Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hypotrofia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám otázku týkajúcu sa hypotrofie. Moja gynekologička ma poslala na sono s tým, že sa jej nezdala veľkosť bruška. Dňa 26.10 mi namerali takéto hodnoty BPD/hbd - 68/27+4, FL/hbd - 27+0, FAC/hbd - 208/25+1, váha - 930g, placenta - F,ZS, IPP/A/B 2,7, RI - 0,64. gest.vek/vyp. - 30+0/26+4. V tomto dni som podľa poslednej menštruácie bola v 30+0, ale podľa prvného sona, podľa, ktorého mi aj vypočítali TP na 11.1. som bola v 29+0. Na základe týchto údajov ma hospitalizovali s nálezom Hypotrofie a počas daľších 13 dní mi kontrolovali prietoky, ktoré boli vždy v norme. Dňa 8.11 ma znovu premerali: BPD/hbd - 74/29+6, FL/hbd - 55/28+3, FAC/hbd - 240/28+1, váha - 1280g, placenta - F,ZS, IPP/A/B 2,8, RI - 0,65, gest.vek/vyp. - 31+6/28+6, podľa prvého sona som bola v 30+6. Lekár mi tvrdí, že dieťa zaostáva o 3-4 týždne, no mne sa vidí, že len o 2. Chcem sa teda opýtať, či je náš stav závažný, či máme vačšie riziko, že dieťaťu neskôr prestane momentálna výživa postačovať a teda prestane rásť a bude musieť von.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvý ultrazvukový nález bol naozaj varovný, dieťa bolo asymetrické a menšie, ale mne sa zdá, že dynamika rastu je normálna (12 dní bol odstup meraní a bruško plodu narástlo o cca 3 týždne), takže si myslím, že momentálne sa nejedná o hypotrofiu plodu a dieťa je symetrické a v poriadku.

Podobné otázky

  • suspektná hypotrophia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás o vysvetlenie. Totiž moja kamarátka porodila v decembri 2008 sekciou pre KP. Celé tehotenstvo jej lekári tvrdili, že bábätko je veľmi maličké a 3x ležala v nemocnici s diagnózou suspektná hypotrofia (prepáčte, neviem presne ako sa to píše), kde jej bolo infúziami podávené magnezium. Dcérka sa jej narodila s hmotnosťou 3630 kg a 53 cm. Teda moja otázka znie, je takého bábätko naozaj maličké? Aké sa majú potom tie deti rodiť? Alebo to bol len omyl, nepresnosť merania pri ultrazvukovom vyšetrení? Alebo len nepochopila presne diagnózu a nejedná sa o veľkosť plodu. Čo vlastne znamená tá diagnóza - hypotrophia?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je.
    Ide o to, že ultrazvukové tabuľůky sú robené pre deti, ktoré sú hlavičkou a ak sú zadočkom tak rozmery zvyknú nesedieť.
    Liečili a hospitalizovali ju omylom, i keď samozrejme magnézium hypotrofiu nelieči.
    Takže záverom, napriek liečbe a hospitalizácii porodila krásne zdravé dieťa.

  • Hypotrofia plodu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtat na nasledovný problém: Som približne v 30 tt a lekár mi oznámil, že dietatko zaostáva v raste o 2 týždne. Od začiatku tehotenstva mi lekár hovoril, že babatko je menšie asi tak o týžden, že som otehotnela neskor, čo si myslím aj ja, pretože viem, že ovulácia prebehla neskor. Pred piatimi rokmi sme prisli o dietatko v 26 tt pre abrupciu placenty a dietatko malo len okolo pol kila. Velmi sa bojím, či je dostatočne vyživované, krvné testy boli v poriadku, ale hematol. mi na základe toho že zaostávame v raste o 2týždne a na predchádzajúcu anamnézu predpísala injekcie Clexane,udajne na lepšie prekrvenie placenty. V tehotenskej knižke pri znaku SD v a. umbilicalis je poznámka -v norme. Neviem, s istotou či ide o prietoky. Na kontrolu mám íst až o mesiac, nie je to neskoro? Pán doktor za každé vyjadrenie sa k mojmu problému Vám vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste otehotnela neskor a zistilo sa to pri ultrazvuku je to normálne.
    Okrem toho 14 dní v 30.týždni je ešte v rámci normy a doležité je že prietoky sú v norme a že dieťa je symetrické. Ide o planý poplach.l

  • hypotrofický plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deń.V 30 týždni tehotenstva mi na UZV doktor povedal, naše dieťa je približne 2 týždne pozadu vo vývoji. Váži vraj 1200 g. Prietoky boli dobré a ani otvárať sa nezačínam. Kázal mi prísť až o dva týždne a vraj ho znova zmeria a potom sa uvidí. Chcem sa spýtať či je takáto odchýlka normálna a či to ešte naše malé dobehne. Môže to byť genetického charakteru, kedže ja som mala pôrodnú váhu 2,80 kg a môj manžel 2,6O kg. Veľmi sa bojím, aby sa bábo narodilo v poriadku. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odhad 1200 g nie je pre 30. týždeň žiadna hypotrofia. Ak je dieťa symetrické tak sa vobec nemusíte stresovať. Určite za 14 dní lekár potvrdí, že narástlo.