Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nizky tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,pan doktor.Som v 31tt a mavam caste slabosti,nizky tlak,tocenie hlavy,zimnica,zrychleny pulz/94uderov za min./,stazene dychanie,.....raz som aj odpadla,ked som chvilu dlhsie stala na jednom mieste,....mozu byt vsetky tieto spominane slabosti dovodom na cisarsky rez, v pripade ze by sa vyskytli pocas porodu,resp.niektorej doby porodnej?Dakujem.

Podobné otázky

  • Silne bolesti hlavy a depresivne stavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som vyse 7 mesiacov po porode, menzes som dostala uz tyzden po sestonedeli a mavam ho odvtedy viac-menej pravidelny, napriek tomu, ze kojim. trapia ma ale tie stavy spojene s menstruaciou... predtym (pred tehu) ma cez menzes hrozne bolievalo brucho, ale iba cca. hodinu predtym, nez mi menzes zacal, ale stacil jeden ibalgin a bolo po probleme. teraz - od porodu - ma brucho boli tri-styri dni predtym, proti tomu mi staci sice paralen (ved nic ine ani nemozem, ked kojim, ze ano), ale zato mavam strasne silne bolesti hlavy, proti ktorym mi ale nepomaha absolutne nic (obcas kava, aj to len vtedy, ked je za tym nizky tlak - bezne mavam 90/60), to som kvoli tej bolesti hlavy kolkokrat vyriadena aj na dva dni, ledva vladzem prejst na WC, ta hlava ma boli tak strasne, ze som z toho uz aj vracala, no a hnacka, to je uz bezna sucast pri tych bolestiach hlavy... najhorsie je ale to, ze mavam strasne depresivne nalady (sice iba cez menzes, ale dakujem pekne, ked ho mam sedem dni!), ale hrozne depresivne nalady, uplne citim taky tlak na plucach, az sa mi horsie dycha, vsetko sa mi zda nezmyselne... niekedy sa citim tak hrozne, ze sa az bojim o seba aj o malu, hlavne ked som s nou v take dni sama, co je skoro vzdy... manzela mam sice super, s laskou sa o nas stara, robi, co moze, ale doma so mnou ostat nemoze (urcite nie 7 dni kazdy mesiac)... nase dietatko je pokojne a vesele, starostlivost o nu nie je vobec narocna, takze tu problem tiez nebude... pred malou sa snazim spravat stale ako spokojna mamina, nechcem aby trpela kvoli mojim stavom, chcem byt pre nu ta naj mama, taku mamu si zasluzi... ako kazde dietatko... manzelovi som o tom zatial nehovorila, nechcem mu robit starosti, snazim sa pred nim tvarit, ze je vsetko ok, pripadne ked vidi, ze je zle, poviem len o tych bolestiach hlavy... sme nekonecne stastni, ze mame nase dietatko a ze je take ake je, aj preto ma trapia tieto stavy, ze co ak raz urobim nieco, ja neviem, nejaku hlupost... bojim sa o seba aj o malu... myslite, ze to moze suvisiet s kojenim, tieto stavy? ze keby som prestala kojit, pomohlo by to? alebo co mam robit? ja uz nevladzem... co by mi pomohlo? alebo sa tomu neda pomoct a uz to bude stale tak...? ono mi je takto skutocne len cez menstruaciu... je to kojenim alebo to ma hormonalnu pricinu? v dohladnej dobe by sme chceli dalsie babo... ako to riesit? ak je to kojenim, bolo by vhodne laktaciu zastavit hned na zaciatku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide zrejme o hormonálne podmienené zmeny nálad, býva to časté. To že si to uvedomujete znamená, že máte na svoje stavy náhľad a nemusíte sa obávať, že by ste niečo "vyviedla".
    Uvedené stavy nie sú iba čisto hormonálne, iste hraje úlohu aj únava, možno nedostatok spánku a nedostatok sociálnych kontaktov. Ako hormonálnu liečbu možno skúsiť antikoncepciu pre kojace matky, ktorú by ste brala bez prestávky, takže by ste nemusela mať menštruáciu. Určite je potrebná strava bohatá na vitamíny, dostatok spánu a odpočinku a prechádzky po vonku. Ak by sa stav nelepšil, určite skontaktujte aj psychiatra, depresie sú choroba ako každá iná a musí sa liečiť.

  • lubica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    v 21 t. som bola na poradni a doktorka mi robila ultrazvuk a vysledky su: poloha labilna, BP:4,6; TG:20; FL: 3,2; TG: 20/3; placenta: PSF, 4 dutinova projekcia srdca: negat; zaludocna bublina plusko, bez zjavnych VVCH. Chcem sa opytat co to znamena a ci je to na dany tyzden v poriadku. Mam este nieco obcas mam problemy s tlakom. Ked odnesiem malu do skolky a ked sa vraciam domov tak mi zacne hucat v hlave, zacne sa mi krutit hlava a odpadavam. Mam nizky tlak co mam robit a nema to vplyv na dieta.

  • peenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa opytat som v 17 tyzdni tehotenstva.Robim v obchode s farbami byva mi zle a krutieva sa mi hlava,mavam dost nizky tlak chcela by som vediet ci ma može pani doktorka nechat marodit pokial nepojdem na matersku.Vychadza to 3,5 mesiaca do konca .Za odpoved vam dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne nie som zástancom takýchto ťahov, skúste sa dohodnúť s Vašou lekárkou. Ostanete doma, a začnete sa od nudy prejedať, to bude krásny porod.

  • potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prajem.prave som potratila v 4tyz.chcem sa opytat,ako si mam dalej pocitat plodne dni,a kedy by sme sa mohli pokusit znova otehotniet.som zufala lebo sme sa velmi tesili na babatko.najhorsie je na tom to,že v podstate nič mi nebolo,len som mala velmi nizky tlak90/55den pred tym ako som potratila.poradte mi prosim.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 4. týždni to ani ešte nebolo tehotenstvo iba chemické, znamená to, že niekoľko buniek produkovalo HCG a tieto odumreli.
    Počkajte mesiac a možete znovu sa znažiť, po ďalšej menštruácii. Plodné dni si nepočítajte.

  • placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Som v 12tt,tretie tehotenstvo,prvé boli ok.uplne všetko.treaz mi na sone povedali, že mám nízko placentu.je monžné,že sa placenta ešte uloží na správne miesto?uživam magne B6 vraj to pomáha.Mávam odvždy nízky tlak a posledné dni mám pocit,že sa strašne rýchlo udýcham a rýchlo mi bije srdce aj po malej fyz.záťaži, čo sa mi doposial nestávalo.Neviem či to je vekom:) mám31 alebo to može sposobovať aj to magnezium pri nízkom tlaku.Berem ho týžden 4 tablety denne.Ďakujem a prajem veľa pracov. i osob. úspechov

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ktorým zázrakom nejaký odborník videl v 12: týždni placentu ?
    V 12. týždni sa základy trofoblastu nachádzajú okolo celého plodu a každý ju má nižšie.
    Magne B6 je zbytočné a može Vám paradoxne znížiť tlak, neviem, na čo to pomáha v 12. týždni.
    Pri nízkom tlaku si dajte kávu, výborná je Illy s jedným mliekom bez cukru. Alebo ľadová Lavazza.