Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • silné krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som 7 mesiacov po pôrode cisárskym rezom. Syna stále kojím. Krvácanie - špinenie po pôrode som mala do 4 týždňa. Potom nasledovalo každý mesiac krvavé špinenie trvajúce cca 4 dni.
    Piaty mesiac po pôrode som dostala veľmi silnú menštruáciu (pretečené vložky každú hodinu - aj v noci - používam tampón pretečie - musím meniť každé 2 hodiny. Menštruácia trvá cca 7 dní. Toto sa zopakovalo aj minulý mesiac.
    Pred tehotenstvom som mávala občas takéto menštruácie, lekár mi povedal, že to súvisí s mojím myómom. Myóm mám cca 3 roky a má veľkosť 2 cm. Tehotenstvom sa nestratil a ani nezmenil. Chcem sa opýtať, či mám ísť na kontrolu, kedže môja silná menštruácia pred tehotenstvom bol konzultovaná s lekárom, teraz sa iba vrátila.
    Je vhodné si dať myóm odstrániť, aj keď ešte plánujem dieťa? Toto je moje prvé dieťa, predtým som mala 2 samovoľné potraty v 6.TT. Mám 34 rokov.
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme pri kojení máte anovulačné cykly preto sa nahromadí sliznica a silno krvácate. Vhodná by bola antikoncepcia pre kojace matky, ktorá sposobí útlm rastu sliznice.
    Závisí na lokalizácii myomu, ale zriedka sposobuje takéto krvácania 2 cm myom.

Podobné otázky

  • menopauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer ja som asi uz polrok po vybrati maternice vsetko mi vybrali aj vajecniky vsetko mam len 25rokov ale mam tazkosti velmi silne krvacanie a velke bolesti v podbrusku

  • Problemy po medikalnom potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, absolvovala som medikalny potrat v zahranici kde som vzala misoprostol oralne 27.1. (17 dni dozadu). Od nasledujuceho dna beriem antikoncepcne tabletky Effilevo na docistenie. Potrat velmi bolestivy, prve tri dni silne krvacanie, dalsie 3 dni stredne, dalsi tyzden slabe az spinenie.
    O 2 tyzdne po zakroku (od 10.2.) mam opat znova silne krvacanie (uz 3 dni vkuse), velmi nafuknute brucho, bolesti v podbrusku ako pri silnej menstruacii. Horucku nemam, tym padom si nemyslim ze by slo o zapal maternice.
    Znepokojuje ma navrat silneho krvacania a dnes uz rezava bolest v podbrusku. Nikde sa neviem dopatrat ci je toto normalny priebeh.
    Naslednu kontrolu mam az 20.2. ci sa vsetko vycistilo.
    Viete mi poradit ci mam ist dovtedy na urgent alebo vydrzat s liekmi od bolesti?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tento protokol podávania misoprostolu v kombinácii s antikoncepciou ja nepoznám, ale samozrejme ak máte bolesti a silné krvácanie, je potrebné vyšetrenie na pracovisku, kde Vám misoprostol podali.

  • Co nasadit?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Mam 43 rokov a uz 3 roky mam nepravidelny cyklus, niekedy pride menzes na 21, 23 alebo 25 den, ale uz 5 dni predtým citim pobolievanie brucha a vsetky tie neprijemne veci spojene s menzes. Prve 3-4 dni mam silne krvacanie a celkovo 7 dni menzes. A uz mam toho plne zuby...Co by ste mi odporucal nasadit? Ake su moznosti? Je nieco prirodne, alebo len hormony pomozu? Mavam aj migreny v strede cyklu a pred menzes. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme máte anovulačné cykly, čo je vo Vašom veku normálne. Menštruačný cyklus sa skracuje a krvácanie zosilňuje. Pomôžu jedine hormóny, chýba Vám progesteron a je potrebné ho doplniť. Možete si dať antikoncepciu alebo substitúciu.

  • maternica-dokedy??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den.moja mamina-48 ročná pred pár dnami podstúpila zákrok-odstánili jej maternicu.zarazilo ma, ked som zistila, koooooľko žien cca v jej veku v mojom okolí to už má "za sebou"....je maternica orgán, ktorý po štyridsiatke doslúži?no v našom meste je to normálne in nemať ju..prečo je to tak časté?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na odstránenie maternice musia byť dovody - najčastejšie myom, ktorý robí problémy, alebo silné krvácanie, či hroziaca rakovina. Sú to pomerne časté nemoci.

  • otazocka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, swom 5 dni po porode. zaujima ma ci je este normalne krvacat alebo by to uz malo odznievat. a taktiez ake silne krvacanie je v poriadku a kedy uz nie. Mlieko si odsavam lebo zo zdrav.dovodov este nemozem kojit babenko.
    za oddpoved dakujem