Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Predčasný pôrod - placenta preavia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazeny pan doktor Zahumensky,
    dovolte mi obratit sa na Vas s nasledujucou otazkou. Dna 1. 4. som predcasne porodila (sekciou) mrtve dieta. Dovodom porodu podla informacie lekara, ktory ma operoval, bola odlucujuca sa vcestna placenta. V udenom termine porodu som bola v 34 t.t. Porod prebiehal za dost dramatickych okolnosti na zaklade privolania zachrannej sluzby (112) a nasledneho prevozu do nemocnice. V danom momente sa lekari snazili zachanit mna, ako matku, nakolko som bola v bezprostrednom ohrozeni zivota (hemoragaicky sok, velka strata krvi). Dieta bolo v case prichodu do nemocnice zial uz mrtve.
    Mam 34 rokov a moje tehotenstvo bolo az do tohto datumu podla informacii od mojho gynekologa v poriadku a bez komplikacii. Na ziadne mne alebo mojmu dietatku hroziace nebezpecenstvo som nebola pocas celej doby tehotenstva upozornena. Porod som planovala prirodzenou cestou a bez "epiduralky". Az po prebudeni z narkozy som sa od operujuceho lekara dozvedela, ze moje tehenstvo by nebolo mozne ukoncit inak ako sekciou z dovodu vcestnej placenty. Dovtedy som o tomto probleme / diagnoze ani len netusila. Zaroven som bola informovana, ze pricinou toho co sa stalo bola prave tato diagnoza. Moja otazka znie: Ci mi mal moj gynekolog oznamit tuto diagnozu, ci ma mal upozoronit na mozne rizika, pripadne uskutocnit potrebne kroky pre minimalizaciu tohto rizika. A ak tak neurobil, ake mu z toho plynu nasledky. Doslo z jeho strany k pochybeniu alebo zanedbaniu svojich lekarskych povinnosti? Nasledky pre mna su uz zrejme, prisla som o uplne zdrave dietatko, ktore mi uz nikto a nic nenahradi.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vcestná placenta je veľmi závažná komplikácia, ktorá sa však žiaľ nedá nijako predchádzať ani liečiť. Má niekoľko stupňov a najhoršie je, že aj ten najmiernejší stupeň (nízko nasadajúce ložko) može sposobiť naprosto neočakávané závažné krvácanie. Ďalší problém je, že aj normálne umiestnená placenta sa može začať predčasne odlučovať a prejaví sa úplne rovnako ako vcestná placenta.
    Čo sa týka vety, že ste prišla o úplne zdravé dieťatko - musím nesúhlasiť, placenta je súčasť plodu, je to jeho tkanivo a placenta Vášho dieťatka bola nezdravá a sama ho ohrozila na živote (aj Vás) a zabila.
    Príčina sa presne nevie. Uvažuje sa nad poruchami ciev, až na molekulárnej úrovni.
    Je to vždy strašná tragédia a v rozvojovom svete táto komplikácia vedie takmer vždy k úmrtiu matky. Našťastie vďaka rozvou intenzívnej medicíny, u nás sa už na to neumiera.
    Ak by ste aj vedela, že máte vcestnú placentu /malo by sa to poznať na ultrazvuku/ nič by to nepomohlo, pretože sa to nedá liečiť. K predčasnému odlučovaniu takto skoro dochzádza veľmi zriedka a nedoporučuje sa preventívna hospitalizácia.

    Takže moj záver na základe Vašich informácii je jednoznačný, je to obrovská tragédia, ale jasného vinníka nevidím. V porodníctve žiaľ nevieme každému garantovať, že jeho tehotnosť dopadne dobre. Rovnako ako to nevieme garantovať v onkologii, chirurgii ani v iných odbornostiach. Vynikajúce výsledky porodníckej starostlivosti vedú k určitému pocitu falošného bezpečia, takže každý neúspech vedie ženu k pocitu, že niekto niečo zanedbal. Nemusí to tak byť, sú stavy, ktoré nastanú aj pri maximálnej a kvalitnej starostlivosti.