Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Je to mozne??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Prosim Vas,mozem otehotniet ked som mala menzes 31.1 a nechraneny sex sme mali 5.2.?Mala som 28 dnovi cyklus. Cely den som bola cista tak sme si s manzelom povedali hadam to uz skoncilo,ale potom asi po 2-3 hodinach po pohl.styku som zacala trosicku krvacat.Da sa teda otehotniet aj v takomto pripade??Akurat sa zaciname snazime o babo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte nechránený sex kedykoľvek vždy je tehotnosť reálna. Normálne zdravému páru trvá 2 roky než otehotnie, tak sa nejašte už v prvom cykle.

Podobné otázky

  • bolest v podbrusku a krizov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,pan doktor prosim vas o radu,neviem co mam robyt,asi mesiac po potrate nastali moje problemy a trvaju uz 3 mesiace mam bolesti v krizoch a v driekovej casti a bolesti v podbrusku take pichanie ako vo vajecnikoch,bola som s tym u gynekologa robil mi 3x sono vravel ze mam vsetko v poriadku robil mi aj kultivaciu aj tu mam v poriadku tak ma poslal na urologiu tam mi robili cievkovanie mocu 2X vysledky boli ok a potom mi robili cystoskopiu a nasli mi tam v mocovom mechure LEUKOPLAKIU ves. urin ,ale doktor spomynal ze nepredpoklada suvislost medzi nalezom na mocovom mechuri a s mojimi bolestami a problemami.tak som sla chirurgovi ale ani ten nic nenasiel,tak som sla znova ku gynekologovi ktory ma poslal na rehabilitacie=magnet,raselina a masazne kupele s tym ze ak to nepomoze posle ma na diagnosticku laparoskopiu.Menstruaciu mam pravidelnu trva mi 7 dni ako aj pred potratom co sa len zmenilo je ze cervenu krv mam len 3 dni a zapacha tak kyslasto a ostatne 4 mam hnedy vytok co som pred potratom nemala.ku gynekologovi mam ist teraz az o mesiac po tych rehabilitaciach ale nepomahaju mi tak som zasla za terapeutom ktory mi napraval chrbticu a povedal mi ze ze bolest krizov a driekovej casti mi moze tlacit na vajecnik,je to mozne??? som zufala chceme sa pokusat o babo ale bojim sa lebbo silne bolesti v podbrusku nemam ale citim tam pichanie dakujem za vyjadrenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mne to skor pripadá ako psychosomatický problém, následok potratu. Vhodná by bola konzultácia psychologa, ženy často lokalizujú svoje problémy do podbrušia. S lapaaroskopiou by som ešte počkal. Čo sa týka tlaku na vaječník, to som nikdy nepočul, ale posun driekovej chrbtice može sposobiť napatie vazov maternice a bolesti.

  • Je to mozne??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan dochtor je mozne ze otehotniem ak pri sexe pouzijeme prezervativ a vobec sa pocas sexu prezervativ neposkodil alebo ak mam strach z prveho sexu aby som neostala tehtna mam si kupit ten gel co sa pouziva pred sexom a zarucuje 100% ochranu??

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa prezervatív použije podľa pravidiel a nedojde k jeho zosunutiu, tak je vysoko spoľahlivý. Ale jeho zlyhanie je relatívne časté, može dojsť k zošmyknutiu počas sexu alebo k prasknutiu. Preto je vhodné ho kombinovať napríklad so spermicídnym gelom.

  • snaha o babatko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den .Chcela by som sa opytat ci je mozne ak som bola na ultrazvuku v 8 tt tak srdiecko babatka bilo.V 16 tt zistili ze babatko je mrtve asi 6 tyzdnov a z hystologie po kyrete vysla mola hydatidosa-mikroskopicka.Ved ak to bola mola tak nemohlo byt srdiecko alebo je to mozne???
    Po kyretazi som uz asi 4 mesiace a menstruaciu mavam kazdych 40 dni.Je to normalne ak som predtym mavala 28 dnovi cyklus?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    okrem klasickej moly exituje aj tzv. parciálna mola, iba časť placenty sa mení, vtedy može byť prítomný aj živý plod.
    Bolo by vhodné určite Vám nabrať kontrolné HCG či je všetko v poriadku. To by mohla byť aj príčina predĺžených cyklov.