Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • RH negativ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam krvnu skupinu Rh negativ a moje prve dieta Rh pozitiv. Teraz som opat tehotna, zistila som to testom tento tyzden. Kedy najneskor by som mala navstivit gynekologa kvoli moznym protilatkam pri druhom babatku?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je potrebné žiadne skoršie vyšetrenie, stačí úplne normálny postup ako v každej inej gravidite. Ak ste bola pri predošlej gravidite senzibilizovaná, tak už sa aj tak nedá nič robi´t a iba čakať na hladiny protilátok.

Podobné otázky

  • RH negatív UPT

    , Autor: Veroim

    Bola som na UTP mám krv RH negatívnu a nedala som si pichnúť injekciu môžem mať ešte zdravé deti?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na viacerých faktoroch. Predovšetkým na týždni tehotnosti, pretože od veľkosti vyvjívajúceho sa zárodku závisí, koľko krvi prešlo od neho k Vám a či ste začali tvoriť protilátky.
    Ale najdôležitejší je Rh faktor potrateného zárodku, ak bol partner Rh pozitívny a zárodok zdedil jeho krvnú skupinu je riziko reálne.
    Inak ak ste ešte menej ako 14 dní od zákroku, má význam si injekciu podať.

  • Neviem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan doktor mam na Vas taku otazocku s priatelom by sme chceli babo :) lenze on ma krvnu skupinu 0 Rh pozitiv a ja 0 Rh negativ :( prosim Vas mozete mi o tom blizsie povedat neviem o rizikach vlastne neviem o tom nic :( bojim sa rizik a toho vsetkeho:( za odpoved Velmi pekne Ďakujem.

  • Bojim sa :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer Pan doktor mam na Vas taku otazocku s priatelom by sme chceli babo :) lenze on ma krvnu skupinu 0 Rh pozitiv a ja 0 Rh negativ :( prosim Vas mozete mi o tom blizsie povedat neviem o rizikach vlastne neviem o tom nic :( bojim sa rizik a toho vsetkeho:( len tolko co mi povedali znami ze ja by som vlastne svojou krvou dieta zabijala :(

    za odpoved Velmi pekne Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič sa nedeje, ak ste negatívna, tak sa Vám po porode (eventuálne po potrate) podá injekcia na zábranu tvorby protilátok, takže Vaše dieť v nasledujúcej gravidite nie je ohrozené.

  • RH negativ a Rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor,

    V lete tohto roku som mala spontanny potrat v 5.tyzdni. Bola som aj hospitalizovana, pre podozrenie na mimomater.tehotenstvo. To sa nastastie nepotvrdilo. Pred odchodom z nemocnice mi pichli injekciu rhega, kedze ja som RH neg. a manzel RH poz.Moja otazka znie: ak by sa v buducnosti potrat opakoval (ci uz spontanny alebo MA - co dufam samozrejme, ze sa nestane), musim znova dostat uvedenu injekciu? Vzdy som si myslela, ze sa podava az po porode, v pripade, ze je dieta RH poz., kedze ja som RH neg. Musi sa teda davat aj po prekonanom potrate? Vtedy som sa na to zabudla opytat.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podanie Rhegy je na 100%bezpečné a preto sa podáva aj v prípadoch, kedy je potreba podania pochybná. V 5. týždni ešte nie je plne rozvinutá plne krvotvorba plodu a podanie Rhegy nemusí byť nutné, ale určite neušdkodí. Podáva so spravidla po potrate staršom ako 8 týždňov ale podanie skor určite nie je naškodu.

  • :)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    ja by som sa chcela opytat ci mozu nastat neake komplikacie a ak ano ake ? .... ja mam 0rh- a moj partner ma 0rh+ a pred casom som bola na umelom presuseni tehotenstva a neboli mi podane protilatky... citala som o tom zze zena po porode dostava protilatky ak jej dieta je rh pozitivne .... Ako to je ked som po upt a neboli mi podane protilatky ???