Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    trapi ma niekolko problemov. Som po porode 9 mesiacov, pocitujem bolest pri kazdom styku, moj gynekolog sa vyjadril, ze som na uzko zasita. Ake moze mat to uzke sitie nasledky pri dalsom porode? O suchosti posvy ani nehovorim, spajam to s tym, ze este kojim. Pouzivame lub. gel. Pouzivala som aj feminela hyalosoft, ale nepomohlo. Celkovo pocitujem absolutnu nechut na akekolvek intimnosti. HAK beriem Azaliu. Bolo by pre mna nieco vhodnejsie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Azalia je vhodná. Pri kojení sú nízke hladiny hormonov, s tým súvisí suchosť a znížená chuť. Až 20% žien má bolesti pri styku ešte rok po porode.
    Stav sa postupne zlepší. Hojeniu možno pomocť estrogénovými čípkami (Ovestin) a čípkami Cicatridina (kyselina hyalouronová).

Podobné otázky

  • Liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Moja doktorka pri vytere mi zistila bakterie C.trachomatis a U.Parvum chcem sa spytat co to znamena a ci to je vazne premna ?ako nejak plus dopomoct k vylieceniu nejakymi vitaminmi ? A ako zvysit laktobacily v posve vraj mam malo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdia spôsobuje infekciu krčku maternice, nie pošvy, preto jediné opatrenie je podanie antibiotík per Vás aj pre Vášho partnera. Pri antibiotikách sú vhodné probiotiká do pošvy na udržanie pošvovej flory.

  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás čo treba vyšetriť alebo užívať na zvýšenie libida.Momentálne som 10mesiacov po pôrode cisárskym rezom, syna nekojim nespustilo sa mi mlieko,ale nemám absolútne žiadnu chuť ani potrebu sexu,čo muž nechápe,čomu rozumiem.Ja som ani pred tehotenstvom nejako tej chute nemala,mala som dlhšie zvyseny prolaktin inak som bola ok,ale ten sa mi už upravil.Mozem byť takáto frigidna,lebo sa to trápi ale keď nieje chuť čo mám robiť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je skvelé, že máte chuť to riešiť. Čo sa týka sexuálnej apetencie, každý sme iný, a každý máme iný temperament a chuť na sex.
    Pôrod je veľmi náročný proces, zvlášť ak nedopadne fyziologicky a končí sa operáciou. Cisársky rez žiaľ zvyšuje aj riziko popôrodnej depresie, rovnako aj zvyšuje šancu na problémy s dojčením, čo je zrejme aj Váš prípad.
    Nechuť na sex naozaj môže byť prvým príznakom depresie, preto by bolo dobré vyhľadať odbornú pomoc. Žiaľ u nás je to trocha problém, pretože nielen gynekológovia ani praktici nie sú v tejto oblasti dostatočne edukovaní a sexuológov je málo. Skúste sa poradiť so svojim gynekológom, verím že Vám poradí alebo pomôže.

  • Kyret

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 28 rokov, môj obvodný gynekolog usúdil, že je potrebné urobiť kyretaz, plod sa nevyvíjal, len do 6tt. Keďže zákroky robí len v určite dni bola som objednaná na určitý deň, zatiaľ som len spinila. V ten deň večer som začala mierne krvácať a mala som veľké bolesti. Išla som na pohotovosť, dali mi injekciu na vypudenie zvyškov, niečo už zo mna vypadlo doma, zostatok dali von zákrokom - kyretaz. Môj obvodný genekolog pri kontrole, deň nato, zistil, že kyretaz nebola urobila dôkladne, zostali zvyšky, mala som znova bolesti brucha. Povedal, že musíme počkať, či sa to nevypudi samo z tela. O 5 dni mám kontrolu. Moja otázka znie, ak by bola potrebná druha kyretaz na vyčistenie, nebude problém s otehotnením alebo udržaním tehotenstva v najbližšej dobe? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    my už riešime takéto potraty pomocou tabliet, výkon je zbytočne invazívny. Aj zbytky po potrate (terajší Váš prípad) je možné riešiť tabletami, kyretáž nie je nutná, skoro vždy sa to vyrieši samovoľne.
    Osobne by som odporúčal počkať, prípadne si vyžiadať podanie liečiva misoprostol.

  • Menstruacia po potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 4.8.2023 som bola na čistení po potrate ( plod 6 tt maternica 9 tt). 12.9. som dostala menštruáciu ktorá do dnešného dňa trvá a je silnejšia a aj konzistencia krvi je taka riedkejsia ako som mala pred tehotenstvom. Sem tam ma pobolieva aj podbrusko a ľavý vaječník ( mám iba jeden).Na kontrole som ešte nebola keďže som mala čakať do prvej menštruácie. Môže ísť teda o menštruáciu alebo ide o nejaký iný problém.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na Slovensku už máme k dispozícii lieky aj odporúčaný postup na vypudenie obsahu maternice pomocou liekov a nie je už automaticky potrebný chirurgický výkon.
    Prvá menštruácia po potrate môže mať iný charakter, cyklus môže byť anovulačný a ešte sa aj dočisťuje obsah maternice.

  • Bolesti po kyretaži

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, sú silne kŕče po kyretáži (zadržaný potrat 7t) normálne ? trvá to už 7 deň, bolesti pomaličky ustupujú a prichádzajú ráno a večer no bež tabletiek proti bolesti by som to nezvladla. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    7 dní také silné bolesti nie sú normálne a je vhodné vyšetrenie. Zadržané potraty už väčšinou riešime pomocou tabletiek a nie chirurgickým výkonom.