Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 4 otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mala by som 4 otázky:
    1. ako sa dá vysvetliť predčasné skracovanie krčka maternice keď som podstivo len ležala od 13 tt. (aj doma aj v nemocnici, napriek ležaniu bol nález podľa cervikometrie tak skrátený že urobili cerclage a aj tak som porodila v 35. tt po tom čo mi odtiekla plodová voda a začali silné kontrakcie) mala som predtým v minulosti 2 x aborty ( v 11tt a v 23tt.) ako je možné, že sa krčok skráti, tak veľmi aj napriek podstivému ležaniu od 13 tt?
    2. ako správne postupovať? (podľa panvových rozmerov mi povedlai, že budem rodiť sekciou.) v 35 tt som prišla do pôrodnice s tým, že mi doma práve odtiekla pl. voda a kontrakcie mám každé 2 minúty, len čo odtiekla voda a začali kontrakc som ihneď šla do pôrodnice (cestou v aute som od bolesti škriabala okno a odtrhla úchytku nad oknom), pri príchode do pôrodnice som mala už strašné tlaky na konečník, bolesti na tlačenie ma nútili, na krčku ešte stále naložená serkláž. Pôrod sa veľmi rozbehol behom 30 minút na tak veľmi pokročilý a nikto s personálu tomu nechcel veriť, že to nie je možné, že prvorodičky rodia 12 - 15 hodín. s týmto ma odbili. No napokon zvážili riziko intenzívn tlokov a stehu na krčku, tak urobili urgentnú sekciu. Ako sa malo v takomto prípade postupovať? Kedy v takomto prípade vyberať steh? (vybrali mi ho až 1 deň po sekcii).
    3. Po takejto osobn anamnéze keby chceme s manželom časom aj 2 dieťa, na čo sa mám pripraviť? môžem dúfať ešte v bezproblémové tehotenstvo vôbec, alebo už len rizikové?
    4. Na čo sa podáva Indmetacin? dávali mi ho v nemocnici pretože som mala počas tehotn neustále bolesti na spodu brucha. Viem, že na bolesti mi celom zabral. No presne kôli čomu sa podáva? Len proti bolesti, alebo má aj iné využitie? ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. predčsnému porodu sa nedá nijako zabrániť ani poctivým ležaním. To je rovnako ako nezabránime iným ochoreniam.
    2. ja neuznávam indikáciou na cisársky rez podľa panvových rozmerov, skutočne by ste musela mať pavnu ako 12 ročné dieťa aby ste neporodila. Mal sa pustiť steh a mala ste porodiť. To Vás nevyšetrovali ?????
    3.je pomerne veľké riziko, že sa situácia zopakuje, viz 1. bod
    4. indometacín je proti bolestiam ale aj proti zápalu.