Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Serkláž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor, bola som v 24. tt a dieťatko som potratila teraz 10.8. Vôbec nič mi nebolo, len ráno mi vyšli hlieny s krvou, tak som bola pri lekárovi, ktorý mi oznámil, že je to veľmi zlé. Bola som otvorená na 3 cm a vak blán sa tlačil do pošvy. Robili mi dvakrát serkláž. Raz sa to nepodarilo, druhykrát to vyšlo, lenže do ráno mi popraskali stehy.Chcem sa opýtať, že z čoho sa to tak mohlo stať, kde je príčina? Veď mi nič nebolo, ani ma nič nebolelo. A kedy by sme sa mohli o bábätko pokúšať znovu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto potrat je tragédia, ale žiaľ nijako sa jej nedá zabrániť. Predpokladá sa vplyv infekcie, ale žiadna liečba, ani prevencia riziko neznížia a nezabránia potratu.
    Stáva sa to presne ako píšete, nečakane z plného zdravia, najčastejšie pri úplne zdravej tehotnosti. Vačšinou sa na príčinu nepríde.
    Počkajte pol roka, štúdie síce antibiotickú prevenciu nepotvrdili ako účinú, ale možno zvážiť pred otehotnením dokladnú antibiotickú liečbu, v dvojkombinácii.

Podobné otázky

  • E coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pan doktor som zúfalá. Neustále sa mi objavuje infekcia e coli. Mala som ju aj počas 1 a 2 tehotenstva ktoré som kvôli skrátenému krčku a tvrdnutiam musela ležať. 1 dieťa ju malo po pôrode.

    Mohla som sa nakaziť aj od manžela? Lekárka ho ale aj tak nechce preliečiť. Stále mi to lieči Macmirorom a po dobrati sa aj tak zas objaví. Dokonca ju mám zas. Dlhodobo mám uživať probiotíka vaginálne čo aj beriem. Beriem aj penoralne. Ako to už mám riešiť? Beriem aj vitagyn C.
    Ako mala som mávala zápaly močových ciest. Mala by som ísť aj na urológiu?
    Pohlavný styk nula bodov, nejak sa bojím že sa zas nakazým od manžela.
    Môžem mávať zápaly aj kvôli tomu, že beriem antiku zlynda? Mávam aj bolesti v podbrušku. No po gyn stránke som ževraj v pohode až na tu Ecoli. Rozmýšľam ísť aj na gastro kvôli tým problémom s bruchom, mám aj žlčnikove kamene.
    Čo by ste mi odporučili? Mala by som skúsiť vysadiť zlyndu?

    Obvodná mi nasadila Luivac kvôli imunite. Mávam v hrdle streptokoka.

    Môžem sa dať očkovať proti hpv aj keď mám infekt? O mesiac idem na preventívnu, kde mi budú brať cyto. Bojím sa že bude nejaký problém, nakoľko som mala serkláž. Kamarátka mala po serkláži zdevastovaný krčok no jej steh vyberali v 39tt. Mne v 36 kvôli tomu aby sa nezarezal.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia coli je úplne normálna súčasť pošvovej flory a nespôsobuje v pošve žiadne problémy. Dostáva sa tam z konečníka, často je iba prechodná. Nemá nič spoločné s pohlavným životom, takže samozrejme netreba liečiť partnera. Obrovská chyba je naberanie kultivácie pošvy - je to u nás pomerne rozšírený nešvár, nič to nepovie, pretože baktérie v pošve sú vždy aj za normálnych okolností a často sa menia v čase, na druhý deň tam môžu byť už iné baktérie.
    Takže, vy ste úplne zdravá, a probiotikami nič neskazíte a môžete s chuťou sexovať. Očkova´t proti HPV sa samozrejme môžete, je to dobrý nápad.

