Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,183 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Porod

    , Autor: simik1903

    Dobry den pan doktor, od noci som hospitalizovana, kvoli bolestiam (40+5), ktore sa stale stupnuju a citim krce v pravidelnych intervaloch cca kazdych 5 minut. Robili mi záznam, ale nikto mi okrem " prijemnej " sestricky nic nepovedal... ta ma vysmiala, ze to nie su kontrakcie, ale iba poslíčkovia, mam podpisat papiere a ist domov, lebo ze sa tu zbytocne trapim, ale ja nechcem ist domov (hodnota pri kontrakciach toko bola 80-98, pulz babatka vseobecne 120-140), co som si zapamatala, lebo mam pocit, ze toto nie je celkom okej, tieto odporucania..ja viem ze porod sa nemusi rozbehnut hned, ale uz od polnoci stojim na "otvorena pre prst", mam neskutocne silne bolesti, je mi nevolno, prestávam zvladat tu záťaž a jednoducho mi kazdy vravi, ze je to v poriadku..naozaj to je v poriadku, ked cakaju tak dlho na rozbeh pricom mam bolesti ? Alebo ozaj to nie sú bolesti podla hodnôt?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy v súčasnej dobe nerodíte, a ideálne by bolo, keby ste išli domov. Kontrakcie neznamenajú rovno pôrod, poslíčkovia môžu byť aj bolestivé.
    Je obrovská chyba (ale robia ju aj zdravotníci) ak sa hodnotí pôrodná činnosť na základe CTG záznamu, pretože hodnota toko je nepresná a orientačná, stačí posunúť sondu inam a máte iné hodnoty.
    Ale na druhej strane, je občas potrebné aj nerodiacej žene podať niečo proti bolesti, my podávame liek Nalpain, ktorý účinne utlmí zbytočné bolesti, ktoré nevedú k pôrodu.
    Chyba je, že vy sa pomerne tlačíte do pôrodu, čo žiaĺ môže skončiť zbytočným cisárskym rezom, pretože ak sa začne zasahovať u ženy, ktorá nie je v aktívnom pôrode, pôrod skončí ako nepostupujúci. Mali Vám to podrobne vysvetliť.

Podobné otázky

  • VBAC

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, aký máte názor na VBAC s rozdielom 2 a pol roka? Je lepšie absolvovať opäť sekciu alebo v prípade, že sú splnené podmienky pokúsiť sa porodiť vaginálne?

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetky odborné spoločnosti odporúčajú, aby lekár v týchto prípadoch žene ponúkal možnosť VBAC, pretože to je najlepšia možnosť pre Vás aj pre dieťa.
    Žiaľ sú pracoviská, kde sa týmto neriadia a majú úspešných VBAC veľmi málo, u nás v Ružinove viac ako 80% žien, ktoré sa pokúsia o prirodzený pôrod po VBAC, úspešne prirodzene porodí, ostatné majú opakovaný cisársky rez počas pôrodu.

  • Diastáza po pôrode.

    , Autor: MajkaHudie

    Zdravím Vás Pán Doktor.

    Som 2 mesiace po pôrode. Bolo to moje prvé tehotenstvo pri ktorom som mala veľké bruško, bábätko malo vyššiu hmotnosť a rapídne som pribrala 25kg. Síce sú moje obavy predčasné, no bojím sa druhého tehotenstva do budúcna, keďže by som si ho veľmi s odstupom času priala. Rodila som akútnou sekciou kvôli ťažkej preeklapsii.

    Ako to je s diastázou počas druhého tehotenstva?
    Hrozia nejalé komplikácie, bolesti či zhoršenie diastázy samotnej?
    Bojím sa že by to nejako vplývalo na bábätko alebo by niečo nebolo v poriadku s donosením, s pruhom.

    S mojím lekárom som sa radila. Vie sa to s odstupom času upraviť aj samé. Zvažujem aj fyzio., no keďže som sama, pri malom bábu a domácnosti nie je na to moc čas. Z cvičenia mám ešte obavy kvôli vnútorným stehom, aj keď kontroly po pôrode a po šestonedelí dopadli v poriadku. Celkovo je to ponižujúce počúvať otázky na brucho, ľudia si myslia že som stále tehotná...

