Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prajem,
    dnes som prisla z ultrazvuku a pani doktorka ma riadne vystrasila. som v 32 t, bola som ultr. na prietoky, kde mi boli zistene prietoky RI: 0,72. povedala, ze je to na hornej hranici a ked budem ma tvrdnutie brucha, popripade kontrakcie, tak mam ist hned do nemocnice. som prvorodicka na rizikovom a uz takmer 34 rocna, tak mam fakt strach. este dodala, ze ma mala poc. snuru okolo krku, tak uz m nastrasila uplne. predpisala mi magnesiu, ktore vlastne beriem uz dlhodobo+ oxyphyllin. po precitani pribaloveho letacika som zistila, ze liek nie je vobec vhodne pre tehotne zeny. tak uz fakt neviem... :-(! okrem toho, ze moze zvysovat tep, ktory je u mna uz teraz do 100/min. predch. tehot. som mala potrat v 24t. a tiez vysoky tep, vraj islo o sinusovu tachykardiu.
    moja otazka znie, ci mozem aj napriek vyssiemu tepu(v klude) zacat uzivat oxyphyllin. a ci je hodnota RI:0,72 uz nutna k uzivaniu tychto liekov. a ci je tento liek vobec vhodny v tehot., ci nie je nejaky iny, menej skodlivy... okrem toho uzivam fragmin. babatko ma 1700g, tak zatial aspon na vahe prospieva.kontrolu mam o 2 t.
    dakujem za rychlu odpoved, lebo fakt neviem, ci zacat alebo nezacat uzivat tento liek a bojim sa o babatko.

Podobné otázky

  • Parovirus B19 v 23.tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.

    Aktuálne som v 23.tt a vcera mi bol potvrdeny Parovirus B19 (PCR - pozitiv). Najskor som to dostala od starsieho syna, ktory prekonal piatu chorobu s typickym prejavom a vysevom od 23.2. Ja som požiadala o vysterenie nakolko sa mi objavili vyrazky neznameho povodu v oblasti brucha, krizov a stehien a mam mierne bolesti klbov ruk, clenkov a kolien (bez teploty). Moja gynekologicka ma odporucila do rizikovej poradne. Som po IVF KET a picham si Clexane 0.4 1krat denne kvoli M2/M2 polymorfizmu v gene pre ANXA5. Neviete náhodou dokedy sa moze prejavit na dietatku následok tejto choroby ak to preslo aj na neho? Alebo sa proste len podrobne sleduje jeho vyvoj az do porodu? Ako je to s uzivanim nizkomolekulovych heparinov v pripade, ze virus presiel aj na dietatko a hrozi pripadne ta anemia? Je vacsie riziko prestat to uzivat alebo uzivat dalej? Pri prvom tehotenstve som pichala cele tehotenstvo a aj 6 nedelie po porode. Ma zmysel davat robit protilatky aj z plodovej vody podla Vas alebo je to len zbytočne riziko?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné sledovať u plodu prietoky v mozgových tepnách, aby sa čo najskôr objavila prípadná anémia. Parvovírus môže spôsobiť u plodu rozpad červených krviniek a chudokrvnosť, ak sa zistí anémia plodu, je indikované podávanie transfúzie priamo plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, prihláste sa k nám do rizikovej poradne, máme s týmto bohaté skúsenosti. Nízkomolekulárne heparíny môžete brať ďalej.

