Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vyrážky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám problém a neviem ako ho riešiť.za posledný mesiac sa mi na pošve hlavne na z vonku na veľkych pyskoch vyhodili vyrážky s bielym prostriedkom vyzerá to ako akné niekedy je väčšie a niekedy len ako červené bodky.neviem si vysvetliť z čoho to môže byť nikdy predtým som to nemala.hygienu dodržiavam používam gel na intímnu hygienu je mi to dosť nepríjemne.mám stáleho partnera.ďakujem za vašu radu Mariana

Podobné otázky

  • Vyrážky na bruchu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pán doktor, som v 36. týždni tehotenstva. Čakám dvojičky, čele brucho mám potrhané striami. Je to asi druhý týždeň, čo sa mi na striach urobili malé vyrážky. Sú v spodnej časti brucha a niekedy svrbia, spájam si to s podráždením od potu, tiež som prestala používať olej na strie a svrbenie ustúpilo, aj vyrážky sú menšie. O čo môže ísť? Čítala som, že sa to stáva prvorodičkám, u mňa je toto druhé tehotenstvo.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sú to tehotenské vyrážky, tzv. PUPP, ktoré neznamenajú žiadnu závažnejšiu hrozbu pre Vás ani pre plod. Ak by sa príliš šírili a kvôli svrbeniu by ste nemohli spať, je indikované kožné vyšetrenie.

  • Parovirus B19 v 23.tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.

    Aktuálne som v 23.tt a vcera mi bol potvrdeny Parovirus B19 (PCR - pozitiv). Najskor som to dostala od starsieho syna, ktory prekonal piatu chorobu s typickym prejavom a vysevom od 23.2. Ja som požiadala o vysterenie nakolko sa mi objavili vyrazky neznameho povodu v oblasti brucha, krizov a stehien a mam mierne bolesti klbov ruk, clenkov a kolien (bez teploty). Moja gynekologicka ma odporucila do rizikovej poradne. Som po IVF KET a picham si Clexane 0.4 1krat denne kvoli M2/M2 polymorfizmu v gene pre ANXA5. Neviete náhodou dokedy sa moze prejavit na dietatku následok tejto choroby ak to preslo aj na neho? Alebo sa proste len podrobne sleduje jeho vyvoj az do porodu? Ako je to s uzivanim nizkomolekulovych heparinov v pripade, ze virus presiel aj na dietatko a hrozi pripadne ta anemia? Je vacsie riziko prestat to uzivat alebo uzivat dalej? Pri prvom tehotenstve som pichala cele tehotenstvo a aj 6 nedelie po porode. Ma zmysel davat robit protilatky aj z plodovej vody podla Vas alebo je to len zbytočne riziko?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné sledovať u plodu prietoky v mozgových tepnách, aby sa čo najskôr objavila prípadná anémia. Parvovírus môže spôsobiť u plodu rozpad červených krviniek a chudokrvnosť, ak sa zistí anémia plodu, je indikované podávanie transfúzie priamo plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, prihláste sa k nám do rizikovej poradne, máme s týmto bohaté skúsenosti. Nízkomolekulárne heparíny môžete brať ďalej.

  • Herpes Genitalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ja mám taký problém, že partner mal asi pred 6 mesiacmi herpes, už je to vyliečené (nie sú vidieť vyrážky) a chcela by som sa spýtať, či by som sa mohla nakaziť aj ja Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno a zrejme ste už aj nakazená, herpes sa vylučuje sliznicami aj mimo výsevu. Ale ak máte protilátky proti herpesu (ústnemu) tak Vás možu chrániť a nemusíte mať výsev. Okrem toho až tretina genitálnych hepresov je sposobený ústnym typom a vtedy by Vás protilátky mali chrániť takmer dokonale. Ak nemáte protilátky, tak ste ohrozená pomerne závažným výsevom, ale nedá sa nič robiť, partner už bude infekčný v podstate celý život a nikdy neviete, či akurát vírus vylučuje alebo nie.

  • Vyrazky na penise

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosim Vas o radu Som tehotna a po pohlavnom styku sa manzelovi objavia cervene vyrazky na penise, viete mi poradit s cim to suvisi?Predtym ked sme mali pohlavny styk bolo vsetko v poriadku. Po par dnoch mu zmiznu , natiera si ich calciovou mastickou , nebolia ho.Dakujem za odpoved.Iveta

  • Pásový opar - ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. doktor,
    chcem poprosit o radu.
    Presne pred tyzdnom v pondelok - bola som vtedy v 35tt+1 den sme boli na navsteve a na druhy den dotycnemu diagnostikovali pasovy opar - ja som mu vtedy podala ruku a dala pusu na lice. Pluzgieriky mal vyhadzane uz v case nasej navstevy a samozrejme ze nam o tom nic nepovedal. Ja som v detstve kiahne (nestovice) nemala. Hned v utorok som obvolala lekarov u nas-infekcne aj gynekologa a bolo mi povedane, ze pokial som sa nedotkla priamo pluzgierov-co som sa nedotkla, lebo ten pan to ma na chrbte a mal koselu, tak by som sa nemala nakazit. Gynekologicka mi povedala, ze keby aj kiahne dostanem a male sa narodi nacas, tak by nemal byt problem.
    Lenze stale mi to neda, pozeram diskusie na internete a informacie su rozne, tak prosim o Vas nazor, lebo sa vemi bojim o malinku....
    1. Docitala som sa, ze najhorsie je nakazit sa 5 dni pred porodom - ci to chapem dobre, ze sa tym mysli prvotne stretnutie s infikovanym,co v mojom pripade uz bolo, alebo sa tym mysli mat uz vyhadzane vyrazky 5 dni pred porodom...
    2. Aky je rozdiel, keby sa mi kiahne prejavili napr. v 38 tyzdni a mala sa narodi pocas toho ako budem mat vyrazky - resp. keby sa narodi nacas v 40.tyzdni, co uz by som kiahne nemala mat.
    Dakujem velmi pekne za odpoved,
    L.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak by ste mala výsev pred porodom, tak do 5 dní si už začnete tvoriť protilátky, ktoré prechádzajú k plodu a chránia ho. Teda ak porodíte dlhšie ako 7 dní po výseve už nič plodu nehrozí. Ak porodíte v tom inkriminovanom čase, podá sa plodu vakcína, ktorá ho ochráni.
    Osobne si však myslím, že sa naozaj nemáte čoho báť a kiahne nedostanete, na rozdiel od ovčích kiahní pri herpes zoster sa virus neprenáša slinami.