Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hysteroskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor, chcem sa opýtať, či si mám dať urobiť hysteroskopiu. Môj gynekológ mi to chce robiť, lebo som potratila prvé bábätko v 24. týždni tehotenstva. Bola som otvorená a vak sa mi tlačil vonku, takže ani po serkláži sa to nedalo zachrániť. Ja si to nechcem dať robiť. Nemyslím si, že je to nutné robiť po prvom potrate.Kamarátka potratila už 3-krát a jej nič také nerobil (máme toho istého gynekológa). Čo mi poradíte? Aké sú pri hysteroskopii riziká? Nemôžu mi tam zaviesť infekciu? Alebo mi poškodiť krčok maternice? Nemôžeme skúsiť ďalšie bábätko bez tohto vyšetrenia? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás sa po veľkom potrate hysteroskopia narobí, ak má však podozrenie (ultrazvukom) na nejakú vrodenú vadu maternice, potom je výkon indikovaný.
    Kamarátka zrejme potratila v malom týždni, vtedy sa HS nerobí. Riziko infekcie a poškodenia krčka je malé.

Podobné otázky

  • listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,potrebovala by som sa poradiť.Som po viacerých spontánnych potratoch,tak sme podstúpili IVF s predimplantačnou genetikou a aj toto tehotenstvo skončilo potratom.Všetky vyšetrenia v spojitosti s potratmi už mám a všetky sú negatívne,mám chronický zápal hrubého čreva .Mala by som podstúpiť vloženie zamrazených embrií a zistili mi slabú pozitivitu /1:20/na listeriozu.Po dobratí celých antibiotík mám výsledok stále slabo pozitívny.Infektolog mi už nechce dať iné lieky,lebo výsledok je iba serologický a klinické príznaky nemám žiadne.Môžem postúpiť KET?Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    súhlasím s infektologom, že nemáte listeriózu, táto nie je častou príčinou potratov. Skor infikuje plody vo vyššom veku.
    Ak máte mnoho neúspechov ešte by bolo vhodné vyšetrenie dutiny maternice - hysteroskopia, alebo hysterosalpingografia. Ale v podstate nie je dovod nepreviesť KET.

  • vysoké teploty do 39,5 počas menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 38r, som bezdetná, rok a pol každý mesiac mám problém s vysokými teplotami do 39,5 počas menzes - 3. deň, 4.deň 38 - 38,5. Absolvovala som niekoľko vyšetrení s negatívnym výsledkom (ORL, urolog,CT malej panvy, zubné, hysteroskopia, hemokultivácia C+R, počas teploty CRP 75,6) mala som ísť aj na kompletné interné, ale na internom ma odmietli s odôvodnením, že si mám dať najskôr vytrhnúť 2 neprerezané osmičky, a keď to potom neprejde, tak že mi urobia interné vyšetrenie. Podľa zubára a snímku, tam nie je žiadny zápal ani ložisko. Nebola som ešte na endokrinilógii. Stretli ste sa s niečím takým počas svojej praxe? Myslíte si, že môžu byť príčinou zuby? Môže ísť i o napr.adenomyózu?Aké vyšetrenie by bolo ešte vhodné urobiť? Teploty ma veľmi vyčerpávajú. Poraďte prosím.Vopred Vám ďakujem.A.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto vysoké teploty spolu s pozitívnym CRP svedčia zrejme pre bakteriálny zápal.
    Avšak CRP stúpa aj pri autoimunitných ochoreniach typu reumatická horúčka.
    Ide podľa mňa o pomerne závažný a hlavne nie príliš typický prípad.
    Premýšľam, čo by bolo pre Vás najlepšie urobiť.
    Počas menštruácie Vám vyskočia septické teploty s príznakmi bakteriálnej alebo autoimúnnej infekcie.
    Čo by som doporučil:
    1. dokladné infektologické vyšetrenie, zvážiť lymskú boreliózu, syfilis, tuberkulózu a inú chronickú infekciu
    2. reumatologické vyšetrenie, odbery na reumatoidné faktory
    3. CT alebo MRI mozgu, či sa nejedná o zmeny v centrálnom nervovom systéme
    4. teoreticky je možné, že infekcia je v dutine maternice a počas menštruácie sa dostáva do krvi, nepíšete, či Vám naberali vzorky počas hysteroskopie, určite by som nabral chlamýdie, GO, ureaplazmy a mykoplazmy.

    Ja osobne som sa s podobným prípadom nestretol, ak by to boli zuby, prečo nemáte potiaže, zápal v puse musí bolieť a prečo sa to prejavuje počas menštruácie ?

    Držím Vám palce, škoda že nie som na Slovensku, určite by som sa Vás rád ujal v štýle Dr. Housa. Pevne verím, že sa ložisko nájde a budete úspešne preliečená a v poriadku, napíšte mi ako ste dopadla, prosím.

  • otazocky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor,neviem,ci ste dnes uz moj moje otazky uz cital,nakolko mi dcerka nieco na pocitaci stlacila,a ja som si nie ista,ci Vam to bolo dorucene...ak nie,to napisem v skratke.Zaujimalo by ma,kedze som mala prirastenu placentu o stenu maternice a nevyoperovali mi ju,jedna sa o placentu acreta,ako som si aj precitala v mojich poporodnych dokumentoch...Vas teda ziadam o blizsie vysvetlenie tohto nazvu a preco sa to robi...V blizkej dobe planujeme s manzelom druhe dietatko...dalej Dystropfia? a ci je to v poriadku,ked po sestonedeli som zacala normalne menstruovat a zaroven kojit....a este co znamena Fundus o.B. Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by ste pred ďalším otehotnením mala byť dokladne vyšetrená a hlavne ultrazvukom. MOžno by nebola odveci aj hysteroskopia, kedy by sa skontrolovala dutina maternice. Placenta acreta skoro vždy končí odstránením maternice, iba v naozaj výnimočných prípadoch sa dá kus placenty ponechať dnu a sledovať, či rodička nekrváca. Placenta sa potom može sama odhojiť.
    dystropfia nepoznám a ani fundus o.B. mi nič nehovorí.
    Pri kojení može byť aj pravideľná menštruácia.