  • nízky hemoglobín v 37.týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    poprosím Vás o radu. Som v 37. týždni a mám podľa hematológa veľmi nízky Hb. Nakoľko som u hematológa sledovaná už dlhšie kvôli anemii, tak v období tehotenstva som každý mesiac chodila na odber krvi. Výsledky som mala nasledovné:
    jún: Hb 9,10
    júl: Hb 8,70
    a posledný KO mi robili u gynekológa dňa 18.8.2011 s nasledujúcimi výsledkami:
    Hb 8,60
    Leu 6,36
    Ery 3,36
    Ht 0,27
    Tr 320
    V 12.týždni som mala Hb 102. Momentálne každý deň si skoro dva mesiace pichám
    Clexane 0,2 , užívam Femibion a taktiež vit. C spolu s 10 kv. Maltoferu. Moja pôrodníčka mi minulý týždeň robila monitor a predtým prietoky, ktoré podľa nej sú v poriadku. Pán doktor, mám obavy, žeby sa bábätku nedostalo dosť kyslíka, práve kvôli výsledkom Hb. Poprosím Vás o Váš názor , ak ste už mali podobnú skúsenosť popr. mám zvýšiť dávku Maltoferu?
    Ďakujem pekne, Zuzana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte síce znížené hladiny hemoglobínu ale nejedná sa o kritické hodnoty a plod by nemal byť ohrozený. Bolo by lepšie nasadiť adekvátnu liečbu železom, 10 kv. Maltoferu je málo.

  • sekcia a prípadne tretie teho...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Aký máte názor na tretie tehotenstvo po 2 sekciách, ktoré boli s odstupom, každá min. 2 roky a vek rodičky do 35 r.? Je tretie tehotenstvo už problém, veľké riziko? Niektorí lekári ešte "tolerujú" tretie, ale niektorí už vôbec neodporúčajú... aké by mohli nastaŤ problémy, resp. aké hrozia riziká už pri tretom tehotenstve. Prvé teho skončilo sekciou - horšie prietoky, druhé - poloha dole panvou...Ďakujem.

  • hypotrofia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám otázku týkajúcu sa hypotrofie. Moja gynekologička ma poslala na sono s tým, že sa jej nezdala veľkosť bruška. Dňa 26.10 mi namerali takéto hodnoty BPD/hbd - 68/27+4, FL/hbd - 27+0, FAC/hbd - 208/25+1, váha - 930g, placenta - F,ZS, IPP/A/B 2,7, RI - 0,64. gest.vek/vyp. - 30+0/26+4. V tomto dni som podľa poslednej menštruácie bola v 30+0, ale podľa prvného sona, podľa, ktorého mi aj vypočítali TP na 11.1. som bola v 29+0. Na základe týchto údajov ma hospitalizovali s nálezom Hypotrofie a počas daľších 13 dní mi kontrolovali prietoky, ktoré boli vždy v norme. Dňa 8.11 ma znovu premerali: BPD/hbd - 74/29+6, FL/hbd - 55/28+3, FAC/hbd - 240/28+1, váha - 1280g, placenta - F,ZS, IPP/A/B 2,8, RI - 0,65, gest.vek/vyp. - 31+6/28+6, podľa prvého sona som bola v 30+6. Lekár mi tvrdí, že dieťa zaostáva o 3-4 týždne, no mne sa vidí, že len o 2. Chcem sa teda opýtať, či je náš stav závažný, či máme vačšie riziko, že dieťaťu neskôr prestane momentálna výživa postačovať a teda prestane rásť a bude musieť von.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvý ultrazvukový nález bol naozaj varovný, dieťa bolo asymetrické a menšie, ale mne sa zdá, že dynamika rastu je normálna (12 dní bol odstup meraní a bruško plodu narástlo o cca 3 týždne), takže si myslím, že momentálne sa nejedná o hypotrofiu plodu a dieťa je symetrické a v poriadku.

  • dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,mám otázočku.Cakám dieta,a dnes som bola u lekárky som 20tt a na ultrazvuku sme videli že dietatko má okolo krku pupočnu šnúru je to nebezpečné? Dá sa stým niečo robit,môže sa to same odmotat?A chcela by som sa opýtat ako sa robia prietoky a na čo slúžia.DAKUJEM za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má to 12% plodov, nedá sa s tým nič robiť, može sa to odmotať.
    Prietoky sa robia v poslednom trimestry, iba vtedy ak je podozrenie na nesprávnu funkciu placenty.