Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • RH negativ a Rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor,

    V lete tohto roku som mala spontanny potrat v 5.tyzdni. Bola som aj hospitalizovana, pre podozrenie na mimomater.tehotenstvo. To sa nastastie nepotvrdilo. Pred odchodom z nemocnice mi pichli injekciu rhega, kedze ja som RH neg. a manzel RH poz.Moja otazka znie: ak by sa v buducnosti potrat opakoval (ci uz spontanny alebo MA - co dufam samozrejme, ze sa nestane), musim znova dostat uvedenu injekciu? Vzdy som si myslela, ze sa podava az po porode, v pripade, ze je dieta RH poz., kedze ja som RH neg. Musi sa teda davat aj po prekonanom potrate? Vtedy som sa na to zabudla opytat.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podanie Rhegy je na 100%bezpečné a preto sa podáva aj v prípadoch, kedy je potreba podania pochybná. V 5. týždni ešte nie je plne rozvinutá plne krvotvorba plodu a podanie Rhegy nemusí byť nutné, ale určite neušdkodí. Podáva so spravidla po potrate staršom ako 8 týždňov ale podanie skor určite nie je naškodu.