Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,651 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, ja som vam uz pisala mam problem so spinenim dosledkom toho je Dana vy ste mi poradili ze mam vyskusat Ascorutin ja som ho brala a pomohol mi spinenie prestalo, brala som ho podla navodu ako bolo napisane maximalne 7dni uzivat.Ja som to brala jeden mesiac aj druhy mesiac tych 7dni.Teraz som uz nebrala a spinim zase chcem sa opytat mozem to uzivat kazdy mesiac alebo ake je spravne uzivanie aby som si viac neuskodila ako pomohla?Moze sa to uzivat aj dlhodobejsie?Ziadne potiaze som nemala.Akurat sa mi zdalo ze sa mi na tvari robilo akne ale mne to nevadi nebolo to nejake prehnane aspon som nespinila :) .Dakujem za odpoved dufam ze som to napisala zrozumitelne.Pekny den

Podobné otázky

  • Prepáčte že zas k tomuto

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mala som ten sex 20.11. mal síce kondóm ale vystriekal sa na mňa, nie do mňa, potom som užila escapelle deň po Tom a menzes mi prišiel normálne 2.12. s tým že dnes ráno som robila test a negatívny, no menzes mi neprišiel len trocha ružového vyšlo. Môže byť že test stále neukazuje po 41 dňoch alebo to len ten escapelle takto rozhodí? Ďakujem za odpoveď a šťastný nový rok ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to spôsobené tým escapelle, je to silná homornálna nálož podaná naraz. Dajte si predpísať normálnu antikoncepciu a nemusíte riešiť podobné situácie.

  • Uretrotomia v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dlhodobo snažíme o bábätko, žiaľ sa nám nedarí. V centre mi bola v 21.6. podaná injekcia Ovitrelle s tým, že ovulácia mala prebehnúť na ďalší deň a po nej som začala užívať Utrogestan. Dnes 26.6. som bola na dlhšie plánovanej kontrole na urológii, keďže ma trápili v minulosti časté cystitídy, kde mi zistili, že mám striktúru urethry a naplánovali mi uretrotómiu v lokálnej anestéze na 4.7. V tomto čase nebudem ešte vedieť, či sa nám podarilo otehotnieť alebo nie. Chcem sa spýtať, či je v tomto období zákrok bezpečný alebo by som mala radšej počkať, kým nebudem vedieť, či som tehotná alebo nie. Predom ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotný zákrok nemá vplyv na tehotenstvo, lokálna anestéza sa považuje za bezpečnú počas tehotenstva. Ale odporúča sa pred každým zákrokom vynechať snahy o otehotnenie a plánovať graviditu až po výkone.

  • Hrčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, nad sekciou asi 2 cm sa mi objavila nebolestiva hrčka, pohyblivá, velkost 1,5x1 cm, nepravidelny tvar, v podkoží, pomerne dobre ohraničena, zmiesana echogenita prevazne hypoechogenne s anechogennymi okrskami s echogennym lemom, v CFM so zaznamenanou vaskularizaciou.
    LU v inginach nezvačšene.
    Prosim Vas, vedeli by ste mi povedat, co by to mohlo byt? Mam velke obavy. V pondelok mi budu tuto hrcku vyberať a posielat na histologiu.
    Dalsia otazka je, ci mi moze byt podana lokalna anesteza, keďže je dost možné, ze som tehotna, nakolko sa s muzom snazime o dieta.
    Viem, ze podana napriklad u zubara byt moze, skor ma zaujima, ak mi ju podaju na miesto, kde mam tu hrcku, ci by to potom v prípade tehotenstva neovplyvnilo nejako vyvoj plodu.
    Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem či správne rozumiem, ale ak sa jedná o hrčku v podkoží nad ranou po cisárskom reze, môže ísť o tzv. schlofferov uzol - fibrozne jazvové tkanivo okolo stehu. Ak je v tom vaskularizácia, teoreticky by mohlo ísť aj o endometriózu podkožia, ktorá žiaľ po cisárskom reze môže vzniknúť zanesením buniek decidui do podkožia.
    Lokálna anestéza nevadí v tehotnosti. Ak ste naozaj rodila cisárskym rezom, mala by ste počkať aspoň rok s ďalšou graviditou.

  • kombinacia kasicky s genyxom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám problém s menštruáciou. Bola som u lekárky a poslala ma na endokrinológiu. Na internete som našla, ze na nedostatok hormonov je dobrá aj materská kašička. Chcela by som sa opýtať, či sa môže kombinovať materská kašička s gynexom. Viem, ze materská kašička sa užíva 40 dní a potom 2-3 týždne pauza. Je lepšie ak sa gynex užíva počas tejto pauzy, alebo sa môžu užívať spoločne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    oba preparáty sú prírodné a ich účinnosť je iba predpokladaná a nie overená štúdiami. Osobne si myslím, že ich možete kombinovať, ale určite je doležité endokrinologické vyšetrenie, aby sa zistila skutočná príčina poruchy cyklu.
    Ako dieťa som jedol med s kašičkou, teraz premýšľam, či to nejako nenarušilo moje mužstvo.

  • Vysledky OC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    dneska som po 4 mesiacoch zistila presne vysledky z onkocytologie a zmocnil sa ma strach. Telefonicky mi bola predana info, ze vysledky su OK a na kontrolu mam prist o rok. Vysledky su vsak nasledovne:
    ENDO:PAP II
    EKTO: PAP II, reaktivne zmeny , metaplázia

    Ked mi bol robeny odber, bola robena aj kkultivacia ( vysledok gardnerella).
    Mam strasny strach az teraz som zistila co mam za vysledky ( OC bola robena vo februari). Stale trpim nejakymi vytokmi.
    Prosim aky je postup pri takomto vysledku? Mam strasny strach z rakoviny. Moj doktor je teraz na dovolenke, tak sa obraciam na vas.
    Kazdy rok chodim pravidelne na kontroly a vzdy som dostala iba info cez SMS, ze je vsetko OK a mam prist o rok na preventivku. Az teraz nahodou ked som potrebovala kartu som zistila ako sa veci maju.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    PAP II je nález ktorý nie je podozrivý z dysplázie a rakoviny, často je to zápal, alebo iný proces, stačí kontrola tak ako to stanoví Váš ošetrujúci lekár.