Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hypotrofia plodu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtat na nasledovný problém: Som približne v 30 tt a lekár mi oznámil, že dietatko zaostáva v raste o 2 týždne. Od začiatku tehotenstva mi lekár hovoril, že babatko je menšie asi tak o týžden, že som otehotnela neskor, čo si myslím aj ja, pretože viem, že ovulácia prebehla neskor. Pred piatimi rokmi sme prisli o dietatko v 26 tt pre abrupciu placenty a dietatko malo len okolo pol kila. Velmi sa bojím, či je dostatočne vyživované, krvné testy boli v poriadku, ale hematol. mi na základe toho že zaostávame v raste o 2týždne a na predchádzajúcu anamnézu predpísala injekcie Clexane,udajne na lepšie prekrvenie placenty. V tehotenskej knižke pri znaku SD v a. umbilicalis je poznámka -v norme. Neviem, s istotou či ide o prietoky. Na kontrolu mám íst až o mesiac, nie je to neskoro? Pán doktor za každé vyjadrenie sa k mojmu problému Vám vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste otehotnela neskor a zistilo sa to pri ultrazvuku je to normálne.
    Okrem toho 14 dní v 30.týždni je ešte v rámci normy a doležité je že prietoky sú v norme a že dieťa je symetrické. Ide o planý poplach.l