Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • odstranenie miomu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    nedavno mi zistili na maternici miom (6mm), ktory zrejme tlaci na hrube crevo a mocovy mechur. Odporucil mi moj gynekolog operaciu. Dnes mam s nim termin, dohodnut ako dalej. Ale pocula som aj o moznosti odsranenia miomu laparoskopicky(bola som si potvrdit moju diagnozu u ineho gynekologa). Moja otazka. "Ake su sposoby odstranenia miomu?" Je moznost len operacne, laparoskopicky, alebo inac? A vobec, je to u mna nutne? Mam 48rokov, este nie som v klimakteriu. Zijem 12 rokov vo Svajciarsku a mam nie velmi dobru skusenost zo svajciarskych lekarov. Pristupuju okamzite k radikalnym rieseniam akou je operacia.Ale zdravotne poistenie platim tu, takze na Slovensku sa nemozem dat operovat.Za vasu skoru odpoved vam vopred dakujem. V dalsej praci prajem vela uspechov.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme ste mala na mysly 60 mm.
    Závisí na lokalizácii a veľkosti myomu ale v podstate je štandardom laparoskopická operácia. Je aj možnosť liekmi zmenšiť jeho veľkosť a operovať potom.