Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,651 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Lactobacily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat na lokalne lactobacily do posvy. Uz davnejsie som si preventivne zvykla davat gynoflor, ktory je vsak na predpis, ten sa vsak neodporuca pri endometrioze. Sice mi drobne loziska endometriozy vyoperovali este pred rokom, a dala som si obcas gynoflor. No zistila som, ze vy odporucate lactovag, ktory nie je vsak vzdy a vsade k dostaniu. V lekarni mi odporucili novy pripravok gynolact a podla zlozenia su to tiez lactobacily. Ktory pripravok lactovag alebo gynolact ma prosim viac lactobacilov? Alebo je ucinok taky isty? Alebo je gynoflor jedinecny svojim zlozenim?
    Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    gynoflor obsahuje okrem lactobacilov aj estrogény, čo nie je vždy úplne ideálne a má to svoje indikácie a kontraindikácie. ja osobne mám skúsenosti iba s Lactovagom a na základe toho ho odporúčam, moje klientky sú s ním spokojné.

Podobné otázky

  • Lactovag vs. Gyntima probiotica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím,
    zaujímalo by ma, aký je rozdiel medzi čípkami Lactovag a Gyntima probiotica. Ide o to, že Lactovag nemôžem už dlhšiu dobu nikde zohnať. Lekárnička mi preto odporučila prípravok Gyntima probiotica, vraj je podobný, ak nie rovnaký. Nezdá sa mi to však z dôvodu, že Gyntima je približne o polovicu lacnejšia ako Lactovag pri rovnakom počte čípkov.
    Ďakujem za odpoveď, Zuzana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Lactovag obsahuje živé sušené lactobacily, čo sú baktérie, ktoré normálne žijú v pošve a chránia ju pred inou infekciou, je to tzv. probiotikum.
    Gyntima obsahuje iba kyslé látky, ktoré podporujú rast lactobacilov ale neobsahuje samotné lactobacily, ak ich nemáte, potom je to úplne zbytočné.

  • Candivac

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor,
    chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s prípravkom Candivac pri liečbe resp. prevencii vaginálnych mykóz.
    Snažím sa úpravu stravy (bez bieleho pečiva a s obmedzením jednoduchých cukrov), používam len bavlnené spodné prádlo, ktoré periem pri vysokých teplotách, na umývanie používam intímne gély (najčastejšie Lactacyd alebo Nivea senzitive), nechodím na kúpaliská ani doma sa nekúpem len sprchujem, nepoužívam parfumované vložky, ani žiadne intímne deodoranty, užívam Lactobacily, skúsila som aj nejaké prírodné preparáty na podporu imunity, mám stáleho partnera, ale napriek tomu mávam vaginálne mykózy takmer každý mesiac už niekoľko rokov, niekedy miernejšie niekedy dosť silné. Opakované výtery vždy potvrdili len candidózu, nič iné. V minulosti bol vyšetrený i partner, všetko bolo v poriadku. Ja som pred niekoľkými rokmi podstúpila imunologické vyšetrenie ( na doporučenie gynekologičky) , kde bola zistená mierna porucha celulárnej imunity a alergia na trávy a pele. Užívala som Izoprinosin a Zodac, vtedy sa mi stav zlepšil.
    Čítala som, že Candivac je čosi ako pasívna imunizácia na prírodnej báze a mal by ma problému zbaviť. Je to tak, a ak áno, ako dlho je potrebné prípravok užívať?
    Viem, že záruku mi nedáte, ale rada by som vedela Váš názor.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Candivac obsahuje sušené candidy a predpokladá sa, že zvýši imunitu proti nim. Osobne s ním nemám skúsenosti. Ja doporučujem jednu tabletku Mycomaxu (Diflucanu) po menštruácii dlhodobo. Vačšinou je to dostatočná liečba.