Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hlienova zatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, je mozno aby hlienova zatka odchadzala postupne aj kym je branka zatvorena? Štvrtok som mala husty hlienovy vytok s krvov, bola som na pohotovosti krcok merany cez usg 36mm palpacne hrdlo 0.5 branka zatvorena...
    Poslali ma domov... Pondelok krcok cez usg 27mm, zdola ma nekontroloval doktor... Dnes (Utorok) som zase mala vacsi kus husteho hlienu a k tomu dost vytoku pomiesaneho s hlienom...som iba 30tt... Mam mat obavy a radsej ist zase na pohotovost alebo je ten vytok ok?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto hlienové výtoky nemusia znamenať žiadne riziko predčasného pôrodu a nie je potrebné vyšetrenie, ak nemáte bolesti v podbruší. Ak je dlžka krčku nomrálna, netreba sa znepokojovať.

Podobné otázky

  • Kontrakcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Aktualne som 38tt+6
    Chcela by som sa opytat bola som na pohotovosti, nakolko mi pravdepodobne zacala odchadzat hlienova zatka a nasledne na to som mala bolesti v podbrusku a krizoch pravidelne sa opakujuce po cca 7minutach.
    Na pohotovosti mi povedali, ze este to na porod nevyzera, a poslali ma domov s tym, ze mam prist ked zacnu pravidelne bolesti
    Do spravy napisali, ze : hrdlo 2cm sakralne branka 3cm, plochy vak blan. Inak vsetko v poriadku
    Chcem sa opytat. 1. Co to presne znamena.
    2. Tieto bolesti sa mi pravidelne opakuju, napr hodinu kazdych 6-10min alebo v noci a su dost intenzivne (musim predychvat). Vsak potom sa stane ze ma na hodinku prejdu a nic sa nedeje. Je mozne, ze ide stale len o cvicne kontrakcie? Mozu byt silnej inzentity? A vystrelovat do krizov, krcov v podbrusku s tym ze mi v tom case stvrdne aj brucho.
    Trva to max 30-60min potom sa mi vsetko uvolni a zas je klud.

    Hlienova zatka mi odchadza stale uz tri dni, a teda tieto bolesti tiez tolko trvaju.



    Ďakujem za odpoved


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ani odchod hlienovej zátky ani takto zriedkavé kontrakcie nie sú známkou pôrodu. Je škoda, že Vás o tom nepoučili v poradni. Tieto predzvestné kontrakcie má veľká časť tehotných, približne 10% z nich aj vyhľadá starostlivosť lekára, a žiaľ stane sa, že v nemocnici omylom to považujú za pôrod a začnú na tehotnej vykonávať rôzne úkony, až to skončí zbytočným cisárskym rezom. je veľmi chályhodné, že Vás v nemocnici neprijali, ale poslali domov, pretože naozaj sa nejednalo o pôrod.
    Je to úplne normálne, predzvestné bolesti sa nedajú často odlíšiť od pravých kontrakcii. Pravé kontrakcie však sú stupňujúce sa a skracujú sa pri nich intervaly. Do nemocnice stačí prísť, až keď budete mať silné pravidelné bolesti cca každé 3 minúty.

  • Pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som v 28 tyzdni a chcela by som sa opytat ci mi mohla odtiect hlienova zatka.Rano som mala vytok trosku zlciej farby a hlienovity.moze to sposobit niejake komplikacie? alebo vyvolat porod?Od zaciatku som rizikova pacientka...

  • špinenie po vyšetrení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, som v 38tt a dnes som po vyšetrení trošku špinila taký hnedý výtok.....je to normaálne alebo je to ta hlienová zátka????.....ako vyzera taka hlienova zatka? Trošku sa obávam či je všetko ok...lebo zatial sa mi nic take nestalo, že som špinila.....

  • Hlienova zatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcem sa opytat ci hlienova zatka odijde pri kazdom pôrode. Lebo pri prvom mi odisla a na druhy den som hned sla. Ale teraz uz mam aj obcas take kontrakcie ale zatka mi este neodisla. A druha otazocka, ked mam obcas kontrakcie tak uz by som to mala ocakavat alebo take kontrakcie mozem mat aj tyzden kym sa to celkom rozbehne? Dakujem pekne. Termin porodu som mala 20.07.

  • Predčasný pôrod ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.Dr.
    Som v 35.t.t. a chcem Vás poprosiť o radu. Včera som bola u mojej gynekologičky z dôvodu slabého krvácania. Od 22.1.2009 som na PN - mala som nepravidelné kontakcie bez iného nálezu na krčku, užívala som Mg.lact. 4x1.Včeraší palpačný nález bol cervikometria 3,5 cm, krčok otvorený na 2 cm a Dr. mi povedala, že sa dá nahmatať vak blán - to znamená, že sa mi už uvolnila cervikálna zátka ? Za koľko by som mohla asi tak teoreticky očakávať ten deň " D" ? Vopred ďakujem a želám pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nedá sa to podľa tohoto určiť, hlienová zátka a jej odchod nemusí byť štandardom, občas vobec nie je prítomná. S takýmto nálezom možete aj prenášať, ale možete porodiť aj zajtra.