    Ďakujem za prečítanie a odpoveď.
    S Pozdravom - M.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite Vám odporúčam konzultáciu fyzioterapeuta, pretože nielen samotná diastáza, ale aj jazva na bruchu môže robiť problémy.
    A samozrejme v budúcej tehotnosti je vhodná profylaxia aspirínom na zníženie šance na preeklampsiu.

  • Fekálna inkontinencia

    , Autor: Silvia1234

    Dobrý deň, pán doktor,
    som 5. deň po pôrode a okrem bolestí po nástrihu hrádze ma trápi omnoho väčší problém, asíce, že mi začala samovoľne unikať stolica. Prvý krát sa to stalo už v pôrodnici, keď pri pocite na veľkú potrebu som nemohla dobehnúť na wc. Obdobne úplne neviem rozoznať ani keď potrebujem ísť čúrať. Cchem sa opýtat, či sú takéto stavy po pôrode normálne a existuje reálna šanca, že sa to celé upraví, som z toho nešťastná, nikdy v živote som nečakala, že sa vyskytne takýto problém. Kontrolu u chirurga mám o týždeň, konečník pri nástrihu podľa lekárov zasiahnutý nebol, takže si to nedokážem vysvetliť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sú dve možné príčiny stavu
    1. pri prechode hlavičkou bol utlačený nerv, ktorý spája mozog zo zvieračom, čím ste stratila možnosť ovládať zvierač a pri potrebe ho neviete stiahnuť, takže po naplnení konečníku Vám unikne jeho obsah.
    2. došlo k roztrhnutiu (resp. rozstrihnutiu pri nástrihu) zvierača, lekár Vás nevyšetril cez konečník pred ošetrením a nezistil, že je poškodený zvierač, čo je sval ktorý vôľou ovláda udržanie obsahu konečníku.

    Oba prípady sú riešiteľné, v prvom prípade stačí rehabilitácia (nájdite si fyzioterapeuta zameraného na panvové svaly). V druhom prípade je potrebná operácia, ošetrenie roztrhnutého svalu.
    Navrhol by som, aby ste začala intenzívnu rehabilitáciu, ak sa stav nebude zlepšovať, vyhľadajte našu kliniku (kľudne moju poradňu) kde Vás vyšetríme, aj skontrolujeme stav svalu pomocou ultrazvuku a odporučíme prípadne ošetrenie.

  • Vyvolanie porodu

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr., dostala som ako odporucanie dat si deci cerveneho vina aby som telu dopomohla vyvolat porod. Myslite ze je to bezpecne?( cele tehotenstvo som nevypila ani kvapku samozrejme)... Teda myslite ze to realne moze pomoct?
    Uz som 41+1 skusam vsetko mozne od zvysenej fyz.aktivity,schody,pohl.styk aj 2x denne,tepla vana,sprcha nic nezabera...uz som zufala a chcem sa vyhnut vyvolavaniu v nemocnici.som prvorodicka.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    víno obsahuje etanol, ktorý tlmí pôrodné kontrakcie a určite by som ho neodporučil.
    Jediná nefarmakologická pomoc, ktorá zvyšuje šancu na začiatok pôrodu je tzv. hamiltonov manéver (odlúčenie dolného polu plodových obalov prstom pri vyšetrení). Ostatné opaternia vrátane pohlavného styku neboli preukázané ako účinné.
    U nás v Ružinove vyvolávame pôrod veľmi šetrne pomocou mechanických pomôcok a máme vynikajúce výsledky, viac ako 82% prvorodičiek s vyvolávaným pôrodom u nás úspešne bez problémov porodí. 18% vyvolávaných pôrodov končí cisárskym rezom.

  • Krvacanie

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, minulý týždeň mi skončilo šestonedelie a dnes som začala znova krvácať, je to taká do hneda krv. Môže to už byt menstruacia? Pôrod som mala spontánny prirodzený a bez komplikácií. Krvácať v šestonedelí som prestala už v 5 týždni. Momentálne nekojim len sa snažím znova rozbehnúť laktaciu odsávaním.