  • 4 otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mala by som 4 otázky:
    1. ako sa dá vysvetliť predčasné skracovanie krčka maternice keď som podstivo len ležala od 13 tt. (aj doma aj v nemocnici, napriek ležaniu bol nález podľa cervikometrie tak skrátený že urobili cerclage a aj tak som porodila v 35. tt po tom čo mi odtiekla plodová voda a začali silné kontrakcie) mala som predtým v minulosti 2 x aborty ( v 11tt a v 23tt.) ako je možné, že sa krčok skráti, tak veľmi aj napriek podstivému ležaniu od 13 tt?
    2. ako správne postupovať? (podľa panvových rozmerov mi povedlai, že budem rodiť sekciou.) v 35 tt som prišla do pôrodnice s tým, že mi doma práve odtiekla pl. voda a kontrakcie mám každé 2 minúty, len čo odtiekla voda a začali kontrakc som ihneď šla do pôrodnice (cestou v aute som od bolesti škriabala okno a odtrhla úchytku nad oknom), pri príchode do pôrodnice som mala už strašné tlaky na konečník, bolesti na tlačenie ma nútili, na krčku ešte stále naložená serkláž. Pôrod sa veľmi rozbehol behom 30 minút na tak veľmi pokročilý a nikto s personálu tomu nechcel veriť, že to nie je možné, že prvorodičky rodia 12 - 15 hodín. s týmto ma odbili. No napokon zvážili riziko intenzívn tlokov a stehu na krčku, tak urobili urgentnú sekciu. Ako sa malo v takomto prípade postupovať? Kedy v takomto prípade vyberať steh? (vybrali mi ho až 1 deň po sekcii).
    3. Po takejto osobn anamnéze keby chceme s manželom časom aj 2 dieťa, na čo sa mám pripraviť? môžem dúfať ešte v bezproblémové tehotenstvo vôbec, alebo už len rizikové?
    4. Na čo sa podáva Indmetacin? dávali mi ho v nemocnici pretože som mala počas tehotn neustále bolesti na spodu brucha. Viem, že na bolesti mi celom zabral. No presne kôli čomu sa podáva? Len proti bolesti, alebo má aj iné využitie? ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. predčsnému porodu sa nedá nijako zabrániť ani poctivým ležaním. To je rovnako ako nezabránime iným ochoreniam.
    2. ja neuznávam indikáciou na cisársky rez podľa panvových rozmerov, skutočne by ste musela mať pavnu ako 12 ročné dieťa aby ste neporodila. Mal sa pustiť steh a mala ste porodiť. To Vás nevyšetrovali ?????
    3.je pomerne veľké riziko, že sa situácia zopakuje, viz 1. bod
    4. indometacín je proti bolestiam ale aj proti zápalu.

  • Hysteroskopia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor, chcem sa opýtať, či si mám dať urobiť hysteroskopiu. Môj gynekológ mi to chce robiť, lebo som potratila prvé bábätko v 24. týždni tehotenstva. Bola som otvorená a vak sa mi tlačil vonku, takže ani po serkláži sa to nedalo zachrániť. Ja si to nechcem dať robiť. Nemyslím si, že je to nutné robiť po prvom potrate.Kamarátka potratila už 3-krát a jej nič také nerobil (máme toho istého gynekológa). Čo mi poradíte? Aké sú pri hysteroskopii riziká? Nemôžu mi tam zaviesť infekciu? Alebo mi poškodiť krčok maternice? Nemôžeme skúsiť ďalšie bábätko bez tohto vyšetrenia? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás sa po veľkom potrate hysteroskopia narobí, ak má však podozrenie (ultrazvukom) na nejakú vrodenú vadu maternice, potom je výkon indikovaný.
    Kamarátka zrejme potratila v malom týždni, vtedy sa HS nerobí. Riziko infekcie a poškodenia krčka je malé.

  • Rekonizacia krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den V septembri r.2007 mi robili konizaciu krcka maternicepre nalez adenokarcinomu k.maternice Mala som zle vysledky diagnoza C53.0 mi nasledne robili rekonizaciu a neskor v januari 2008 mi robili operaciu Lymphadenectomiu parailiacalis bilateralis per LPT propter Ca cervicis uteri pT1 a2 FIGO1a2 Vysledky boli dobre Ale otazka na vas je :mam jedno dieta a rozmyslam o dalsom thotenstve lenze moj gynekolog mi to neodporuca,vraj ked som prekonala takuto operaciu nedonosim to dieta a ze mozu nastat aj ine komplikacie Chcela by som vediet aj nazor ineho gynekologa,ci mam mat ozaj obavy z dalsieho tehotenstva Dakujem moc pekne za odpoved .Eva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám robili rekonizáciu, tak iba preto, že Vám chceli zachovať maternicu kvoli druhému dieťaťu. Inak by Vám vzali celú maternicu. Určite sa poraďte tam, kde Vás operovali ak bude onkogynekológ súhlasiť, tak otehotnite. Je možné, že bude potrebná serkláž.

  • potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den. pán doktor, chcem sa opýtať, či môžeme mať s manželom análny sex a kedy. som druhý týžden po potrate. potratila som v 24. týždni, mala som robené aj dve serkláže. dakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žiadna štúdia sa nezaoberala rizikami análneho sexu po potrate, v každom prípade sa doporučuje po veľkých potratoch dodržovať zásady šestonedelia, i keď ja si myslím, že pri dodržaní hygienických štandardov je riziko zanesenia infekcie do pošvy a stade do maternice malé. Možno však by som skor začal orálnym sexom a s análom by bolo vhodné počkať tak cca. 4 týždne od výkonu.