Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • rizikove tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,chcem sa vas poprosit o radu ,moje tehotenstvo bolo rizikove uz od 6.tyzdna spinenie , od 5mes. tvrdnutie bruska ,skracovanie krcka v 7 mesiaci ...proste som cele tehotenstvo prelezala bud doma alebo v nemocnici.porod komplikovany ...2dni dakujem porodnikovi a epidualke:) pretoto sa obavam ,moja praca mi uz nedovoli takto 'vylyhovat' pri druhom babetku ,uz taku pauzu si nemozem dovolit mam 29 rokov a dietatko ma rok a 2mesiace ,preto sa pytam -je mozne ,ze pri druhej garavidite sa bude opakoť priebeh ako u prvej?ja sa obavam,ze ano ...prosim o pravdivu radu, co si myslite...
    potom este jedna otazocka kamaratke odumrel plod asi v 10 tyzdni ,zije v anglicku tam jej dali nejaku tabletku, ktorou jej vyvolali 'potrrat ' je to mozne? vraj to bolo setrnejsie ako interupcia. dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste neporodila predčasne, tak ste nemusela ležať. Takže sa to opakovať asi nebude.
    Tableta na vyvolanie potratu je u nás vďaka katolíckej propagande zakázaná, preto sa robia kyretáže.

Podobné otázky

  • komu verit?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Som tehotná 22tt.V 16tt som bola v nemocnici na pohotovosti pre silne bolesti v podbrušku,citila som aj kontrakcie a mala som velke bolesti pri chodení.Cítila som akoby ma niečo tlačilo pod bruškom.V nemocnici mi urobili UTZ sondou a potom aj na bruchu.Doktorka ten UTZ robilo dost dlho ,aj si urobila foto.Na základe UTZ mi povedala ,že mam placentu preavia.Upozornila ma ,že musim ist k svojmu gynekologovi nakolko som v nemocnici bola v sobotu večer.Povedala,že musim nastupit na PN ,nakolko som ešte pracovala a že u svojho gynekologa budem často sledovaná nakolko sa jedná o rizikové tehotenstvo.Tak hned v pondelok som sa zaregistrovala u iného gynekologa nakolko s predošlím som nebola spokojná.Dala som mu správu s nemocnici,hned ma poučil o závažnosti mojho stavu.Následovne mi urobil UTZ tiež sondou aj na bruchu a okamžite mi oznámil,že diagnoza s nemocnici je klamstvo.Že nemám placentu preavia ,že doktorka musela byt asi ešte decko ktorá nevie narábat zo sondou.Ked som sa ho opýtala prečo mám bolesti povedal,že on nevraví ,že som uplne zdravá vraj mam niečo s maternicou.Viac mi k tomu nepovedal.Na dalšej poradni a UTZ povedal,že je všetko OK.Ani si nespomenul na to,že nejaký problém bol.Je možné aby sa doktorka v nemocnici tak vážne splietla?Bojím sa,že sa naopak myli moj doktor a že to zistím až príliž neskoro.Za odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak a ja Vám poviem 3. názor, že v 16. týždni placenta tvorí skoro celý obal plodu a preto može byť praevia, ale časom sa tu upraví. Ja by som sa neodvážil v 16. týždni nejako vyslovovať túto diagnózu, až po 20. týždni sa dá presnejšie určiť či je placenta určite vcestná alebo nie.

  • Dobry den

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,som asi v 13 tyzdni a niake dni a vo stvrtok som objavila po utreti trosku krvavy papier..zlakla som sa tak som vecer utekala na pohotovost do nemocnice urobili miultrazvuk a vsetko bolo v poriadku..Ostala som tam 4 dni na pozorovani..ziadna krv sa uz neobjavila,nemala som ani bolesti ani nic..davali mi len 3 krat denne duphaston..Dneska rano ma pustili domov..kontrolny ultrazvuk bol v poriadku len som sa zabudla spytat ci to mam brat ako rizikove tehotenstvo ?A ci mozem mat s priatelom sex alebo radsej nie ?Co mohlo byt pricinou tej krvi na papieri?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je to rizikové tehotenstvo, plodu aj tak nijako sa nedá pomocť, ak sa má potratiť tak sa potratí, ak je zdravý , tak vydrží aj sex a prácu.

  • PN

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa opytat, ci je mozne poziadat o PN, alebo rizikove tehotenstvo z dovodu velkeho tlaku a stresu v praci, kde sa rozhodli, ze mi to tak zneprijemnia, ze nakoniec odidem sama predcasne a dobrovolne, pretoze som pre nich uz neperspektivna. momentalne som v 17tt. Dakujem

  • Rizikové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či ma môže pani doktorka vypísať na "rizikové", keď ja nemám až také vážne zdravotné problémy, ale v práci som pod psychickým nátlakom, kolegovia fajčia a musím dvíhať ťažké spisy. Je to dôvod na vypísanie? Ako povedať pani doktorke, že do práce by som už nechcela ísť. Termín pôrodu mám 7.6.2008.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotnosť nie je choroba.
    Izolácia "rizikových" tehotných a nuda vedie k prejedaniu, k celkovému sociálnemu a psychickému úpadku, lenivosti a obezite.
    Preto nepodporujem rozne podvodné práceneschopenky. Pasívne fajčenie neškodí, okrem toho vrámci komunikácie možete požiadať kolegov, aby nefajčili vo Vašej prítomnosti. Psychické stresy a dvíhanie spisov sú bežnou súčasťou života, koľko tehotných žien dvíha svoje staršie dieťa na ruky.
    Predpokladám však, že ak to dobre nasimulujete, tak Vás Vaša doktorka vypíše, aby sa nemusela s Vami nejako trápiť. Doporučujem bolesti v podbruší pri námahe, tie sú osvedčeným problémom s ktorým nás simulanti otravujú.

  • Rizikové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V 17.tt mi doktorka pri prehliadke oznámila, že mi "tvrdne bruško" a následne mi predpísala MagneB6 a Guajacuran a odporučila šetrenie. Druhý z liekov mám užívať dovtedy, kým sa stav nezlepší. Moje otázky sa týkajú práve toho = jednak je v príbalovom letáku napísané, že liek sa nemá užívať počas tehotenstva a okrem toho sa mi ťažko rozhoduje o jeho vysadení, keďže tvrdnutie necítim. Ako by ste radili postupovať? A ešte by som sa chcela spýtať, čo znamená pojem šetrenia sa, či sa týka len obmedzenia na zdvíhanie, alebo je treba ležať? Obávam sa predčasného pôrodu, už prvé dieťa sa mi narodilo v 36. tt. A posledná otázka: Je v poriadku, že ďalšiu návštevu mám absolvovať až o mesiac? Za odpovede ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ani jeden z uvedených liekov neškodí, ale ani Vám tehotnosť nezachráni, ak naozaj hrozí potrat, tak žiadny liek to neodvráti.
    Preto berte magnézium, nestresujte sa, odpočívajte, a uvidíte. Ak máte potratiť tak potratíte, ak je všetko OK tak to dopadne dobre. Predpokladám však druhú variantu, pretože nič necítite a išlo iba o subjektívny dojem Vašej doktorky.