Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mocenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor chcem sa opytat som v 30 tyždny a uža asi druhy den chodievam casto močit niekedy aj po par sekundach dakedy sa ani nevymocim len mam take nutkanie na močenie...nemam ziadne palenie pri močeni.Neviem ci som prechladene alebo nieco ine mam ist k lekarovi skôr alebo az ked mam poradnu 4.2 ?Možem pit urologicky caj?Neskody to babetku???Dakujem pekne

Podobné otázky

  • Pretrvávajúce problémy s močením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Pred troma týždňami som začala pociťovať časté nutkanie na močenie. Moja obvodná doktorka bola na dovolenke a zastupujúca urobila iba ph test. Predpísala mi antibiotiká, ktoré mi na pár dní uľavili. Po troch dňoch som dostala menštruáciu a problémy sa znova zhoršili. Bola som znova na kontrole a predpísala mi rovnaké antibiotiká na ďalšie dva dni. Nepociťovala som zlepšenie a začali aj bolesť v podbrušku. Pri tretej kontrole mi zobrala moč na kultiváciu kde mi vraj nevyšla žiadna infekcia a poslala ma ku gynekológovi. On mi urobil ster a predpísal macrimor ( vaginálne tablety na 12 dní ) a monural ( jednorazový ). Nepovedal mi ale čo mi vlastne je. Chcem sa teda opýtať či si myslíte že by mi táto kombinácia mohla pomôcť? Som už zúfalá, nemôžem ísť ani do obchodu a nerobí mi to dobre ani psychicky.
    Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám prvé antibiotiká naozaj pomohli, tak je pravdepodobné, že ste mala močovú infekciu, ale bola nedostatočne preliečená. Preto neviem, či monural na takto závažnejšiu opakovanú infekciu bude dostatočný. Ak sa nezlepší, je potrebné urologické vyšetrenie a dôkladná antibiotická kúra, isto dlhodobá.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat. 10.8 som uzila escapelle tabletku po, o tyzden na tom som dostala menstruaciu, dalsiu som dostala normalne ako som mala, teraz cakam menstruaciu mala by dorazit, ale predpokladam ze escapelle mi rozhodila cyklus, takze naozaj netusim ci pride o tyzden, ci teraz...robila som si 2 tehotenske testy asi 2-3 tyzdne po nehode - jeden vecer, jeden rano a obydve mi hned vysli ze je test negativny....teraz uz je od nehody s kondomom asi deviaty - desiaty tyzden ,ale v poslednej dobe v noci chodim casto na WC, uz asi tyzden, raz som isla 3 krat za noc na wc... ale cez den je to ok, cez den chodim menej... nepijem pred spanim nejak extra vlastne vobec... a pribrala som kilogram a pol a nohavice mi pridu tak TROSKU tesne... ale viac nic, necitim ziadne nevolnosti, ziadne bolesti, nepocitujem nejaku extra velku unavu, nemam zavrate ani nijake ine priznaky tehotenstva... moja otazka znie, ci sa neda spozorovat nejake priznaky ktore by 100 percent ukazali ze som tehotna, na gynekologiu mozem ist az o mesiac, lebo som teraz v zahranici a nemam tu gynekologa. Som z toho trosku zmatena, neviem ci si mam urobit tehotensky test alebo nieco co by mi to bud potvrdilo ano alebo dufam ze potvrdilo nie.... dakujem velmi pekne

  • Gynek. problémy u dievčatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekné ráno prajem,

    minulý týždeň sme sa vrátili z Chorvátska, neviem - či to má súvislosť s kúpaním v mori, no moja 10-ročná dcérka má silný žltý hrudkovitý výtok.
    Tvrdí, že iné problémy nemá ( napr. pálenie, svrbenie, príp. stále nutkanie na močenie a pod.), tak prosím o radu, či by sa jej dalo pomôcť i bez návštevy u gynekológa.

    Za odborné usmernenie som vopred vďačná.
    S pozdravom
    mama Jana

  • streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Ako sa prejavuje streptokok, ked je zisteni v moci? Su nejake priznaky, ci len odber to zisti. A 2 otazka, vsade sa pise ako st. agal. je normalna bakteria zijuca v crevach a na povrchu tela tak potom ako je mozne ze ju niektore mame a niektore nie????? dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok v moči može byť bez príznakov, ale može robiť prízhnaky ako každá infekcia močových ciest, pálenie a štípanie počas a po vymočení a časté močenie.
    30% žien má na povrchu tela streptokoka, rovnako ako 20% žien sú blondýnky a 15% chlapov je plešatých. Ide o interakciu imunitného systému s okolím, zrejme danú geneticky.

  • caste mocenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Mam na vas otazku ohladom casteho mocenia cez noc.V noci sa zobudim aj dva tri krat nato ze sa mi chce ist mocit.Teoreticky by som mohla byt aj tehotna lebo sa snazime o babetko,ale zda sa mi to priskoro lebo este len teraz cez tyzden by som mala dostat menzes.Pri prvom babetku si pametam ze som chodila casto mocit,ale neviem ci to bolo takom skorom stadiu.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti stúpa prekrvenie obličiek a tým sa i zvyšuje tvorba moču. Spravte si test. Ak nie ste tehotná, može byť príčina inde, vhodné je urlogické vyšetrenie.