Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor pre rokom a pol som mala 4 sekciu a nedávno som zistila je som zase tehotná a mám 11/4 týždňovú a prijatej sekcii mám strach mám nejaké práva si dať ešte preč mala má ešte len rok a pol a nie som si istá že to zvládnem ďakujem skúšala som to aj riešiť s nemocnicou kde mi spravily poslednú sekciu a sterilizáciu tak ma odbily slovamy a vismialy že mám si to hradiť sama že to je normalne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem dobre otázke, ale ak Vám spravili sterilizáciu a vy ste otehotnela po 4 sekciách, je to dôvod na ukončenie tehotnosti zo zdravotnej indikácie, ale iba do 12. týždňa.

Podobné otázky

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer .Chlela by som sa informovat. 14.12.2023 som mala sterilizáciu.Sterilizacia bola vykonaná laparoskopicky a bolo mi vysvetlene ešte pred operáciou,že sa vajcovody prestrihnu a následne spália respektíve zoskvaria. Keď ma prepustili domov tak mi len povedali ,ze si mam dávať pozor aby som nič ťažké nedvíhala a ze 4 az 6 týždňov mam ostat bez pohlavneho styku a to bolo všetko čo som sa dozvedela.Prosim Vás veľmi pekne môžete mi napísať ci naozaj takú dobu treba čakať? A prečo vlastne.A treba ešte po takomto zákroku ísť na nejakú kontrolu ku svojmu gynekológovi?Dakujem krásne za odpoveď a prajem ešte pekný večer.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v súčasnej dobe sa odporúča už nerobiť prepálenie vajcovodov, ale ich pri sterilizácii odstrániť, ako prevenciu rakoviny vaječníka v budúcnosti.
    Neviem, prečo by ste mali čakať mesiac až 6 týždňov, ak sú vajcovody prepálené a prestrihnuté, mali by ste byť chránená v podstate už počas výkonu.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.
    Chcem sa spýtať.
    Ak som mala chránený sexuálny styk pri ktorom zostal kondóm v pošve,môžem byť tehotná?
    Mam 48 rokov,sterilizáciu, hypothyreozu a použila som tabletku po a po nej som krvacala viac ako 7 dní.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šanca na otehotnenie vo veku 48 rokov je menej ako 1%, sterilizácia zlyháva približne 1 na 1000 výkonov a tabletka po znižuje riziko otehotnenia o 95%, takže ak si to spočítame, tak šanca na tehotenstvo je vo Vašom prípade približne rovnaká ako je Jackpot v lotérií.
    Krvácanie je spôsobené zrejme hormómni v antikoncepcií.

  • 2 sekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    som po 2 sekciách - prvá akútna v 37tt a druhá z dôvodu krátkej doby po prvej (19 mesiacov).
    Rozmýšľame ešte nad jedným dieťaťom, môj gynekológ však tvrdí, že dve sekcie a stačí, že je to nebezpečné. Čítali sme ale aj on 4-5 sekciách, pripadne o prirodzenom pôrode aj po 2 sekciach. Prosím Vás, aké sú väčšie rizika pri 3 tehotenstve/pôrode po 2 sekciách? Je naozaj možné rodiť aj prirodzene? A ako je to so sterilizaciou? Dá sa ju podstúpiť rovno pri sekcii,.alebo je potrebný samostatný zákrok?

    Za Vaše rady veľmi ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samozrejme je to nezmysel, podľa odporučení zahraničných spoločností, dokonca treba ženám po 2 cisárskych rezoch ponúknuť aj možnosť prirodzeného pôrorodu, u nás ak žena súhlasí, tak túto možnos´t ponúkame a máme s tým výborné skúsenosti. Desí ma, ako nejaký ambulantní gynekológovia iba kvôli svojej nevedomosti ovplyvňujú počet detí v rodine.
    Sterilizácia je možná, ak podpíšete súhlas minimálne 30 dní pred výkonom.
    Kľudne otehotnite a možno zvážte si vyhľadať erudovaného lekára.

  • Resterilizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať, či sa dá urobiť resterilizácia, znovuspriechodnenie vajcovodou. A ako sa to robí, poprípade kde sa to dá urobiť. Ďakujem za odpoveď.

  • sterilizacia a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mam na vas otazku a to:ak by som po 3 cisarskych podstupila umele oplodnenie tak ake mozne rizika tym podstupim?kedze som uz pocula aj o zenach ktore mali viac ako 3 cisarske rezy a vsetko dopadlo o.kDakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    tehotnosť po 3 cisárskych rezoch je vysoko riziková a umelé oplodnenie by som nedoporučoval. Jazva na maternici može v tehotnosti prasknúť, prípadne sa zárodok umiestni v nej a hrozí vykrvácanie.