Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kontrakcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Aktualne som 38tt+6
    Chcela by som sa opytat bola som na pohotovosti, nakolko mi pravdepodobne zacala odchadzat hlienova zatka a nasledne na to som mala bolesti v podbrusku a krizoch pravidelne sa opakujuce po cca 7minutach.
    Na pohotovosti mi povedali, ze este to na porod nevyzera, a poslali ma domov s tym, ze mam prist ked zacnu pravidelne bolesti
    Do spravy napisali, ze : hrdlo 2cm sakralne branka 3cm, plochy vak blan. Inak vsetko v poriadku
    Chcem sa opytat. 1. Co to presne znamena.
    2. Tieto bolesti sa mi pravidelne opakuju, napr hodinu kazdych 6-10min alebo v noci a su dost intenzivne (musim predychvat). Vsak potom sa stane ze ma na hodinku prejdu a nic sa nedeje. Je mozne, ze ide stale len o cvicne kontrakcie? Mozu byt silnej inzentity? A vystrelovat do krizov, krcov v podbrusku s tym ze mi v tom case stvrdne aj brucho.
    Trva to max 30-60min potom sa mi vsetko uvolni a zas je klud.

    Hlienova zatka mi odchadza stale uz tri dni, a teda tieto bolesti tiez tolko trvaju.



    Ďakujem za odpoved


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ani odchod hlienovej zátky ani takto zriedkavé kontrakcie nie sú známkou pôrodu. Je škoda, že Vás o tom nepoučili v poradni. Tieto predzvestné kontrakcie má veľká časť tehotných, približne 10% z nich aj vyhľadá starostlivosť lekára, a žiaľ stane sa, že v nemocnici omylom to považujú za pôrod a začnú na tehotnej vykonávať rôzne úkony, až to skončí zbytočným cisárskym rezom. je veľmi chályhodné, že Vás v nemocnici neprijali, ale poslali domov, pretože naozaj sa nejednalo o pôrod.
    Je to úplne normálne, predzvestné bolesti sa nedajú často odlíšiť od pravých kontrakcii. Pravé kontrakcie však sú stupňujúce sa a skracujú sa pri nich intervaly. Do nemocnice stačí prísť, až keď budete mať silné pravidelné bolesti cca každé 3 minúty.

Podobné otázky

  • Bolesti 39+0tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som 39+0tt a uz niekolko noc mavam dost silne MS bolesti. Intervali su 3-4min potom to buď prejde alebo sa intervali predlzia. Tuto noc dokonca vzdy zacali hned jak som sa zobudila ale v spanku ma nebudili. Som 21m po SC a chcem vyskusat VBAC no porod sa stale sam zatial nespusta.
    Pri poslednom CTG boli ozvy 6min 170 potom uprava na 145 z coho mam tiez strach aby som nieco nepodcenila.
    Mam sa obavat tychto bolesti a pri najblizsich pravixelnejsich aj ked by neboli dostatocne silne ist radsej do porodnice ?
    Uz sme boli pred tyzdnom a bohuzial ani som sa neotvorila viac stale len na spic prsta a po prichode do porodnice kontrakcie prestali.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je úplne normálny priebeh ku koncu tehotnosti. Ja odporúčam odchod do pôrodnice až vtedy, kedy sú bolesti "neznesiteľné", teda á 3 minúty a noazaj sú silné a intenzívne. Čo sa týka CTG prechodne môže mať plod vyšší pulz to je normálne.

  • Vyvolanie porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr., dostala som ako odporucanie dat si deci cerveneho vina aby som telu dopomohla vyvolat porod. Myslite ze je to bezpecne?( cele tehotenstvo som nevypila ani kvapku samozrejme)... Teda myslite ze to realne moze pomoct?
    Uz som 41+1 skusam vsetko mozne od zvysenej fyz.aktivity,schody,pohl.styk aj 2x denne,tepla vana,sprcha nic nezabera...uz som zufala a chcem sa vyhnut vyvolavaniu v nemocnici.som prvorodicka.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    víno obsahuje etanol, ktorý tlmí pôrodné kontrakcie a určite by som ho neodporučil.
    Jediná nefarmakologická pomoc, ktorá zvyšuje šancu na začiatok pôrodu je tzv. hamiltonov manéver (odlúčenie dolného polu plodových obalov prstom pri vyšetrení). Ostatné opaternia vrátane pohlavného styku neboli preukázané ako účinné.
    U nás v Ružinove vyvolávame pôrod veľmi šetrne pomocou mechanických pomôcok a máme vynikajúce výsledky, viac ako 82% prvorodičiek s vyvolávaným pôrodom u nás úspešne bez problémov porodí. 18% vyvolávaných pôrodov končí cisárskym rezom.

