Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, od noci som hospitalizovana, kvoli bolestiam (40+5), ktore sa stale stupnuju a citim krce v pravidelnych intervaloch cca kazdych 5 minut. Robili mi záznam, ale nikto mi okrem " prijemnej " sestricky nic nepovedal... ta ma vysmiala, ze to nie su kontrakcie, ale iba poslíčkovia, mam podpisat papiere a ist domov, lebo ze sa tu zbytocne trapim, ale ja nechcem ist domov (hodnota pri kontrakciach toko bola 80-98, pulz babatka vseobecne 120-140), co som si zapamatala, lebo mam pocit, ze toto nie je celkom okej, tieto odporucania..ja viem ze porod sa nemusi rozbehnut hned, ale uz od polnoci stojim na "otvorena pre prst", mam neskutocne silne bolesti, je mi nevolno, prestávam zvladat tu záťaž a jednoducho mi kazdy vravi, ze je to v poriadku..naozaj to je v poriadku, ked cakaju tak dlho na rozbeh pricom mam bolesti ? Alebo ozaj to nie sú bolesti podla hodnôt?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy v súčasnej dobe nerodíte, a ideálne by bolo, keby ste išli domov. Kontrakcie neznamenajú rovno pôrod, poslíčkovia môžu byť aj bolestivé.
    Je obrovská chyba (ale robia ju aj zdravotníci) ak sa hodnotí pôrodná činnosť na základe CTG záznamu, pretože hodnota toko je nepresná a orientačná, stačí posunúť sondu inam a máte iné hodnoty.
    Ale na druhej strane, je občas potrebné aj nerodiacej žene podať niečo proti bolesti, my podávame liek Nalpain, ktorý účinne utlmí zbytočné bolesti, ktoré nevedú k pôrodu.
    Chyba je, že vy sa pomerne tlačíte do pôrodu, čo žiaĺ môže skončiť zbytočným cisárskym rezom, pretože ak sa začne zasahovať u ženy, ktorá nie je v aktívnom pôrode, pôrod skončí ako nepostupujúci. Mali Vám to podrobne vysvetliť.

Podobné otázky

  • Hnačky, lieky a dojčenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem
    Som 19 dni po pôrode plne dojčím a mám silnejšie hnačky. Hylak Forte ktorý je vhodný pri dojčení mi nezaberá. Môžem si dať Imodium alebo Enditril aby mi to rýchlo prešlo nakoľko som už slaba a pritom dojčiť ? alebo je potrebné bábätko odstaviť pripadne časovať nejako dojčenie alebo neužiť dané lieky ?????
    Vopred Vám ďakujem za pomoc

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    immodium je počas dojčenia bezpečné, pretože iba veľmi málo sa vylučuje do mlieka a dieťa to neabsorbuje. Enditril sa pri dojčení neodporúča, pretože nie sú žiadne poznatky o jeho účinku.
    Avšak tieto lieky sú symptomatické, osobne by som odporučil živočíšne uhlie a smektu, ktoré odstránia toxické látky z čreva.

  • Hnačky a teploty po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, som 17 dni po pôrode a dostala som od včera vyššie teploty nad 38 ktoré sa dajú zraziť paralenom taktiež mám stále hnačky cca 12x za deň, bolesti kŕčovite silnejšie v spodnej časti brucha a celková slabosť, závraty. Krvácanie svetlo červenou krvou primerane (nič silne) nejaký zápach som nespozorovala.Mohlo by byť podozrenie na nejaký zapal maternice alebo niečo po pôrode či skôr to vidíte na nejakú virózu? Mám skôr kontaktovať gynekológa alebo obvodného lekára?
    Ďakujem ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa popísaných prejavov sa jedná zrejme o črevnú virozu, doporučujem zvýšenú hygienu rúk, väčšie množstvo tekutín (4 litre denne) a šetrnú nedráždivú stravu, ak by sa stav nelepšil, vyšetrenie u bežného praktického lekára.

  • Vyšší tlak po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem som 2 týždne po pôrode celé tehotenstvo som mala tlak dosť nízky okolo 90/60 teraz posledné 2 dni mám tlak 140/82 (nikdy som taký nemala) môže to mať ešte nejaký súvis s tehotenstvom/dojčením pripadne je to v norme a môže to súvisieť s nedostatkom spánku?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že naozaj to súvisí s únavou a nedostatkom spánku. hodnota okolo 140/80 je hraničná a nie je potrebné ju liečiť. Stačí sledovať vývoj, ak by tlak narastal, potom je potrebné navštíviť Vášho praktického lekára.

  • Dôvod na cisarsky rez

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, od narodenia mám problémy s nohami, narodila som sa s vykrivenymi chodidlami a do dnes to nieje úplne vyliečené, mám z toho aj slabšie kolená občas mi vyskakuje koleno..nemôžem dlho stať ani tie nohy nejak zaťažovať mávam kŕče...je to dôvod k cisárskému rezu? Osobne by som aj radšej šla cisárskym...za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cisársky rez je veľmi závažná operácia, ktorá má negatívny vplyv na zdravie matky aj novorodenca. Novorodenec potrebuje prirodzený pôrod, aby počas neho dozrel a pripravil sa na život mimo maternicu.
    Vaše problémy v žiadnom prípade nie sú dôvodom na cisársky rez a krásne prirodzene porodíte.

  • zrasty a pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa s Vami poradila ohľadne pôrodu. Dávnejšie cca 15 r. dozadu som podstúpila operáciu, kedy mi pôvodne mali vybrať slepé črevo, nakoniec to nebolo slepé črevo čo ma trápilo alebo boli to mnohonásobné zrasty na črevách na rôznych miestach spôsobené zápalom z neskorého diagnostikovania celiakie. Je prosím Vás bezpečné porodiť klasickým spôsobom (kvôli tlaku na črevá) alebo sa skôr odporúča sekcia? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tomto prípade je vysoko žiadúce aby ste rodili prirodzene, pretože cisársky rez môže byť pri zrastoch komplikovaný. V žiadnom prípade nie je indikovaný plánovaný cisársky rez a vyhľadajte pôrodnicu, ktorá má čo najnižšie percento cisárskych rezov, aby ste znížila riziko ďalšej operácie aj u Vás.