Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,651 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Planovane tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ja sa chcem opytať mam jedneho syna ktory ma razštep pery a podnebia. Chcem planovať druhe dieťa, ale mam veľky strach viem, že mam uživať kyselinu listovu aspoň 3 mesiace. Môj lekár mi povedal, že si mam kupiť vitaminy pre planovane tehotenstvo vraj jedno ake, že všetky obsahuju kyselinu listovu. Ake vitaminy su pre mňa najvhodnejšie a ako dlho ich mam uživať ? Koľko pred otehotnenim a počas otehotnenia? Mam si upraviť aj stravovacie navyky a ako? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    kyselina listová riziko rázštepu podnebia neznižuje, ale neurobíte chybu ak si nejaké vitamíny kúpite, a naozaj je to jedno. Spýtajte sa v lekárni.
    Vznik rázštepu nijako však neovplyvníte.

Podobné otázky

  • Nepravidelny cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,som 20 mesiacov po porode,menstruaciu som dostala v 7 mesiacoch veku dcerky,ked som prestala kojit.Menzes som mala pravidelny,predtym aj po porodoch,mam 2 deti.Pred 3 mesiacmi som dostala M asi o tyzden skor-30.8.,ale dalsi az 8.10.Robila som si medzitym test,bol vtedy negatyvny. menstruacia bola ako vzdy 5 dni.Ale odvtedy mi M zase meska,zatial som nedostala.Nikdy som s tym problemi nemala,aj planovane tehotenstvo nam vyslo na prvy pokus,tak by som bola zvedava cim to moze byt.V najblizsej dobe planujem gyn.prehliadku. Dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    občasné neovulačné cykly sú časté a nič to neznamená. Bez vyšetrenia však nemožem vylúčiť aj inú, organickú príčinu nepravideľného cyklu, vhodný je aj ultrazvuk.

  • planovane tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, touto cestou by som Vás chcela poprosit o radu. Mám 29 rokova planujem otehotniet a neviem ake potrebne vysetrenia su potrebne a či mam na nich narok.
    Z gynekologickeho hladiska mi bol robeny ultrazvuk zvnutra a to je všetko.
    Nie je potrebne skontrolovať aj krv a pripadne nejake ockovania proti rubeole? Dakujem za odpoved.