Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Poloha plodu post II

    , Autor: SH1

    Dobrý deň. Už tretí krát mi na usg bola popísaná poloha plodu hlavou, post II. Vraj je to poloha kedy pôrod trvá dlhšie a je komplikovanejší. Som prvorodička, dieťa je väčšie ako by vraj malo byť (37tt+0, 3440 g). Lekárka mi odporučila jesť menej sladkého aby malá už nepriberala. Prosím mám okrem toho nejakú možnosť ovplyvniť polohu dieťatka alebo priebeh pôrodu? Dosť ma to znepokojuje lebo som našla články o tom ako sú pri tejto polohe bolestivejšie a menej účinné kontrakcie, celkovo pôrod trvá dlhšie a často sa dieťa zasekne v pôrodných cestách.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím s týmto sa vôbec netrápte, druhé postavenie porodíte rovnako krásne ako prvé. Jediný rozdiel je, že preferujeme polohovanie na pravom boku oproti ľavému. Vôbec sa týmto nestresujte. Aj váha plodu je iba odhad, vôbec sa tým nezaoberajte. Krásne porodíte bez problémov a sladké je dobré nepreháňať u všetkých tehotných.