Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • močovy mechur

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Pan doktor, prosim o radu. Som v 11t.tehotenstva, bola som na NT .CRL je 46, NT 0,9mm, ale močový mechúr bábätka je výraznejšie distendovaný- 8,1 mm, plod je vytálny.Pani doktorka mi povedale,že je to veľmi zlé a keď sa bude močový mechúr zväčšovať bude sa musieť prerušiť tehotenstvo.Brala mi aj odbery krvi a o 2 týždňe mám prísť na kontrolne NT.Dá sa s tým močovým mechúrom niečo robiť ? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je potrebné zistiť, či naozaj sa jedná o močový mechúr, niekedy majú plodu v tej oblasti podobné útvary. Ak by naozaj sa takto plnil a nevyprázdňoval hrozí zlyhanie obličiek plodu.
    Vo vačšej gravidite sa dá z močového mechúra moč odsávať podobne ako pri odbere plodovej vody.

Podobné otázky

  • Bolest pri močení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím o radu, pretože už som bezradná. Pred rokom som dostala bakteriálny zápal močových ciest.( evoli, zlaty stafylokok), vysledky na pohlavne choroby a ine boli negativne. Boli mi nasadene ATB. No moje problémy (pálenie vulvy, štipanie a bolest pri moceni) pretrvavali dalej, zasla som za gynekologom i urologom a obsja mi zistili baktérie v pošve i moč.rúre. zasa ATB. Toto sa opakovalo 8 mesiavov nepretrzite, navyse sa pi 5mes.pridruzili silne bolesti v panve pri chodzi, sedeni- pocit, akoby mi tam niečo tlacilo az rezalo. Nasledne mi nola urobena cystoskopia, ktora pitvrdila silny zspal moč.mechura. po ustupe zspalu mi boli aplykovane vyplachy mechura. No bolesti v panve neustupili. Boli mi diagnostikovane zrasty, a nasledne prerusene. Endometrioza sa nepotvrdila. Bolesti v panve trolinku zmiernili, no bolest pri moceni pretrvava nadalej. Uz som vnpriebehu roka vyuxivala mnozstvo ATB i roznych preparstov na podporu moč ciest už fakt neviem ako dalej, ako sa zbavit bolesti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Chronický zápal močových ciest sa lieči iba veľmi ťažko a často je liečba dlhodobá a menej úspešná. Existujú aj neinfekčné zápaly močového mechúra, liečbu by mal riadiť skúsený urológ.
    Rovnako však môže byť spojený zápal močových ciest aj zo zápalom maternice a jej okolia, bez dôkladného vyšetrenia Vám neviem poradiť. Hoci ste mali stery na chlamýdie negatívne, nemusia byť presné, pretože v krčku sa nemusí chlamýdia nachádzať, ale v mechúri alebo v maternici áno.
    Jediné čo Vám viem poradiť je nájsť si dobrého urologa, ktorý podrobne vyšetrí močový mechúr, vylúči aj tzv. intersticiálnu cystitídu a začne postupnú dlhodobú liečbu, aj na posilnenie imunity močových ciest a pošvy.

  • Menstruacna bolest v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor som v 32tt vcera som zacala mat bolesti v podbrusku take ako pri menzese . Kedze som prvorodicka po hodine tychto bolesti som sla do porodnice ,ked som prisla uz bolesti neboli .Urobili mi potrebne vysetrenia s tym ,ze som zatvorena setko je ok a nieje potrebna hospitalizacia. Vraj su to tie falosne kontrakcie .No dnes ich pocitujem znova niesu to krce ani nic take len dole v podbrusku citim stale take ako keby som mala menzes a chodim casto na malu potrebu ( babetko je dolu hlavou).vraj si mam davat magnezium 4x2tabletY. Je to normalne ze to citim takto dva dni po sebe prosim? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ sa neskracuje krčok maternice (meraný ultrazvukom) tak takéto nepríjemné pocity v podbruší neznamenajú žiadnu hrozbu. Môžu byť spôsobené tlakom hlavičky pri vstupovaní do panvy a tlakom tehotnej maternice na močový mechúr.
    Magnézium môže utlmiť nepríjemné pocity, ale tehotenstvo nepredlžuje. Pri nasledovnej kontrole Vám lekár zmeria krčok, ak bude nad 25 mm, tak nehrozí predčasný pôrod.

