Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,potrebovala by som sa poradiť.Som po viacerých spontánnych potratoch,tak sme podstúpili IVF s predimplantačnou genetikou a aj toto tehotenstvo skončilo potratom.Všetky vyšetrenia v spojitosti s potratmi už mám a všetky sú negatívne,mám chronický zápal hrubého čreva .Mala by som podstúpiť vloženie zamrazených embrií a zistili mi slabú pozitivitu /1:20/na listeriozu.Po dobratí celých antibiotík mám výsledok stále slabo pozitívny.Infektolog mi už nechce dať iné lieky,lebo výsledok je iba serologický a klinické príznaky nemám žiadne.Môžem postúpiť KET?Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    súhlasím s infektologom, že nemáte listeriózu, táto nie je častou príčinou potratov. Skor infikuje plody vo vyššom veku.
    Ak máte mnoho neúspechov ešte by bolo vhodné vyšetrenie dutiny maternice - hysteroskopia, alebo hysterosalpingografia. Ale v podstate nie je dovod nepreviesť KET.

Podobné otázky

  • Toxoplazmóza, listerióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať tak teoreticky alebo informatívne. Môže oslabená imunita (napr. po covide) zvýšiť rizko prenosu toxoplazmózy alebo listeriózy na plod cca do 5tt pri prvotnej nákaze ženy týmito baktériami alebo organizmami? Alebo takto oslabená imunita na to vplyv nemá? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si že oslabená imunita nemusí mať vplyv na prenos infekcie na plod. Riziko prenosu ovplyvňuje veľmi veľa faktorov, hlavne veľkosť tzv. bakteriálnej nálože, teda koľko sa dostalo baktérií a prvokov do tela matky.
    Samozrejme výrazne znížená imunita, napríklad u AIDS môže spôsobiť reaktiváciu aj skrytej infekcie, ale to je iná kapitola.

  • Listerióza otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa teoreticky spýtať pár otázok ohľadom listeriózy.
    1. Je možné sa nakaziť listeriózou aj cez vyginálny styk (orálnou stimuláciou ženy, prstami, klasickým stykom)?
    2. Môže byť príčinou potratu v I. trimestri (v 6-7 tt)?
    3. Dá sa povedať aká je pravdepodobnosť nákazy listeriózou vo všeobecnosti a čo je najčastejšia príčina ako sa človek nakazí?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. listerioza je tzv. alimentárna nákaza, prenáša sa kontaminovaným jedlom. S prenosom pohlavnými aktivitami som sa nikdy nestretol.
    2. áno môže byť.
    3. pravdepodobnosť je veľmi nízka, ohrozené sú ženy, ktoré jedia výrobky z nepasterizovaného mlieka, alebo pijú vodu z prírodných studničiek. Rizikové sú aj zle uskladnené potraviny.

  • Kozí syr v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 10tt a zjedla som šalát s kozím syrom s kôrou. Až teraz som sa dočítala, že takýto syr sa v tehotenstve nesmie. Môže to byť problém? Čo môžem spraviť? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný kozí syr nie je nijako nebezpečný. Veľmi zriedkavo môže by´t problém, ak sa jednalo o nepasterizované mlieko, z ktorého bol syr vyrobený. Vtedy tam môže byť listerióza, ale naozaj je to extrémne zriedkavé, preto sa nemusíte stresovať.

  • listerioza 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď, ktorá ma ukľudnila. Chcela by som sa Vás ešte opýtať, či sa listerioza môže nachádzať v surových vajíčkach? Konkrétne - ako tehotná som zjedla dva kúsky koláča, kde boli surové domáce žĺtka o čom som však nevedela.
    Ďakujem a prajem Vám veľa úspechov.

  • listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pán doktror, chcela som sa Vás opýtať, či je vhodné konzumovať v tehotenstve tresku v majonéze. Neodolala som, a teraz som sa na nete dočítala, že obsahuje surové ryby.
    Môže byť zdrojom listérie?
    Ešte by som sa chcela opýtať, či je vysoké riziko nákazy ak som pri príprave bryndzovej nátierky použila nepasterizovanú bryndzu (ja som ju nekonzumovala) ale nechtiac som si oblizla prst. Je možné to nejakým vyšetrením zistiť?
    Možno sú moje otázky zbytočné, ale moje obavy sú veľké.
    Som v 38tt a bojím sa, aby všetko dobre dopadlo. Ďakujem Vám za vaše rady a trpezlivosť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    treska je navačšia lahodka na svete, a v čechách sa nedá dostať. Najlepšia je tá, čo obsahuje aspoň 40% rybacieho masa, toto je tepelne upravené, takže listerioza nehrozí.
    Nepasterizovaná bryndza by mohla byť teoreticky zdrojom infekcie, ale riziko je minimálne a dávka musí byť veľká, olízaný prsty naozaj nič nesposobuje.