Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Genetické choroby, neskorá ovulacia

    , Autor: KitLkat

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či je vyššie riziko genetických chorôb u bábätka ak mám neskorú ovuláciu. Mám pravidelný cyklus (28 dní), ale ovulujem vždy v 17.ty deň cyklu. Práve som bola na ukončení tehotenstva kvôli downovmu syndróm a bojím sa že môže byť vajíčko počas neskorej ovulácie staré a spôsobit podobnú situáciu.
    Máme aj 1 zdravé dieťa, ale to sme počali inseminaciou a ovulacia aj oplodnenie bolo v 11.ty deň cyklu. Je väčšia šanca na zdravé bábätko pri počatí inseminaciou alebo prirodzene i keď počas neskorej ovulácie?
    Mám 34 rokov, žiadne genetické choroby v rodine, nefajčím, nepijem ani nemám nadváhu. Beriem vždy mesiace pred snežením tehotenské vitamíny.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    deň ovulácie nemá vplyv na genetickú vadu plodu, pretože vajíčko sa v podstate nemení počas menštruačného cyklu (na rozdiel od spermii, ktoré sa vyvíjajú neustále).
    Bola by vhodná genetická konzultácia a ak je všetko v poriadku, netreba riešiť umelé oplodnenie, lebo Downov syndróm bol pravdepodobne vec náhody.