Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,544 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, trpim pp a uzkostami uz roky. Lieky neberiem. Mam dost aj strach o seba a svoje zdravie preto si denne xy krat meriam tlak, cukor. Posledne dni som si vsimla ze vzdy po postaveni/staci ze varim/ a potom si do minuty zmeriaˇ tlak a mam ho aj 145/95. Ked sedim v klude potom aj 10 minut alebo 5 minut tlak klesne na 120/80 130/80 stale je vyssi. Prosim Vas je to ok,? Som objednana za 2 tyzdne na tlakovy holter a medzi tym mam ist k obvodnej si pre lieky na tlak. Mám 42 rokov

Podobné otázky

  • Prechod možnosť výmeny HSL

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat,ci pri liečby HSL,
    hormonálna suplementacna liecba sposobuje rakovinu?
    Mám 51 rokov a pravidelny cyklus, kvoli návalom mi nasadila
    femoston 2/10 , žial vracala som z neho
    chcela som vymeniť a za niečo iné a povedala, nič iné na trhu vhodne pre mna nie je.
    Liečim sa na chrbticu a kazdy den uzivam diklofenak 3xdenne
    liečim sa na vysoký tlak a každé rano nalačno Vazocardin 50mg,
    liečim sa na kŕčové žily a rano uzivam 1 diomax
    ak by nič iné nebolo pre mna vhodne, tak OK,
    ale ak ano išla a zmenila by som gynekologa.
    s pozdravom L

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že Vaša lekárka má pravdu, okrem Femostonu nie je iná varianta substitučnej liečby.
    Čo sa týka rakoviny, ženy so substitúciou majú o niečo vyššie riziko rakoviny prsníka, preto sa odporúča pravidelné sledovanie mamograficky.

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Reagujem na odpoveď dr. ohľadom môjho 3. tehotenstva-fetus mortus v 36.tt. Áno, dieťatko bolo váhovo pod normou 1708g a 44 cm, čo zodpovedá 32tt. V 32tt. mi dr. povedal, že dieťatko vyzerá o týždeň menšie, ale ďalšia kontrola bola až v 36tt. Pohyby som stále cítila, ale prišla som pred plánovaným termínom kontroly, keďže mi praskla plodová voda. Záver pitvy bol viacpočetné infarkty placenty, preto som sa obávala, či sa to môže opakovať v prípadnom ďalšom tehotenstve. Dieťatko nemalo žiadnu VVV, ja som mala celé tehotenstvo ukážkové výsledky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už mám dostatok informácií, áno nedostatočná funkcia placenty je možná príčiny smrti plodu, čo sa prejavilo nízkou pôrodnou hmotnosťou. Otázka znie, či ste mali aj zvýšený tlak krvi, pretože preeklampsia je prítomná pri poruche rastu plodu až v 70%. V tom prípade je na zváženie preventívne podávanie Aspirínu 150 mg denne od 12. týždna tehotnosti.

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. V treťom tehotenstve som v 36. tt. porodila mŕtve dieťatko. Príčinou boli viacpočetné infarkty placenty. Preeklampsiu ani eklampsiu som nemala, ani vysoký krvný tlak, ani teh. cukrovku, ani bielkovinu v moči, ani nie som obézna. Výsledky z hematológie mám v poriadku. Môže sa mi to zopakovať v ďalšom tehotenstve? V 1. Tehotenstve som mala MA v 8tt, druhé prebehlo bez komplikácií a v 3. fetus mortus 36tt. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi by som bol opatrný pri vyslovení záveru, že početné infarkty boli príčinou smrti plodu. Nie je to vylúčené, ale veľká časť plodov zomrie v maternici na príznaky dusenia a presná príčina sa nezistí a viacpočetné infarkty sú veľmi častý nález.
    Je dôležitá aj otázka, koľko plod vážil, či naozaj sa jednalo o nedostatočnú funkciu placenty, vtedy by mal byť plod váhovo pod normou.
    Osobne si myslím, že sa netreba obávať opakovania, ak máte tieto vyšetrenia v norme.

  • Bolesť hlavy pri orgazme

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už tretíkrát za sebou sa mi stalo, že ma počas pohlavného styku, počas prežívania orgazmu, začala silne bolieť hlava, v oblasti čela, spánkov až za ušami. Bolesť je náhla, silná, no po krátkom čase sa zmierni a je ju cítiť už len trochu. Tlak mám v poriadku. Je možné, že táto bolesť vzniká z bolesti krčnej chrbtice, s ktorou mám problémy už dlhšie? Na internete som čítala, že je to častý problém, no ešte som sa s tým nestretla. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím napísať, že som sa s podobným prípadom nestretol ani ja. Literatúra udáva, že tzv. OH (orgastic headache) je klinicky nevýznamná záležitosť, ktorá Vás nijako neohrozuje. Ale je potrebné vylúčiť aj cievne problémy, ktoré tiež môžu mať podobné prejavy, počas orgazmu dôjde k prudkému stiahnutiu ciev v mozgu. Odporúča sa zvážiť magnetickú rezonanciu ciev v mozgu, preto vyhĺadajte neurológa.

  • Sterilizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 28 rokov a rozhodla som sa vzhľadom na moje zdravotné problémy podstúpiť sterilizáciu. Jedno dieťatko mám a vraj ďalšie dieťa by bolo riziko.
    Mám chronickú pankreatitídu a prekonala som už 4x akútny zápal pankreasu. Chcela by som sa opýtať či celková narkóza alebo prípadne laparoskopia v oblasti pupku nemôžu mať negatívny vpliv na pankreas, poprípade či to nemôže vyvolať ďalšiu akútnu pankreatitídu ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je dobrá otázka, ale skôr by mala byť adresovaná chirurgovi, prípadne gastroenterológovi, alebo anesteziológovi.
    V každom prípade samotná laparoskopia by nemala byť nebezpečná, ale počas výkonu sa do dutiny brušnej tlačí kysličník dusičitý aby boli orgány prístupné výkonu, neviem, či ten tlak nemôže mať vplyv na pankreas, ale skôr si myslím, že nie, lebo on je uložený pomerne vzadu.
    O vplyve anestetika sa naozaj musíte poradiť s uvedenými špecialistami.