Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • klimaktérium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Píšem Vám ohľadom mojej maminky. Tohto roku mala 54 rokov a cca pred rokom a pol začala pociťovať prvé príznaky prechodu, čo jej potvrdila aj gynekologička. Minulý rok v lete ju čistili kvôli polypom. Menzes máva už veľmi nepravidelne a je to skôr špinenie ako krvácanie a už jej ho aj niekoľkokrát vyvolávali injekciou. Tu by som sa chcela opýtať, či je to potrebné v jej veku vyvolávať menzes a aký to má význam. Ďalej jej nedávno zistili 2 myómy v maternici. Gynekologička, čo jej robila sono jej radila, aby sa dala operovať a všetko vybrať (neviem, či mala na mysli úplnú histerektómiu). To odporúčanie sa však nepáčilo maminkinej gynekologičke (ku ktorej chodí roky a dôveruje jej) a poslala ju na sono k inému Dr. Ten odporučil zatial s tým nič nerobiť (ak nevznikne akútny problém), že myómy sa zvyknú "vysušiť", keď sa stratí menzes úplne. Že to stačí len sledovať a nasadiť liečbu (nevieme akú). Čo by ste radili Vy? Má sa dať maminka operovať alebo ak nebudú žiadne problémy, tak čakať kým neskončí menzes. A aký máte názor na tie vyvolávacie injekcie. Neviem, či je to v tejto súvislosti podstatné, ale maminka si v mladosti veľa vytrpela, má za sebou tri potraty, pôrod mŕtveho plodu a dva úspešné cisárske rezy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je pravda, že po menopauza myómy zvyknú regredovať - zmenšiť sa, pretože ich rast je závislý na ženských hormónoch.
    Ak mama nemá obtiaže a prechod zvláda dobre, stačí počkať a operácia nebude nutná. Iná vec je, že nedostatok hormónov v menopauze nesie so sebou určité problémy, a niekedy je potrebná alebo skor prospešná hormonálna liečba. Je to na dlhšiu debatu a mama by mala absolvovať pohovor a vyšetrenie u odborníka, ktorý zhodnotí jej celkový stav.

Podobné otázky

  • krvné testy a klimakterium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké sú približné hodnoty hormónov v krvi , ktoré potvrdzujú menopauzu. Môžu sa ešte striedať ovulačné a anovulačné cykly?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno možu sa striedať ovulačné a anovulačné cykly. Presné hormóny sa nedajú napísa´t, lebo každé laboratŕoium má iné referenčné hodnoty, obecne platí, že v menopauze sú vysoké hladiny FSH a nízke hladiny estrogénov.

  • klimaktérium?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 44 rokov, v poslednom roku som menštruáciu mávala, ale dosť v nepravidelných intervaloch, meškávala v rozmedzí od 1-2 týždňov. Vždy v strede cyklu som pociťovala návalovú vlnu, s pálivým doprovodom smerom od vaječníkov hore k hrudi a sprevádzalo to zvýšené búšenie srdca. Trvalo to krátko, ale ten pocit bol nepríjemný a navyše som sa vždy obávala, aby sa mi to nestalo napr. v práci, vonku, skrátka niekde mimo domova. Teraz som mala naposledy menštruáciu 5.12.2009 a odvtedy nič. Lekár mi pichol agolutin a nič. Urobil test tehotnosti-negatívny. Napokon mi nasadil Lutenyl. Dobrala som 10 tabliet a mám čakať 10 dní, či sa menštruačný cyklus objaví. Povedal mi, že v mojom veku je to ešte skoro, aby som bola bez menštruácie, kvôli iným možným zdrav. ochoreniam, ktoré tento stav sprevádzajú. Veľmi ťažko sa mi s ním komunikuje, lebo nepovie nič navyše a keď sa pýtam odpovie jedným slovom. Rada by som vedela, že ak mi teraz do 10 dní cyklus sa obnoví, bude to už trvalé, alebo zasa budem musiet niečo užívať? Alebo môžem byť už bez cyklu??? Ďakujem za odpověď