Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • potrat v zahranici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    uz dva roky zijem v anglicku a v nov.2008 som v 11.t.t potratila.Mam 28r.,bola to prva tehotnost-na prvy"pokus",uzivala som aj prenatalne vitaminy.Viem ze sa to stava pomerne casto,na co som vsak nebola pripravena je anglicka zdravotna starostlivost.
    Ked som zacala slabo krvacat,na pohotovosti mi povedali,ze mozno sa krvacanie vytrati,alebo mi zacne potrat,dali mi telefonne cislo,ktore som mala pouzit len v pripade ak by som mala neznesitelne bolesti a krvacanie 10krat silnejsie ako silna menstruacia.Doktorka,ktora ma vysetrovala nebola gynekolog,ale utesila ma tym,ze moj pripad skonzultovala s gynekologom na telefone.
    Potrat nastal do 24hodin,cely som ho presedela na WC-asi 13hodin som silne krvacala,plus kazdych 15min.isli zo mna kusy velke ako pomarance,uz som myslela,ze to neprestane,ale postupne sa to ustalilo a rano som sla na sono,ktore mi spravila zdravotna sestra v zacviku.gynekologa som videla ako posledneho-ten mi oznamil ze podla sona tam este nieco zostalo,ale len velmi malo a pravdepodobne sa to vyplavy samo...zakrok neodporucal,ze vraj mozem zostat neplodna,ale ak velmi chcem,tak mi ho spravia.
    Zostala som bez zakroku,nakupila si vitaminy,pila zensky caj,nemala som ziadne bolesti,ziadne problemi a na 35ty den som dostala menstruaciu,trvala skoro dva tyzdne,nemala som bolesti,krvacanie bolo stredne.
    Teraz som po 28dnoch dostala menstruaciu,uz vcera bolo krvacanie velmi mierne,ale dnes doobeda som dostala mierne krce v podbrusku a zacala som prudko krvacat,asi 5 hodin to vyzeralo presne ako pri tom potrate plus zo mna isli tie obrovske kusy,uz sa to opat ustalilo,ale neviem co mam robit.
    Pred tyzdnom som bola u svojho obvodneho lekara,poziadala som ho,aby ma objednal u gynekologa na prehliadku,chcela som vediet,ci je vsetko v poriadku pred tym,ako sa zacneme pokusat o druhe dieta,ale on mi povedal,ze na co,ze to mi doporuci az ked potratim treti krat.Tak som ho prosila aspon o krvne testy a on ze to schvaluje,ale ze nech mu poviem co si chcem dat v krvi zistit.
    Viem,ze je to cele prilis dlhe, ale mohli by ste mi poradit,co by som si mala dat v krvi zistit a ci je to silne krvacanie pocas menstruacie normalne,alebo tam mohlo este nieco zostat z potratu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anglické zdravotníctvo sa mi páči, všetko nechávajú na prírodu. Mne sa páči to ich heslo: Kto nechce čakať platí, kto nechce platiť čaká.
    Osobne Vám doporučujem, ak chcete mať istotu, že je všetko v poriadku, zaplaťte si vyšetrenie u privátneho gynekológa, na štátne trovy zrejme nie je dovod na vyšetrenie. S čím súhlasím.

Podobné otázky

  • Problemy po medikalnom potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, absolvovala som medikalny potrat v zahranici kde som vzala misoprostol oralne 27.1. (17 dni dozadu). Od nasledujuceho dna beriem antikoncepcne tabletky Effilevo na docistenie. Potrat velmi bolestivy, prve tri dni silne krvacanie, dalsie 3 dni stredne, dalsi tyzden slabe az spinenie.
    O 2 tyzdne po zakroku (od 10.2.) mam opat znova silne krvacanie (uz 3 dni vkuse), velmi nafuknute brucho, bolesti v podbrusku ako pri silnej menstruacii. Horucku nemam, tym padom si nemyslim ze by slo o zapal maternice.
    Znepokojuje ma navrat silneho krvacania a dnes uz rezava bolest v podbrusku. Nikde sa neviem dopatrat ci je toto normalny priebeh.
    Naslednu kontrolu mam az 20.2. ci sa vsetko vycistilo.
    Viete mi poradit ci mam ist dovtedy na urgent alebo vydrzat s liekmi od bolesti?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tento protokol podávania misoprostolu v kombinácii s antikoncepciou ja nepoznám, ale samozrejme ak máte bolesti a silné krvácanie, je potrebné vyšetrenie na pracovisku, kde Vám misoprostol podali.