Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Azalia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den...
    chcela by som sa opýta, že, ket som začala v januári brať antikoncepciu AZALIA, v prvý den menštruácie, prvú tabletku, potom mi prišlo menzes, vo februári, tak som ju nebrala, asi 6 dni, taký mám cyklus, a po skončení ju beriem zasa.
    Môžem otehotnieť???...alebo tú antikoncepciu mám brať stále aj počas menštruácie...,
    Pravdu povediac jedno dieťa mi stačí, tak nerada by som znovu otehotnieť...
    Poradila mi to jedna kamarátka, že keď mám menštuáciu, tak nemám brať a teraz znovu, no po skončení...
    Ešte dačo...mala by som isť aj ja na ošetretnie, ked môj manžel mal plesen na konečníku??? Ja som mala doma mastičku CANDIBENE, a tým to prešlo, lebo aj mna začalo svrbieť...a na poslednej prehliadke testy citosteru som mala v poriadku...
    Dakujem pekne za odpoved...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nekojíte a nemáte kontraindikácie tak by ste mala brať inú antikoncepciu ako je azalia. Ak kojíte tak ste pri nej chránená aj pri vynechaná.
    Ak nemáta potiaže tak pleseň v konečníku Vášho manžela nie je dovodom na Vaše vyšetrenie. Cytologický ster s tým nesúvisí.

Podobné otázky

  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    trapi ma niekolko problemov. Som po porode 9 mesiacov, pocitujem bolest pri kazdom styku, moj gynekolog sa vyjadril, ze som na uzko zasita. Ake moze mat to uzke sitie nasledky pri dalsom porode? O suchosti posvy ani nehovorim, spajam to s tym, ze este kojim. Pouzivame lub. gel. Pouzivala som aj feminela hyalosoft, ale nepomohlo. Celkovo pocitujem absolutnu nechut na akekolvek intimnosti. HAK beriem Azaliu. Bolo by pre mna nieco vhodnejsie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Azalia je vhodná. Pri kojení sú nízke hladiny hormonov, s tým súvisí suchosť a znížená chuť. Až 20% žien má bolesti pri styku ešte rok po porode.
    Stav sa postupne zlepší. Hojeniu možno pomocť estrogénovými čípkami (Ovestin) a čípkami Cicatridina (kyselina hyalouronová).

  • antibotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opyttat ci ucinkuje antikoncepcia Azalia aj ked som uzila dve tabletky Rovamycinu antikoncepciu beriem iba osmy den dakujem za odvoved pekny den prajem.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor!
    Dcéra má 16 mesiacov, dojčím ju už len tak na uspanie, inak mi nechce zaspať, ale už sa ju snažím odstaviť. Môžem užívať už aj inú antikoncepciu ako Cerazette alebo Azalia? Lebo pri týchto často krvácam v priebehu cyklu a veľmi dlho i trvá menštruácia. Aký prípravok by ste mi odporúčal? Mám 41 rokov. Užívala som Marvelon, Diane 35. Nie je na trhu nejaká novinka? Čítala som o antikoncepcii 24 /4, len neviem jej názov. Z nízkodávkových som takisto krvácala počas cyklu.. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na konci kojenia už sa dá použiť aj kombinovaná antikoncepcia. Vo Vašom veku nie je Marvelon vhodný, obsahuje desogestrel s vysokými dávkami estrogénov. Poraďte sa s Vašim gynekológom, ostatné tabletky sú vhodné.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor! Chcela by som sa spýtať, aká iná antikoncepcia sa môže užívať počas dojčenia okrem prípravkov Cerazette a Azalia? Spomínal ste tu pred časom, že sa môže užívať kombinovaná tabletka, pýtala som sa nato môjho gynekológa, on mi však tvrdil, že okrem už spomínaných dvoch druhov, sa iná užívať nesmie. Tieto gestagénové tabletky mi dosť výrazne "rozhádzali" cyklus. Dojčím už málo, v podstate len pri uspávaní a chcela by som začať užívať nejakú hormonálnu antikoncepciu, no naozaj neviem akú. Veľmi pekne vám ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je dobre rozbehnuté kojenie, tak možno podať aj kombinovanú antikoncepciu, tá sa nedáva hlavne kvoli tomu, že estrogény možu potlačiť tvorbu mlieka na začiatku kojenia. Avšak liekom voľby zostávajú uvedené jednozložkové prípravky.

  • menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    dňa 14.11.2008 sa mi narodil syn a 1.1.2009 som dastala prvú menštruáciu. Plne dojčím a užívam antikoncepciu /Azalia/ od ukončenia šestonedelia. Od prvej menštruácie som ďaľšiu nedostala. Je to normálne, že menštruácia mešká? Alebo je možné, že kým dojčím nepríde vôbec?
    Ďakujem za odpoveď