Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pálenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň. Chccela by som Vás poprosiť o radu.
    Už pomaly pol roka sa mi ťahajú problémy. A zdá sa mi to čím ďalej horšie. Už som dvakrát navštívila gynekologičku- s výsledkom vyšetrenia -že žiadny zápal , ph 4, lepšie ani nemôže byť, že teda čo chcem, že takto príde 50 žien a piatim niečo je. Z lab. výsledkov potom vyšiel zlatý stafylokok. Dvakrát som brala antibiotiká Amoksyklav, a gynopevaril, nepomáhal ani canesten.Užívala som aj Candivac. Tak si už pripadám , že si naozaj vymýšľam . Tie problémy sa však nedajú vydržať- občas pálenie , pichanie v pošve- no to sa ešte dá vydržať, ale veľmi sa to zhorší po pohlavnom styku, potom sú bolesti neznesiteľné asi týždeň, kým sa to ako tak ukludní- strašné pálenie,bolesť, suchosť, pichanie v pošve i bruchu. /inak pri styku je všetko ok, bez bolestí/. A takto sa to stále opakuje, raz stredne a po styku hrôza. Neviete poradiť , čo to môže byť. Nechcem ísť zas ku gynekologičke, lebo čo zas povie, keď má toľko ľudí.
    Za radu veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý den,
    je možné, že ani nejde o infekciu, pálenie pošvy može byť prejavom roznych ochorení, najčastejšie cukrovky, alebo alergie.
    Problémy určite Vám nerobí zlatý stafylokok.
    Vaše problémy Vám znižujú kvalitu života, preto by ste mala byť dokladne vyšetrená a zaliečená, asi Vám nič iné neostáva, iba zmeniť lekára.

Podobné otázky

  • Výtok v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Pán doktor. Som v 16t. tehotenstva a mávam stále taký hlienity výtok svetlej farby bez zápachu. Vo vytoku som mala aj streptokoka ale to som už vyliečila no výtok mam stále a je ho podľa mňa veľa. Musím nosiť intimku. Bez toho to nejde. Je to v tehotesntve normálne?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti je takýto výtok normálny a je spôsobený hormonálnou stimuláciou sliznice pošvy. Ak nemáte pálenie a svrbenie, nie je potrebná liečba. Streptokok je normálna súčasť pošvy a nemá sa liečiť, lebo sa tým ničí pošvová flora.

  • Uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    prosím o radu.zacnem postupne.20.10 som bola očkovana proti chrípke,v tom čase ma ale bolelo hrdlo,lekárka povedala že to nevadí.25.10 som začala liečbu od imunoalergologa,kôli častým infekciám dýchacích ciest Bronchovaxom a Imunor v schéme Broncho 10 dní,potom 20 dní pauza-,a počas pauzy Imunor.Okolo 24.11 moja dcéra mala pravdepodobne 6 tu chorobu.30.11 som absolvovala sono prsníkov vramci prevencie,všetko ok.Tyzden po sone ma začali bolieť uzliny pod oboma pazuchami.Konzultovane mojim lekárom.Najprv bol záver že bolesti idú od chrbtice,keďže mám problém s platničkami krcnej chrbtice.Dostala som Mydocalm,bolesťi uzlín však trvali ďalej.Konzultacia mojim imunoalergologom, kázal vysadiť Broncho,aj Imunor,vraj uzliny môžu zareagovať takto- lenže liečba trvala už mesiac a nebol žiadny problém.Vysadila som nepomohlo, bolesti ostali plus pridal sa viditeľný opuch uzlin.Tak som sa objednala znova na sono.Zaver, zväčšené uzliny 2.7*0.6 CM,ovalneho tvaru zo zachovaným hilom,vraj vyzerajú postinfekcne,prsia v poriadku,vraj sa nemusím určite obávať onko ochorenia.Ja som ale chorá bola naposledy koncom toho októbra čo som písala vyššie,odvtedy nie.Teda aspoň príznaky som nemala.Dnes som bola u všeobecného lekára,uzliny prehmatal,vraj to určite nie sú patologické uzliny,vraj to môže byť aj po očkovaní,ale očkovanie som mala koncom októbra,prečo by sa urobil opuch a bolesť až po 1.5 mesiaci+ plus urobili mi odbery,teda na výsledok čakám.Viem,že som mladá,a lekári väčšinou u mladých ľudí nepomyslaju na onko ochorenia,lenže ja neviem čo si mám o Tom myslieť.Mam 39 rokov,4 deti,3 sekcie+ sterilizáciu.Dojcenie ukončené v júli minulého roka,prekonala som x ochorení,chripky,covid,urcite bežné detské,nikdy som z uzlinami problém nemala.Uzliny má stále bolia,niekedy viac inokedy menej,cítim obidve rovnako,nie sú tvrdé,stipu,pália zvnútra.Uzivam Zlyndu,kôli častému a dlhému krvácaniu,čiže posledných 5-6 mesiacov menštruáciu ani nemám,takže nie je to viazané ani na cyklus.Co u mňa ale stále pretrváva je že mi je stále zima,mávam extrémne ľadové ruky,akoby sa moje telo nedokázalo vtedy nijako prehriať ,potom zase cítim neskutočne teplo zvnútra,až som spotená.2 krát v noci som sa zobudila na veľmi silné svrbenie,pálenie oboch dlani.Viem že môj problém je zdlhavý,ale budem povdacna ak sa prosím vyjadrite čo si o Tom myslíte.Mam obavu z onko ochorenia.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. uzlinový syndróm je pomerne zložitá medicínska problematika. Ak sú bolestivé a zdurené v oboch podpazušiach, je nanajvýš nepravdepodobné, že to súvisí s ochorením prsníka, skôr by to mohla byť reakcia na celkový zápal alebo iné celkové ochorenie. Nie som internista ale ja osobne by som sa prikláňal k bioptickému vyšetreniu (odber vzorky) z uzliny, aby sa zistilo, v čom je problém.

