Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    moja menštruácia vyzerá asi takto: 2-4 dni len slabulinké krvácanie, v pohode stačí intímka, potom to ale príde a ďalšie 2 - 3 dni je krvacie veľmi silné. A vtedy sa začína môj problém: závraty, búšenie srdca, únava až triaška rúk a nôh, bolesti nôh, celkový pocit slabosti až pocit na odpadnutie. Po pár dňoch keď prestane menzes, prejdú aj problémy. Ale je to veľmi nepríjemné. Niekedy v jari som bola na cekovej prevent. prehliadke a tam mi zistili, že mám menej železa. Lekárka mi predpísala aj nejaké tabletky/žiaľ už neviem ako sa volali/ s obsahom železa, a môj gynekolog kanavit a ascorutin. Krv pri preven. prehliadke mi odoberali pred menzesom. Takže moja otázka je, môžu byť tieto nepríjmené problémy spojené s nedostatkom železa? Mám 36 rokov, 2 deti a doteraz som nikdy nemala problém s nedostatkom železa. Ďakujem za skorú odpoveď a radu ako si pomôcť.

Podobné otázky

  • silna menstruacia(anglicko)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    v stredu som bola u obvodneho lekara,ktory mi povedal,ze mam pravdepodobne infekciu po potrate a dal mi antibiotika a upozornil ma,ze ak budem este tak prudko krvacat,mam ist na pohotovost.V ten vecer som krvacala asi 40minut velmi silno,jasnocevena krv si zo mna len-tak striekala,ale potom sa to nastastie upokojilo,ale rano zopakovalo,tak som isla na pohotovost,kde mi zmerali tlak,vzali vzorku krvi a mocu,spravili sono a povedali ze je vsetko v uplnom poriadku,ze je to asi hormonalna reakcia s ktorou oni nemozu nic robit,ze sa mam objednat u svojho obvodneho lekara,ktory mi da lieky na zastavenie krvacania a ak to uzna za vhodne,tak ma doporuci na gyn.vysetrenie.Obvodny mi povedal,ze je vsetko vporiadku,vysadil antibiotika a dal mi Norethisterone 5mg 3krat denne (neviem,ci je taky liek aj na slovensku,urcite,len s inym nazvom) a gynekologa neodporucil,ze neni dovod..
    Ta menstruacia je cela zvlastna,zacala sa minulu stredu,prebiehala normalne a v nedelu sa uz skoro skoncila a v pondelok zacalo to silne krvacanie,pokracuje stale v silnych navaloch asi tak v 10-15hod.intervaloch,krv je jasno-cervena s kuskami,al.zrazeninami tej istej farby..
    Myslite,ze je to naozaj sposobene len hormonami?
    Toto je druha mens.po potrate,ta prva bola celkom v norme,len trvala 3tyzdne..
    mam strasne bolesti hlavy,plus sa mi strasne toci,krce v podbrusku mam len niekedy a da sa to vydrzat a som strasne ospala,ale doktor ma ubezpecil,ze krv je v poriadku,tak neviem..
    Viete mi nieco poradit,alebo mam cakat kym tabletky zaberu..
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko zhodnotiť čo sa deje, či naozaj iba máte neovulačné cykly po potrate a z toho silné krvácanie, alebo sa deje niečo iné. Neviem, čo Vám vyšetrovali z krvi, ak tehotenský hormón a ten bol negatívny, tak by ste nemala mať zbytky po potrate v maternici. Skúste si pre Vašu istotu kúpiť v lekárni Pregnancy test, ak bude pozitívny, trvajte na kontrole gynekológa.
    Celé je to nezvyčajné, postupy anglických GP ma občas prekvapujú. Možno by nebolo naškodu si zaplatiť gynekologické vyšetrenie aj bez poukazu.

  • silna menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den este raz,
    dakujem za radu,uz som sa rozhodla,ze vysetrenie si zaplatim,ale pekne doma na slovensku.
    mne ten anglicky gynekolog pride ako boh,ku ktoremu sa dostanete az po smrti aj to len vtedy ak v neho verite...
    Moj problem je silna menstruacia,pre ktoru sa nemozem dostavit do prace,ani k lekarovi...neviete mi poradit nieco,co by to krvacanie zmiernilo?Prichadza v navaloch s velkymi kuskami a krv je jasno-cervena.
    dakujem

