Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • plesen

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Chcela by som sa opytat prosim, ja som v anglicku a mala som plesen a tu davaju iba jednu tabletku canesten a krem. povedali, ze je to silne a to staci. Ale plesen sa mi vratila asi tyzden potom, alebo mi to mozno vobec nepreliecilo. potom som zistila ze som tehotna a na testoch vyslo, ze mam zase plesen a porodna asistentka mi povedala, ze aj moj manzel by sa mal liecit, lebo tato bakteria je prenasatelna ak pokracujeme v sexualnom zivote bez ochrany.Aked nie, tak si to budeme navzajom posuvat dalej aj ked ja pouzijem zase canesten. Lenze moj manzel odmieta ist s tym k doktorovi tak co ine by sa s tym dalo robit ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to nezmysel, manžel sa liečiť nemusí. Kúpte si canesten krém aspoň 2 balenia a preliečte sa.
    Inak vhodné je si zaplatiť špecialistu, ak chcete dobre vedené tehotenstvo v Anglicku. Štátom hradená starosltivosť je mizerná a je iba pre úplnú chudinu.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor,
    s manželom sme sa začali pred týždňom začali pokušať o druhé bábätko, v priebehu snaženia som ochorela - klasické prechladnutie. Liečila som sa viacmenej po ,,domácky", ale pri bolesti hlavy som raz musela siahnuť aj po 1 tabletke paralenu a do nosa som si kvapkala Nasivin. Ďalej už cca 2 týždne (1 týždeň pred snažením a druhý týždeň počas snaženia) si natieram priestor medzi 2 palcami na nohach Batrafenom a teraz už 3 dni Lamisilom, objavila sa mi pleseň na nohe. Batrafen a aj Lamisil sú krémy, ktoré treba konzultovať s lekárom pri použití počas tehotenstva. Tieto krémy mali dátum spotreby 2/2011. Moje otázky sú nasledovné: Keďže by som podľa výpočtu mohla byť už tretí týždeň tehotná (menštruácia bola 10.4.2011), mohlo sa niečo stať bábätku pri mojom prechladnutí a následne pri potieraní si plesne na nohe uvedenými krémami? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som veľmi nervozna z toho, lebo bojim sa, aby som neublizila babätku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite sa nestresujte, naprostá vačšina liekov a prípravkov ktoré používame sú v tehotnosti bezpečné. Lamisil a batrafen pri bežnom podaní tiež.

  • plesen

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den . Prosím vás o radu ,už si neviem dat rady stále do kola sa mi vracia plesen baktéria candida albicans. Už som využívala vela liekov ,ale stále sa mi to vracia .poradte mi ako sa toho zbavit!!! Vracia sa mi to skoro každý mesiac a sme už aj z manželom stoho dost neštastný. Bojím sa aby som nenakazila aj manžela ked sa milujeme aj,, orálne,,.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže - candida albicans sa stykom neprenáša, respektíve prenos nie je doležitý. Problémy robí vačšinou vlastná flora, candida albicans je naša bežná flóra a za niektorých okolností sa premnoží.
    Takže čo možete spraviť:
    Nosiť bavlnenú spodnú bielizeň, ale najlepšie sú sukne bez nohavičiek - vetranie, kým ženy nezačali nosiť tesné nohavice, mykoza takmer neexistovala
    Používať intímne mydlá - napríklad Dove intimissimo, ale je ich viac druhov
    Nerobiť si výplachy pošvy
    Strava bohatá na probiotiká - jogurty, kefíry a tak
    Nejesť sladké
    a hlavne kúpte si dve balenia Canestenu, až dostanete znovu mykózu liečte sa minimálne 14 dní alebo lepšie až celé 3 týždne
    stav by sa mal zlepšiť

  • Azalia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den...
    chcela by som sa opýta, že, ket som začala v januári brať antikoncepciu AZALIA, v prvý den menštruácie, prvú tabletku, potom mi prišlo menzes, vo februári, tak som ju nebrala, asi 6 dni, taký mám cyklus, a po skončení ju beriem zasa.
    Môžem otehotnieť???...alebo tú antikoncepciu mám brať stále aj počas menštruácie...,
    Pravdu povediac jedno dieťa mi stačí, tak nerada by som znovu otehotnieť...
    Poradila mi to jedna kamarátka, že keď mám menštuáciu, tak nemám brať a teraz znovu, no po skončení...
    Ešte dačo...mala by som isť aj ja na ošetretnie, ked môj manžel mal plesen na konečníku??? Ja som mala doma mastičku CANDIBENE, a tým to prešlo, lebo aj mna začalo svrbieť...a na poslednej prehliadke testy citosteru som mala v poriadku...
    Dakujem pekne za odpoved...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nekojíte a nemáte kontraindikácie tak by ste mala brať inú antikoncepciu ako je azalia. Ak kojíte tak ste pri nej chránená aj pri vynechaná.
    Ak nemáta potiaže tak pleseň v konečníku Vášho manžela nie je dovodom na Vaše vyšetrenie. Cytologický ster s tým nesúvisí.

  • Prosba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.O týždeň by som mala dostať menštruáciu, ale momentálne som dostala pošvovú pleseň /už som to mala párkrát/.Je zatiaľ len slabý výtok,hrudkovitý trocha, trocha to svrbí.S manželom sa pokúšame o bábätko, lepšie povedané už sme to skúšali,
    a keďže zatiaľ neviem, či nie som náhodou tehotná, chcem sa opýtať, či môžem vziať canesten 1 tabletu a krém canesten, či sa to môže brať aj v tehotenstve.Ak by som náhodou bola už tehotná.

  • plesne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,mam svrbenie v posve pan doktor mi povedal ze je to plesen.od coho taka plesen vznika?dakujem