Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • estetika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mala by som otazku skor esteticku. Mam 31 rokov, ale mam pocit, ze moja vagina vyzera ako 50 rocnej zeny. V akom veku zenam koža okolo vaginy (konkretne velke pysky) straca pruznost? Pomoze mi este nejaky krem na spevnenie pokozky? A este jednu otazocku, mam farbu klitorisu na vonkajsich okrajoch skoro uz ciernu akoby ta koža odumierala, ta cierna cast je takmer necitliva. Je to bezne?
    A napokon tretia otazka, je bezne, ze zeny v mojom veku maju klitoris vacsi, vytrcajuci z pyskov? Je jeho zvacsovanie sposobene jeho pouzivanim pri sexe, alebo je to individualne?
    Ja viem, ze ak nie som spokojna, je moznost plastickej operacie, ale mna teraz viac ako esteticke riesenie zaujima, ci je to v mojom veku normalne, kedze nemam nejaku moznost vidiet prirodzenie inych zien (okrem modeliek v porno filmoch, kde je to "asi" (?) odlisne a upravovanejsie ako u beznych smrtelniciek.
    Dakujem vopred za odpoved, aj za tuto poradnu, neviem, ci by som mala odvahu sa spytat taketo neprijemne (pre mna) veci svojho gynekologa pri osobnej navsteve.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vami popisované zmeny vonkajšieho genitálu si naozaj neviem predstaviť a preto ani netuším o čo ide. Veĺkosť klitorisu je individuálna, ale po puberte by sa už nemala meniť. Nič iné Vám neporadim, iba návštevu gynekologa, i keď som presvedčený, že sa nejedná o nič vážne.l

Podobné otázky

  • Sterilizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 28 rokov a rozhodla som sa vzhľadom na moje zdravotné problémy podstúpiť sterilizáciu. Jedno dieťatko mám a vraj ďalšie dieťa by bolo riziko.
    Mám chronickú pankreatitídu a prekonala som už 4x akútny zápal pankreasu. Chcela by som sa opýtať či celková narkóza alebo prípadne laparoskopia v oblasti pupku nemôžu mať negatívny vpliv na pankreas, poprípade či to nemôže vyvolať ďalšiu akútnu pankreatitídu ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je dobrá otázka, ale skôr by mala byť adresovaná chirurgovi, prípadne gastroenterológovi, alebo anesteziológovi.
    V každom prípade samotná laparoskopia by nemala byť nebezpečná, ale počas výkonu sa do dutiny brušnej tlačí kysličník dusičitý aby boli orgány prístupné výkonu, neviem, či ten tlak nemôže mať vplyv na pankreas, ale skôr si myslím, že nie, lebo on je uložený pomerne vzadu.
    O vplyve anestetika sa naozaj musíte poradiť s uvedenými špecialistami.

  • zase zub

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer najprv sa vam chcem podakovat za odpoved a mam ešte dve otazky.Jedna je aku tabletku možem zobrat ked ma boli zub co je bezpecne(mam 6 tyždnov do pôrodu) može mi dat zubarka injekciu pri vykone????A druha je jedna sa vas tu pytala ohladom krvi z nosi ja mam taky isty problem len ja som mala teraz bolo tomu rok operovanu lavu nosnu dutinu kvôli cyste,kvr sa pusta hocikedy ale len z tej lavej dutiny.Može to by aj od toho???Ešte raz velke dakujem a pekny vecer

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    paralen je bezpečný.
    Injekciu možete dostať, lokálne anestetiká sú bezpečné.
    Krvácať možete kvoli operácii máte viac prekrvenú sliznicu a zrejme krváca jazva po tej resekci.

  • tehotenstvo a anestezia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pekny den, chcem sa spytat, som priblizne v 5 tt, moze negativne ovplyvnit injekcia na umrtvenie zuba pri trhani? som objednana uz 6 tyzdnou(cize buduci tyzden maju mi trhat zub) a nerada by som to premeskala ak nie je v tom problem, ale pockat ked budem vo vyssom stadiu tehotenstva???co doporucujete? pekne dakujem

  • lokálna injekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či v tehotenstve (2 trim.) škodia bábu lokálne injekcie proti bolesti napr. u zubára.
    ďakujem