  • potrat v zahranici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    uz dva roky zijem v anglicku a v nov.2008 som v 11.t.t potratila.Mam 28r.,bola to prva tehotnost-na prvy"pokus",uzivala som aj prenatalne vitaminy.Viem ze sa to stava pomerne casto,na co som vsak nebola pripravena je anglicka zdravotna starostlivost.
    Ked som zacala slabo krvacat,na pohotovosti mi povedali,ze mozno sa krvacanie vytrati,alebo mi zacne potrat,dali mi telefonne cislo,ktore som mala pouzit len v pripade ak by som mala neznesitelne bolesti a krvacanie 10krat silnejsie ako silna menstruacia.Doktorka,ktora ma vysetrovala nebola gynekolog,ale utesila ma tym,ze moj pripad skonzultovala s gynekologom na telefone.
    Potrat nastal do 24hodin,cely som ho presedela na WC-asi 13hodin som silne krvacala,plus kazdych 15min.isli zo mna kusy velke ako pomarance,uz som myslela,ze to neprestane,ale postupne sa to ustalilo a rano som sla na sono,ktore mi spravila zdravotna sestra v zacviku.gynekologa som videla ako posledneho-ten mi oznamil ze podla sona tam este nieco zostalo,ale len velmi malo a pravdepodobne sa to vyplavy samo...zakrok neodporucal,ze vraj mozem zostat neplodna,ale ak velmi chcem,tak mi ho spravia.
    Zostala som bez zakroku,nakupila si vitaminy,pila zensky caj,nemala som ziadne bolesti,ziadne problemi a na 35ty den som dostala menstruaciu,trvala skoro dva tyzdne,nemala som bolesti,krvacanie bolo stredne.
    Teraz som po 28dnoch dostala menstruaciu,uz vcera bolo krvacanie velmi mierne,ale dnes doobeda som dostala mierne krce v podbrusku a zacala som prudko krvacat,asi 5 hodin to vyzeralo presne ako pri tom potrate plus zo mna isli tie obrovske kusy,uz sa to opat ustalilo,ale neviem co mam robit.
    Pred tyzdnom som bola u svojho obvodneho lekara,poziadala som ho,aby ma objednal u gynekologa na prehliadku,chcela som vediet,ci je vsetko v poriadku pred tym,ako sa zacneme pokusat o druhe dieta,ale on mi povedal,ze na co,ze to mi doporuci az ked potratim treti krat.Tak som ho prosila aspon o krvne testy a on ze to schvaluje,ale ze nech mu poviem co si chcem dat v krvi zistit.
    Viem,ze je to cele prilis dlhe, ale mohli by ste mi poradit,co by som si mala dat v krvi zistit a ci je to silne krvacanie pocas menstruacie normalne,alebo tam mohlo este nieco zostat z potratu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anglické zdravotníctvo sa mi páči, všetko nechávajú na prírodu. Mne sa páči to ich heslo: Kto nechce čakať platí, kto nechce platiť čaká.
    Osobne Vám doporučujem, ak chcete mať istotu, že je všetko v poriadku, zaplaťte si vyšetrenie u privátneho gynekológa, na štátne trovy zrejme nie je dovod na vyšetrenie. S čím súhlasím.

  • silné krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som 7 mesiacov po pôrode cisárskym rezom. Syna stále kojím. Krvácanie - špinenie po pôrode som mala do 4 týždňa. Potom nasledovalo každý mesiac krvavé špinenie trvajúce cca 4 dni.
    Piaty mesiac po pôrode som dostala veľmi silnú menštruáciu (pretečené vložky každú hodinu - aj v noci - používam tampón pretečie - musím meniť každé 2 hodiny. Menštruácia trvá cca 7 dní. Toto sa zopakovalo aj minulý mesiac.
    Pred tehotenstvom som mávala občas takéto menštruácie, lekár mi povedal, že to súvisí s mojím myómom. Myóm mám cca 3 roky a má veľkosť 2 cm. Tehotenstvom sa nestratil a ani nezmenil. Chcem sa opýtať, či mám ísť na kontrolu, kedže môja silná menštruácia pred tehotenstvom bol konzultovaná s lekárom, teraz sa iba vrátila.
    Je vhodné si dať myóm odstrániť, aj keď ešte plánujem dieťa? Toto je moje prvé dieťa, predtým som mala 2 samovoľné potraty v 6.TT. Mám 34 rokov.
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme pri kojení máte anovulačné cykly preto sa nahromadí sliznica a silno krvácate. Vhodná by bola antikoncepcia pre kojace matky, ktorá sposobí útlm rastu sliznice.
    Závisí na lokalizácii myomu, ale zriedka sposobuje takéto krvácania 2 cm myom.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    rada by som sa spýtala na jednu vec. Tento mesiac mi meškala menštruácia 4 dni, pritom možno posledný polrok som ju mávala úplne presne, resp. vždy o pár dní skôr, takže som bola presvedčená, že som tehotná, kedže sa snažíme o dieťa. Teraz som ju ale dostala a dovolím si povedať, že dosť silnú, akoby sa oproti iným cyklom vyplavovali doslova celé kusiská tkaniva. Mohlo sa jednať o veľmi skorý potrat? Ak áno, platí aj v tomto prípade, že by som nemala hned nasledujúci cyklus otehotnieť, alebo sa to týka iba potratov, ktoré boli robené medicínsky (kyretáž, alebo odsávanie plodu)? Platí aj teraz že by sme mali počkať, lebo je maternica oslabená a nemusela by plod udržať? Neviem, či som sa dosť presne vyjadrila, ale snád áno.
    dakujem pekne za odpoved
    Alena

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusí ísť o potrat, mohla ste mať neovulačný cyklus, sliznica narástla do vyšších rozmerov a preto silne krvácate.
    Ak by to aj bol včasný potrat, ak nemáte robený výkon, možete otehotnieť hneď potom.