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer .Chlela by som sa informovat. 14.12.2023 som mala sterilizáciu.Sterilizacia bola vykonaná laparoskopicky a bolo mi vysvetlene ešte pred operáciou,že sa vajcovody prestrihnu a následne spália respektíve zoskvaria. Keď ma prepustili domov tak mi len povedali ,ze si mam dávať pozor aby som nič ťažké nedvíhala a ze 4 az 6 týždňov mam ostat bez pohlavneho styku a to bolo všetko čo som sa dozvedela.Prosim Vás veľmi pekne môžete mi napísať ci naozaj takú dobu treba čakať? A prečo vlastne.A treba ešte po takomto zákroku ísť na nejakú kontrolu ku svojmu gynekológovi?Dakujem krásne za odpoveď a prajem ešte pekný večer.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v súčasnej dobe sa odporúča už nerobiť prepálenie vajcovodov, ale ich pri sterilizácii odstrániť, ako prevenciu rakoviny vaječníka v budúcnosti.
    Neviem, prečo by ste mali čakať mesiac až 6 týždňov, ak sú vajcovody prepálené a prestrihnuté, mali by ste byť chránená v podstate už počas výkonu.

  • Močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať do je vhodne na šteklenie po vycikani niečo ako zapal močových ciest pre tehotné 14tt? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šteklenie by nemuselo byť známkou zápalu, stačí iba dostatočný príjem tekutín. Ak by sa pridalo pálenie a rezanie, potom je potrebné vyšetriť moč.

  • Bolest pri močení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím o radu, pretože už som bezradná. Pred rokom som dostala bakteriálny zápal močových ciest.( evoli, zlaty stafylokok), vysledky na pohlavne choroby a ine boli negativne. Boli mi nasadene ATB. No moje problémy (pálenie vulvy, štipanie a bolest pri moceni) pretrvavali dalej, zasla som za gynekologom i urologom a obsja mi zistili baktérie v pošve i moč.rúre. zasa ATB. Toto sa opakovalo 8 mesiavov nepretrzite, navyse sa pi 5mes.pridruzili silne bolesti v panve pri chodzi, sedeni- pocit, akoby mi tam niečo tlacilo az rezalo. Nasledne mi nola urobena cystoskopia, ktora pitvrdila silny zspal moč.mechura. po ustupe zspalu mi boli aplykovane vyplachy mechura. No bolesti v panve neustupili. Boli mi diagnostikovane zrasty, a nasledne prerusene. Endometrioza sa nepotvrdila. Bolesti v panve trolinku zmiernili, no bolest pri moceni pretrvava nadalej. Uz som vnpriebehu roka vyuxivala mnozstvo ATB i roznych preparstov na podporu moč ciest už fakt neviem ako dalej, ako sa zbavit bolesti.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi zložitý problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Chronický zápal močových ciest sa lieči iba veľmi ťažko a často je liečba dlhodobá a menej úspešná. Existujú aj neinfekčné zápaly močového mechúra, liečbu by mal riadiť skúsený urológ.
    Rovnako však môže byť spojený zápal močových ciest aj zo zápalom maternice a jej okolia, bez dôkladného vyšetrenia Vám neviem poradiť. Hoci ste mali stery na chlamýdie negatívne, nemusia byť presné, pretože v krčku sa nemusí chlamýdia nachádzať, ale v mechúri alebo v maternici áno.
    Jediné čo Vám viem poradiť je nájsť si dobrého urologa, ktorý podrobne vyšetrí močový mechúr, vylúči aj tzv. intersticiálnu cystitídu a začne postupnú dlhodobú liečbu, aj na posilnenie imunity močových ciest a pošvy.