  • hm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám na Vás pár otázočiek .. Tak o nejaké dva týždne sa chystám na svoju prvú gynekologickú prehliadku a neviem čo tá prehlaidka presne obsahuje . Mám 16 rokov, idem na SŠ a moja starká mi pred mesiacom umrela na rakovinu pohlavných orgánov .. a tak som sa rozhodla ísť na prehliadku . Môj menštruačný cylkus je taký ,že každé dva mesiace mám bolesti a . a chcem sa sa spýtať či sa mám najskôr objednať ? a keď sa budem objednávať mám povedať sestričke že idem k nim prvýkrtá ? a potom čo si mám tam zobrať ? ako sa robí vyšetrenie keď osm ešte panna ? vie že bude chceiť pán doktor aj anamnézu či ? ako dlho trvá vyšetrenie ? musí vedieť mama o tom ,že idem na gyndu ? a mám sa pred vvyšetrením ísť vyprázdniť na malú poterebu ? lebo viem , že keď sa robí ten ultrazvuk tak tam musím mať plný mechúr .. a ešte že či mi predpíše aj nejaké lieky ,keď mám bolestivú menštruáciu ? za odpovede zatiaľ ďakujem a odpovedztem i na každú otaázku pls

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otázok je viac, ale v prvom rade by som Vás chcel trošku ukľudniť, to že Vaša starká umrela vo vyššom veku na rakovinu ešte neznamená pre Vás zvýšené riziko. Ale je chválihodné, že takto zodpovedne pristupujete k svojmu zdraviu.
    Ak ste ešte nemala pohlavný styk, tak je vyšetrenie iba orientačné, a podľa niektorých lekárov, jeho prínos je pomerne malý, pretože základom prevencie v gynekológii je prevencia rakoviny krčka maternice (cytologia) - a toto by bolo vhodné prediskutovať s mamou, či by Vám nezaplatila očkovanie proti rakovine krčka, toto očkovanie Vás chráni pred nákazou HPV vírusom, ktorý túto rakovinu sposobuje a je ideálne dievča zaočkovať ešte pred začiatkom pohlavného života.
    Mama o návšteve gynekológa vedieť nemusí, vyšetrenie sa prevádza cez konečník a ultrazvukom cez brucho. Závisí či bude chcieť robiť hneď ultrazvuk, preto je dobré mať močový mechúr naplnený. Bolestivá menštruácia sa dá liečiť, je vhodné to prebrať s lekárom.

  • Sťažený sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán doktor,
    Mojej manželke spôsobuje sex bolesti pri vnikaní penisu do pošvy. Urologička jej zistila čosi ako prepadnutý močový mechúr do pošvy. Prosím o radu, čo s tým.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám dosť málo informácii, hlavne vek a či už rodila.
    Ak má manželka pokles močového mechúra, vhodné je urogynekologické vyšetrenie, ktorým sa zistia anatomické pomery v pavne a navrhne sa riešenie.

  • poblemy s mocom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor neviem ci mi budete vediet poradit ale skusim vam opisat moj problem poprosit o radu dos mam problemy s mocenim niekedy ked aj hocico najmensie mnozstvo alkoholu tebars pivo tak ma tlaci na mocovy mechur ale je to len chvilkove potom to prejde ale dos ma trapi aj to ze ma dos citit za mocom neviem cim je to pricinene ale tak isto to spini aj moju spodnu bielizen u svojho lekara som nebola a neviem na koho sa mam obratit uzivam dlhodobo lieky LODOZ a INDAP sale musim nosit tenke vlozky ale zapach mocu aj tak citit dakujem za radu