  • Sex a vyvolanie pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mňa by zaujímalo ako to je so sexom po 30tt, nakoľko kazda z nás už asi počula že sex a mužský ejakulát môžu vyvolať predčasný pôrod a taktiež sú všade aj rady doktorov že keď už je po 38/40tt sex môže bábätku pomôcť urýchliť aby sa vypýtalo na svet. Ja som momentálne v 33 tt a dosť ma toto zaujíma, že či je to vlastne pravda že tým že budeme mať s priateľom pohlavný styk a pripadne sa do mňa urobí či to môže napomôcť otváraniu krčku alebo vyvolaniu pôrodu. Tiež mám kamarátku ktorá mala nedávno predčasný pôrod, kde porodila v 34 tt a tiež to muselo byt zapríčinené tým že mali sex. Dakujem za odpoved ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pohlavný styk a ejakulát nevyvolá predčasný pôrod. Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by tento fakt potvrdila. Ejakulát síce obsahuje látky, ktoré sú schopné zmeniť nález na krčku maternice, dokonca aj vyvola´t kontrakcie, avšak pred termínom u zdravej tehotnej ich koncentrácia je nízka na vyvolanie pôrodu. Krčok maternice je na to málo v tom čase citlivý.
    Naopak v termíne pôrodu sa prestavuje maternica aj krčok tak, aby boli pripravené na pôrod. Vtedy narastá aj počet miest v bunkách, ktoré sú citlivé na látky z ejakulátu a sex môže napomôcť naštartovať pôrodný dej.
    Takže sex v tehotnosti u zdravej tehotnej na 100% odporúčam, bez obmedzenia až do pôrodu. Ak nejaký lekár hovorí inak, nemá naštudované poznatky a treba zvážiť, či má naštudované aj v iných smeroch.

  • Poloha plodu post II

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už tretí krát mi na usg bola popísaná poloha plodu hlavou, post II. Vraj je to poloha kedy pôrod trvá dlhšie a je komplikovanejší. Som prvorodička, dieťa je väčšie ako by vraj malo byť (37tt+0, 3440 g). Lekárka mi odporučila jesť menej sladkého aby malá už nepriberala. Prosím mám okrem toho nejakú možnosť ovplyvniť polohu dieťatka alebo priebeh pôrodu? Dosť ma to znepokojuje lebo som našla články o tom ako sú pri tejto polohe bolestivejšie a menej účinné kontrakcie, celkovo pôrod trvá dlhšie a často sa dieťa zasekne v pôrodných cestách.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím s týmto sa vôbec netrápte, druhé postavenie porodíte rovnako krásne ako prvé. Jediný rozdiel je, že preferujeme polohovanie na pravom boku oproti ľavému. Vôbec sa týmto nestresujte. Aj váha plodu je iba odhad, vôbec sa tým nezaoberajte. Krásne porodíte bez problémov a sladké je dobré nepreháňať u všetkých tehotných.

  • Porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, od noci som hospitalizovana, kvoli bolestiam (40+5), ktore sa stale stupnuju a citim krce v pravidelnych intervaloch cca kazdych 5 minut. Robili mi záznam, ale nikto mi okrem " prijemnej " sestricky nic nepovedal... ta ma vysmiala, ze to nie su kontrakcie, ale iba poslíčkovia, mam podpisat papiere a ist domov, lebo ze sa tu zbytocne trapim, ale ja nechcem ist domov (hodnota pri kontrakciach toko bola 80-98, pulz babatka vseobecne 120-140), co som si zapamatala, lebo mam pocit, ze toto nie je celkom okej, tieto odporucania..ja viem ze porod sa nemusi rozbehnut hned, ale uz od polnoci stojim na "otvorena pre prst", mam neskutocne silne bolesti, je mi nevolno, prestávam zvladat tu záťaž a jednoducho mi kazdy vravi, ze je to v poriadku..naozaj to je v poriadku, ked cakaju tak dlho na rozbeh pricom mam bolesti ? Alebo ozaj to nie sú bolesti podla hodnôt?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy v súčasnej dobe nerodíte, a ideálne by bolo, keby ste išli domov. Kontrakcie neznamenajú rovno pôrod, poslíčkovia môžu byť aj bolestivé.
    Je obrovská chyba (ale robia ju aj zdravotníci) ak sa hodnotí pôrodná činnosť na základe CTG záznamu, pretože hodnota toko je nepresná a orientačná, stačí posunúť sondu inam a máte iné hodnoty.
    Ale na druhej strane, je občas potrebné aj nerodiacej žene podať niečo proti bolesti, my podávame liek Nalpain, ktorý účinne utlmí zbytočné bolesti, ktoré nevedú k pôrodu.
    Chyba je, že vy sa pomerne tlačíte do pôrodu, čo žiaĺ môže skončiť zbytočným cisárskym rezom, pretože ak sa začne zasahovať u ženy, ktorá nie je v aktívnom pôrode, pôrod skončí ako nepostupujúci. Mali Vám to podrobne vysvetliť.