Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Epidural

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    z Vašich predchádzajúcich odpovedí som si všimla, že ste zástancom epidurálnej analgézie, preto sa Vás chcem opýtať na Váš názor.
    Pred siedmimi mesiacmi som porodila krásnu zdravú dcéru, volila som pôrod s epiduralkou. V pôrodnici som však ležala s mamičkou, ktorá ma zaskočila jedným príbehom: má vraj známu, ktorá má postihnutého chlapca a hovorí sa, že je to preto, lebo rodila s epiduralkou - totiž ide o to, že ho nedokázala vytlačiť a malý sa začal dusiť.
    Rýchlo jej začali robiť cisársky rez, avšak malý už bol pridusený a mal poškodený mozog. Ak mám hovoriť za seba, tiež som mala problém dcéru vytlačiť - možno aj preto že bola dosť veľká /4300 gramov, 54 cm, obvod hlavy 37 cm/, ale myslím si, že to bolo aj preto, lebo človek v pude sebazáchovy - teda rodička pod tlakom bolestí - dokáže vyvinúť takú silu, akú by za normálnych okolností v živote nevyvinula, a už tobôž nie pri epidurálke, keď necítite absolútne žiadnu bolesť. A presne to bol aj môj problém. Aj keď som sa snažila zo všetkých síl, aj tak sa malej von nechcelo a tým, že som bola stále napojená na prístroj, znepokojilo ma, kieď mi tam začal pípať, z čoho som usúdila, že malá sa asi dusí /upokojil ma však výraz tváre môjho pôrodníka/. Mne napokon musela pomáhať sestrička tým, že sa mi "zvalila" na brucho a nakoniec ma dorazilo, keď som počula pôrodníka, ako si pýta od sestričky kliešte.
    Čo myslíte pán doktor, je možné, aby to došlo až tak ďaleko, že by sa mohlo dieťa kvôli epidurálke zadusiť alebo poškodiť?
    Minule som akurát čítala článok, v ktorom sa hovorilo, že pri epidurálnej analgézii sa robí dvakrát častejšie pôrod kliešťami, než normálne. Taktiež tam písali, že po kliešťovom pôrode má každá druhá žena v neskoršom veku následky - problém s udržaním moču alebo stolice. Máte takéto skúsenosti?

    Vďaka za trpezlivosť pri čítaní - snažila som sa čo najstručnejšie :-)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najlepšie sú príhody typu, moja susedka má známu, ktorá včera v Lidli počula dve ženy, ako hovoria o tom, že v Prahe na klinike odtrhli novorodencovi hlavu.
    V každom prípade epidurálna analgézia robí uvoľenie svalov panvového dna a preto je prechod hlavičky ľahší a plynulejší. Podávajú sa dávky, ktoré nepotláčajú nutkanie na tlačenie a ak je rodička správne motivovaná tak tlačí s epidurálnou analgéziou rovnako ako bez nej.

Podobné otázky

  • Predčasný pôrod - placenta preavia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazeny pan doktor Zahumensky,
    dovolte mi obratit sa na Vas s nasledujucou otazkou. Dna 1. 4. som predcasne porodila (sekciou) mrtve dieta. Dovodom porodu podla informacie lekara, ktory ma operoval, bola odlucujuca sa vcestna placenta. V udenom termine porodu som bola v 34 t.t. Porod prebiehal za dost dramatickych okolnosti na zaklade privolania zachrannej sluzby (112) a nasledneho prevozu do nemocnice. V danom momente sa lekari snazili zachanit mna, ako matku, nakolko som bola v bezprostrednom ohrozeni zivota (hemoragaicky sok, velka strata krvi). Dieta bolo v case prichodu do nemocnice zial uz mrtve.
    Mam 34 rokov a moje tehotenstvo bolo az do tohto datumu podla informacii od mojho gynekologa v poriadku a bez komplikacii. Na ziadne mne alebo mojmu dietatku hroziace nebezpecenstvo som nebola pocas celej doby tehotenstva upozornena. Porod som planovala prirodzenou cestou a bez "epiduralky". Az po prebudeni z narkozy som sa od operujuceho lekara dozvedela, ze moje tehenstvo by nebolo mozne ukoncit inak ako sekciou z dovodu vcestnej placenty. Dovtedy som o tomto probleme / diagnoze ani len netusila. Zaroven som bola informovana, ze pricinou toho co sa stalo bola prave tato diagnoza. Moja otazka znie: Ci mi mal moj gynekolog oznamit tuto diagnozu, ci ma mal upozoronit na mozne rizika, pripadne uskutocnit potrebne kroky pre minimalizaciu tohto rizika. A ak tak neurobil, ake mu z toho plynu nasledky. Doslo z jeho strany k pochybeniu alebo zanedbaniu svojich lekarskych povinnosti? Nasledky pre mna su uz zrejme, prisla som o uplne zdrave dietatko, ktore mi uz nikto a nic nenahradi.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vcestná placenta je veľmi závažná komplikácia, ktorá sa však žiaľ nedá nijako predchádzať ani liečiť. Má niekoľko stupňov a najhoršie je, že aj ten najmiernejší stupeň (nízko nasadajúce ložko) može sposobiť naprosto neočakávané závažné krvácanie. Ďalší problém je, že aj normálne umiestnená placenta sa može začať predčasne odlučovať a prejaví sa úplne rovnako ako vcestná placenta.
    Čo sa týka vety, že ste prišla o úplne zdravé dieťatko - musím nesúhlasiť, placenta je súčasť plodu, je to jeho tkanivo a placenta Vášho dieťatka bola nezdravá a sama ho ohrozila na živote (aj Vás) a zabila.
    Príčina sa presne nevie. Uvažuje sa nad poruchami ciev, až na molekulárnej úrovni.
    Je to vždy strašná tragédia a v rozvojovom svete táto komplikácia vedie takmer vždy k úmrtiu matky. Našťastie vďaka rozvou intenzívnej medicíny, u nás sa už na to neumiera.
    Ak by ste aj vedela, že máte vcestnú placentu /malo by sa to poznať na ultrazvuku/ nič by to nepomohlo, pretože sa to nedá liečiť. K predčasnému odlučovaniu takto skoro dochzádza veľmi zriedka a nedoporučuje sa preventívna hospitalizácia.

