Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otázka

    , Autor: Mamina44

    Dobrý večer.
    Chcem sa spýtať.
    Ak som mala chránený sexuálny styk pri ktorom zostal kondóm v pošve,môžem byť tehotná?
    Mam 48 rokov,sterilizáciu, hypothyreozu a použila som tabletku po a po nej som krvacala viac ako 7 dní.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šanca na otehotnenie vo veku 48 rokov je menej ako 1%, sterilizácia zlyháva približne 1 na 1000 výkonov a tabletka po znižuje riziko otehotnenia o 95%, takže ak si to spočítame, tak šanca na tehotenstvo je vo Vašom prípade približne rovnaká ako je Jackpot v lotérií.
    Krvácanie je spôsobené zrejme hormómni v antikoncepcií.

Podobné otázky

  • Streptococcus agalactiae

    , Autor: Žof

    Pekný večer prajem,
    už je to viac ako rok a pol, čo som pracovala v prostredí, kde mi bola zima a prekonala som postupne 2 infekcie močových ciest, výsledkom bol Streptococcus agalactiae. Odvtedy bojujem s touto baktériou, a neviem sa jej zbaviť. Skúšala som všetky atb postupne (celkovo 4) na ktoré je táto baktéria citlivá, a boli predpísané urológom. Nezabralo. Mávam obdobia, keď mi je dobre, ale striedajú sa s obdobiami, keď sa baktéria ozve. Chcem sa jej nadobro zbaviť, a už neviem, čo vyskúšať. Pijem urologické čaje, užívam brusnice, skúšala som Urosept, Blokurimu, Urinal, Uroval, dokonca som sa obrátila na Alternatívnu medicínu. Bez výsledku. Prosím Vás o radu, čo môžem skúsiť, lebo z močenia sa pre mňa stal postrach, či budem alebo nebudem mať ťažkosti. Moc ďakujem za akúkoľvek radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je otázka pre urológa. Myslím si, že sa pohľad na bakteriálne osídlenie moču mení, dokonca sa už uznáva, že moč nemusí byť sterilný a môže obsahovať baktérie.
    Ak však máte problémy opakované s močením, určite je potrebné kontaktovať urologa a ten by mal problém celkovo vyriešiť.

  • Bolestivy styk

    , Autor: Lenja466

    Dobry den pan doktor,
    Chcela by som sa opytat, ci sa dokaze vagina casom adaptovat na velkost penisu partnera. Pretoze po 16 rokoch co som mala prveho a jedineho partnera mam teraz novy vztah a aktualny partner ma vyrazne hrubsi penis ako som bola zvyknuta a prvy styk bol dost bolestivy. Hlavne pri vchode do vaginy mam teraz trhlinku a odreninu. Na mieste kde som po porode bola trosicku roztrhnuta. S predoslym partnerom som nepocitovala ziadnu bolest pri styku. Je mozne ze za rok a pol bez styku sa nieco zmenilo alebo sa len musi vagina adaptovat na vacsie rozmery?
    Je to vobec mozne? Alebo ma to bude boliet vzdy?
    Posledna otazka - co mi odporucate dat si na ranku po styku?

    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pošva je veľmi pružný orgán a mala by sa adaptovať. Odporúčam používať lubrikačný gel a požiadať partnera, aby bol trpezlivý a jemný. Na tú ranku si nedávajte nič, malo by sa to rýchle zhojiť.

  • Potrat a kyretaz

    , Autor: Kilula

    Dobrý deň prosím vás 19.1.2024 mi odtiekla plodová voda v 18tt 23.1.2024 som porodila a hneď mi robili kyretaz…Prvú kontrolu mám 14.2.2024 u svojho gynekológa moja otázka je že je to už vyše 2 týždňov a mne začali bolesti v podbrušku také pichľave už ani mekrvacam ani nešpinim len ta oblasť posledných 5 dni je taká zvláštna.Mozte mi prosím povedať či je to normálne alebo mám ísť skôr na pohotovosť alebo stačí počkať do toho 14.2 dakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte ísť na pohotovosť, Váš lekár ordinuje a musí Vás zobrať aj skôr, neobjednanú. Na druhej strane však je možné sa ukázať aj v nemocnici, kde potrat prebehol, ak sa jedná o komplikáciu výkonu.

  • Prosím poradiť

    , Autor: Monička15

    Pekný deň pán doktor.

    Moja otázka je nasledovná.

    Mala som nechránený pohlavný styk v plodnom období, konkrétne dva dni pred ovulaciou.

    Priateľ sa ,,spravil,, mimo pošvy,ale hneď po tom ( ešte asi v poorgazmovom vzrušení) dal penis do mojej vagíny ,teda do pošvy. Nie celý , dal tam možno len žaluď ale dal.

    Je možné takto otehotnieť? Ak bol penis od ejakulatu?Ale nedotkol sa krčka maternice len vošiel žalúdou do pošvy ?

    Je to trápne pýtať sa, len chcem vedieť aké je tam riziko.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno tehotenstvo nie je možné vylúčiť, hoci je málo pravdepodobné. Počkajte na menštruáciu, ak nepríde spravte si tehotenský test. Ak neplánujete graviditu a súložíte, dajte si predpísať hormonálnu antikoncepciu.

  • Zvláštny tvar prs

    , Autor: MiaMiuška

    Dobrý večer, nie som si istá či je to otázka na Vás ale vedel by gyn. lekár diagnostikovať tuberózne prsia? A čo to môže obnášať všetko? Keďže podľa USG sú uplne v poriadku? Neviem či sa to dá cez USG vidieť ale ten môj tvar vyzerá ako typ tuberoznych prs.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím priznať, že som sa s týmto pojmom ešte nestretol. Musel som googliť a našiel som výraz tubulárne prsia, čo znamená istú formu vývoja prsníkov, bez funkčných porúch. Nemá to vplyv ani na dojčenie ani na výskyt ochorení, je to iba forma tvaru prsníkov.