehotnenie, dokonca ani žiadne lieky či operácie.

Podobné otázky

  • skoršia menštruácia

    , Autor: rastl

    Dobrý deň, beriem 2 mesiace Prednison kvôli BI proti spermiám a trofoblastu-1.mes.5mg,teraz 2,5mg a menštruácia mi prišla už 24. a tento mesiac 25.deň (predtým sa mi pravidelne striedala 26. a 28.deň). Je to z toho Prednisonu? Ovuláčný hlien mávam 10-14.deň. Nemôže to byť problém pri otehotnení? Nemám brať Duphaston 16-25?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto skrátenie cyklu býva normálne aj bez liečby, prednison by na cyklus nemusal mať vplyv. O braní Duphastonu by mal rozhodnúť gynekológ, ktorý Vás lieči.

  • ovulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.. pan Doktor mam na vas otazočky:bola som na folikulometrii a Dr mi povedal že ma vajičko 13,5mm... bol to 10deň cyklu..na 3-4 den mala byť ovulacia.. len podla mna nebola.. vôbec nemavam ovulačný hlien..Môžem mať ovulaciu aj bez neho?.../ked je vajičko tak veľke.. určite dozrie alebo sa môže stať že nie?.. a čo sa snim potom stene ked nedozrie?./lebo vajičko sa uvolnuje až pri veľkosti 18-19..mmTeraz som už v daľšom cykle..v tom čo som bola merať folikuli som neotehotnela...Dr mi hovori že je všetko ok.... že problem bude s psychike že preto nemôžem otehotnieť. lenže ja som suchá..na par vynimiek.. skoro stale. od potratu /august/2009.chem daľšie babo.. no mam pocit že Doktora obťažujem.. lebo ten sa na mňa usmieva a vraví že som v najlepšom poriadku./bola som tam už 3 kr... prosím poradte.. menzes mavam na 29_30 deň...Dakujem pekne..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ovulácia mohla a nemusela byť hlien nie je presný.
    áno može sa stať, že rastie vajíčko a k ovulácii nedojde.
    Súhlasím s lekárom je to hlavne o psychike.
    Nepozorujte sa, nestresujte sa. Po potrate je nutné počkať 3 mesiace - takže ste začali iba niekedy v januári, a trvá to normálne rok, kým sa zadarí. Ak sa začnete nahánať po lekároch a stresovať, tak to skončí umelým oplodnením. Nechajte to tak a otehotniete. ŽIadne hlieny a folikulometrie.