    Takže moj záver na základe Vašich informácii je jednoznačný, je to obrovská tragédia, ale jasného vinníka nevidím. V porodníctve žiaľ nevieme každému garantovať, že jeho tehotnosť dopadne dobre. Rovnako ako to nevieme garantovať v onkologii, chirurgii ani v iných odbornostiach. Vynikajúce výsledky porodníckej starostlivosti vedú k určitému pocitu falošného bezpečia, takže každý neúspech vedie ženu k pocitu, že niekto niečo zanedbal. Nemusí to tak byť, sú stavy, ktoré nastanú aj pri maximálnej a kvalitnej starostlivosti.

  • podakovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor.chcem vam podakovat,za vsetky moje zodpovedane otazky.dost ste mi pomohli.malinka sa mi uz narodila na termin s porodnimy vahamy 2800g a 46cm.ale mam na vas este jednu otazku.v pondelok rano o 2 mi zacali bolesti o pol 5 sme sa dostavili do nemocnice,kde mi tvrdili,ze mi nic nieje a ziadne kontrakcie tam niesu a ze poobede pojdem domov.bolesti sa vsak zvysovali ale na ctg stale nic neukazovalo.o 11:30 ma chytili silne kontrakcie,kde uz mi nestihli dat ani epidural,ani nastrihnut,ani oholit a museli mi prepichnut plodovu vodu,ta bola zelena.mala ma stoho zapal v oku.chcem sa teda spytat preco uz bola zelena?a este jedna otazka ako dlho sa hoji rana po natrhnuti?je to uz 6den a stale bolia stichy.dakujem este raz.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    je veľkou chybou ak niekto posudzuje kontrakcie podľa CTG, nemusí to písať nič ani pri slušnej činnosti.
    Gratulujem k porodu, zelena voda znamena, že tam dieťa pustilo smolku.
    Rana po natrhnutí sa hojí individuálne, podľa rozsahu, vačšinou už za 14 dní je vcelku zhojená.

  • EPIDURÁLKA a PROBLEM s ANEMIOU!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,Pan doktor.Chcela by som sa opytat:Momentalne som 14- tyzdny tehot.Pocula som ,no neviem ci je to pravda,ze mi epidural nepichnu ak mam problem s anemiou,no neviem Vam povedat v akom stadiu.Da sa mi to zistit? a da sa to vobec liecit do konca porodu,aby mi ju mohli aplikovat?Strasne moc by som ju chcela,prvy porod ma odhovorili a druhy krat ,by ma uz nikto:)Iba ak by mi to nedovolil moj zdravotny stav a dufam ,ze nie.Este nieco mam aj bronchit.astmu a to som zas citala ,ze je epidural v hodny.Zatial Vam moc dakujem ,za skoru odpovet a dufam ,ze kladnu,este raz dakujem pa:)

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer pan doktor,
    chcem sa vas spytat na vas nazor, co skor preferujete pri cisarskom reze, epiduralku, alebo spinalku?chcela by som vediet ich za a proti, lebo narkozy sa bojim ako cert kriza.dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko závisí na anesteziologovi, na jeho skúsenostiach a prístupe.
    Spinálna analgézia nastupuje rýchlejši, je spoľahlivejšia ale je po nej o niečo vyšší výskyt bolestí hlavy.

  • interupcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    P.Doktor, zajtra idem na interupciu a strasne, ale fakt straaaasne sa bojim. Co s tym? Viete pomoct aj so strachom? Co si predtym pytat, aby som sa upokojila, no zaroven, aby som nebola natolko nadopovana, ze nebudem schopna spolupracovat. Ako dlho trva zakrok? Pocula som, ze je to horsie jak porod (co sa tyka bolesti a s tym spojenymi kontrakciami). Je to tak?

    Ja len, nech mam vo veciach jasno este predtym, ako ich vykonam :)

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí o aký potrat ide.
    Ak je to potrat v 1. trimestry tak budete spať a po zobudení budete mať iba slabé menštruačné bolesti v pdobruší.
    Ak je to potrat po 12: týždni tak sa vyvoláva podobne ako porod, vtedy dávame lieky na bolesti podľa želaní pacientky a dávame aj epidurál. Nebojte sa toho, zvládnete to.