Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • sono prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    bola som na sono prsnikov a tam mam napisane : bilateralne pritomny hyperechogenny
    zlazovy parenchym, bez suspektnych loziskovych zmien.Prosim Vas pan doktor vysvetlite co toznamena.Dakujem

Podobné otázky

  • Sono prsnikov v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mozem prosim vas absolvovat sono prsnikov v 15 tyzdni tehotenstva? Mam fyziologicke tehotenstvo a ide o prevenciu raz za 2 roky. Moze nastat falosna pozitivita kvoli mliecnym zlazam?
    Dalsiu otazku mam ohladom plavania v mestskej plavarni bez pouzitia tamponov a cohokolvek od druheho trimestra a taktiez farbenie vlasov u kadernicky, ktora pouziva novodobe farby (bez amoniaka). Aky je vas nazor? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti sa kvôli hormónom mení štruktúra žľazy, ale sonografické vyšetrenie môžete absolvovať, mali by ste však upozorniť vyšetrujúceho lekára že ste tehotná.

  • Uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    prosím o radu.zacnem postupne.20.10 som bola očkovana proti chrípke,v tom čase ma ale bolelo hrdlo,lekárka povedala že to nevadí.25.10 som začala liečbu od imunoalergologa,kôli častým infekciám dýchacích ciest Bronchovaxom a Imunor v schéme Broncho 10 dní,potom 20 dní pauza-,a počas pauzy Imunor.Okolo 24.11 moja dcéra mala pravdepodobne 6 tu chorobu.30.11 som absolvovala sono prsníkov vramci prevencie,všetko ok.Tyzden po sone ma začali bolieť uzliny pod oboma pazuchami.Konzultovane mojim lekárom.Najprv bol záver že bolesti idú od chrbtice,keďže mám problém s platničkami krcnej chrbtice.Dostala som Mydocalm,bolesťi uzlín však trvali ďalej.Konzultacia mojim imunoalergologom, kázal vysadiť Broncho,aj Imunor,vraj uzliny môžu zareagovať takto- lenže liečba trvala už mesiac a nebol žiadny problém.Vysadila som nepomohlo, bolesti ostali plus pridal sa viditeľný opuch uzlin.Tak som sa objednala znova na sono.Zaver, zväčšené uzliny 2.7*0.6 CM,ovalneho tvaru zo zachovaným hilom,vraj vyzerajú postinfekcne,prsia v poriadku,vraj sa nemusím určite obávať onko ochorenia.Ja som ale chorá bola naposledy koncom toho októbra čo som písala vyššie,odvtedy nie.Teda aspoň príznaky som nemala.Dnes som bola u všeobecného lekára,uzliny prehmatal,vraj to určite nie sú patologické uzliny,vraj to môže byť aj po očkovaní,ale očkovanie som mala koncom októbra,prečo by sa urobil opuch a bolesť až po 1.5 mesiaci+ plus urobili mi odbery,teda na výsledok čakám.Viem,že som mladá,a lekári väčšinou u mladých ľudí nepomyslaju na onko ochorenia,lenže ja neviem čo si mám o Tom myslieť.Mam 39 rokov,4 deti,3 sekcie+ sterilizáciu.Dojcenie ukončené v júli minulého roka,prekonala som x ochorení,chripky,covid,urcite bežné detské,nikdy som z uzlinami problém nemala.Uzliny má stále bolia,niekedy viac inokedy menej,cítim obidve rovnako,nie sú tvrdé,stipu,pália zvnútra.Uzivam Zlyndu,kôli častému a dlhému krvácaniu,čiže posledných 5-6 mesiacov menštruáciu ani nemám,takže nie je to viazané ani na cyklus.Co u mňa ale stále pretrváva je že mi je stále zima,mávam extrémne ľadové ruky,akoby sa moje telo nedokázalo vtedy nijako prehriať ,potom zase cítim neskutočne teplo zvnútra,až som spotená.2 krát v noci som sa zobudila na veľmi silné svrbenie,pálenie oboch dlani.Viem že môj problém je zdlhavý,ale budem povdacna ak sa prosím vyjadrite čo si o Tom myslíte.Mam obavu z onko ochorenia.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. uzlinový syndróm je pomerne zložitá medicínska problematika. Ak sú bolestivé a zdurené v oboch podpazušiach, je nanajvýš nepravdepodobné, že to súvisí s ochorením prsníka, skôr by to mohla byť reakcia na celkový zápal alebo iné celkové ochorenie. Nie som internista ale ja osobne by som sa prikláňal k bioptickému vyšetreniu (odber vzorky) z uzliny, aby sa zistilo, v čom je problém.

  • sekret z prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na váš názor. už asi pred pol rokom som spozorovala mliečny výtok z bradaviek pri ich stlačení. Bola som s tým u lekára. Sono prsníkov bolo v poriadku, hladina prolaktínu je vraj v norme, cytologia zo steru bola tiež v poriadku. môžete mi poradiť čo by to mohlo byť resp. či nie je potrebné navštíviť iného lekára? môj gynek. na základe vyšetrení dalsí postup nestanovil. mám 28 rokov a deti ešte nemám a nerada by som niečo zanedbala.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ide o výtok z oboch prsníkov, tak je to asi hormonálna záležitosť a nič by nemalo hroziť. Vhodné je celkové endokrinologické vyšetrenie, niekedy to vzniká aj pri poruchách štítnej žľazy.

  • Preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcela by som sa opytat na preventivnu prehliadku u gynekologa.Chodim pravidelne,ale prehliadka spociva iba v tom,ze mi lekar spravi iab vyter.cytoster-dava to na sklicko.A to je vsetko.Ziadne odbery,sono ani vysetrenie prsnikov to mi v zivote nerobil.Je to normalne?Je mi blbe mu povedat nech mi ich vysetri sama si neviem a predsa doktor by to mal vediet.Mam zmenit lekara?Inak som s nim spokojna.Mam 26 rokov a tri tehotenstva za sebou.Co vsetko sa ma vlastne absolvovat na preventivne prehliadke?Nemam ziadne gynekologicke problemy-obcas ma trapia vytoky-niekedy su biele alebo presvitne natahovacie bez zapachu.Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna prehliadka u gynekológa by mala obsahovaťhlavne cytologický ster na vylúčenie rakoviny krčka maternice a celkové gynekologické vyšetrenie. Sono prsníkov nie je jej súčasťou.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor chcela som sa spýtať či je to normálne ked mám jeden prsník väčší ako druhý, ale nie moc iba trochu. Som matka dvoch detí 6 a 4. Kojila som približne po 1 mesiaci každého.Všimla som si to už dávnejšie(4 roky dozadu a možno neskôr( ale vždy venujem tomu pozornosť ked mám nejaké stresy. Minulý rok v júli som bola na sono prsníkov a bolo všetko ok. Ďakujem veľmi pekne.