Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať do je vhodne na šteklenie po vycikani niečo ako zapal močových ciest pre tehotné 14tt? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šteklenie by nemuselo byť známkou zápalu, stačí iba dostatočný príjem tekutín. Ak by sa pridalo pálenie a rezanie, potom je potrebné vyšetriť moč.

Podobné otázky

  • prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu. Pred 9mesiacmi som rodila a odvtedy mam pocit ako keby som bola stale prechladnuta, nepomahaju ani caje na mocove cesty,aj po styku ma vzdy pali oblast mocenia. Nemohla mi cievka,ktora sa vklada pri porode to tam nejako podrazdit? Na koho sa mam obratit na mojho vseobecneho lekara alebo gynekologa?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    navštívte gynekológa, je možné, že máte zápal dolných močových ciest, čo je po porode pomerne časté. Bude potreba si antibiotická liečba.

  • pobolievanie v podbrušku na ľavej strane

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Už to bude 2 týždne, čo cítim pobolievanie v podbrušku na ľavej strane. Nie je to ustavičná bolesť, cítim ju v priebehu dňa rôzne = tupá bolesť, až jemné vystreľovanie. Navštívila som gynekologičku, prezrela ma, výtok nemám, no sone bolo všetko čisté, žiadne cysty. Povedala, že to vyzerá, že som asi prechladla, zobrala mi vzorku a výsledok bude budúci pondelok. Zatiaľ mám užívať Ibalgin a držať to v teple. Lekárka ma upokojila, že to nebude nič vážne, lebo prehliadka bola úplne o.k. V septembri som troška prechladla na močové cesty, užívala som Urinal a všetko bolo o.k. Chcem sa spýtať, môže sa predchádzajúce veľmi slabé prechladnutie močových ciest prejaviť až teraz na vaječníku? Trocha sa bojím toho, že výsledok bude o.k., ale ja tú bolesť stále trocha cítim. Čo potom? Nikdy som nemala problémy s vaječníkmi, žiadne prechladnutie. Onedlho by som mala dostať menštruáciu ale ja takéto pocity vtedy nemávam, a už vôbec nie 2 týždne predtým. Čo myslíte, že by to mohlo byť? Aj keď chápem, že takto na diaľku sa Vám na to bude ťažko odpovedať. Zaujíma ma však Váš názor.
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a želám pekný deň.
    Iva

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje prechladnutie vaječníkov a rovnako ako zápal vaječníkov je extrémne zriedkavé vírusové ochorenie.
    To čo popisujete skor može byť parametritída - vhodné je vyšetrnie na chlamýdie, ureaplazmy, moykoplazmy, GO a vyšetrenie moči.

  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať. Som v 29 týždni tehotenstva a niekedy cítim také zvláštne tlaky " medzi nohami ", ako by mi tam niečo vadilo. V poradni mi môj gynekológ povedal, že bábätko je trochu nižšie, ale že je to uzavreté. Tak čo to môže byť? Je všetko v poriadku? Je to moje druhé tehotenstvo. Prvé dieťa sa narodilo cisárskym rezom. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plod tlačí na panvové dno a močové cesty a z toho možete mať pocit cudzieho telesa medzi nohami, nič to neznamená ak sa nemení nález na čípúku maternice.

  • E.coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Opat sa na Vas obraciam s rovnakym problemom. Som v 20.t.t. a asi okolo 10.t.t. mi zistili v moci E. coli. Odvtedy som vybrala dvoje antibiotik Megamox 375, a nasledne Augmentin 1g. Po kontrole sa opat potvrdilo v moci E.coli. Uprimne, som z toho uz na nervy. Neviem ako si s tym poradit. Uz neverim v uspesnost dalsej ATB liecby. Nie je potrebne podstupit nejake dalsie odborne vysetrenia? Zistit povod nakazy? Po kazdej stolici sa sprchujem, tak po hygienickej stranke uz neviem co viac mozem urobit. Nemoze byt nakaza z vody zo studne? Ako moze E.coli uskodit plodu a ako dalsia atb liecba? Aka dlha by mala byt? Staci 7 dnova alebo je potrebna dlhsia?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E.coli je citlivá na Augmentin v 95%.
    Určite by ste mala mať dokladne vyšetrenú moč - cievkovanú, a určenú citlivosť baktérie na antibiotiká a potom by ste mala byť preliečená podľa citlivosti na lieky. Po liečbe je vhodné nočné krytie, večer 1 tabletka antibiotika pred spaním.
    Povod nákazy sú močové cesty, až 10% žien vylučuje baktérie v moči, hygienou to neovplyvníte. E coli može vyvolať zápal obličiek s následným predčasným proodom, priamo plod neohrozuje.

  • candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Po liečbe anbiotikami na močové cesty, začali moje problémy, ktoré trvajú vyše 3,5 mesiaca. Teda jedná sa o mykózu. Vkladala som si clotrimazol 12 dní, potom gynopevaryl 6 dní (ten ma dosť pálil) v kombinácii so sporanoxom (vyšlo mi to dve soboty po sebe teda 2x2 tabletky myslím),a do tretice som mala Dalacin krém 7 dní + fungicidin. Ten tretí krát mi bol braný aj výter, pozitívny na candida crusei. Všetky liečby som mala prerušené menštruáciou ( vždy asi tyždeň pred ňou sa mi prízaky zhoršili). Je možné, že preto sa mi to nepreliečilo? Teraz som bola u gyn. tesne po menzese na kontrolu, gyn. mi povedal, že zatial to vyzerá v poriadku, výter mi nerobil a predpísal mi Diflucan (polročná liečba 1 tabletka na začiatku cyklu), ale odvtedy sú to štyri dni a ja sa necítim akosi dobre, výtok mám trošku biely, ale dole ma to nesvrbí skôr mám pocit, takého neustáleho rezania, je to nepríjemné. Na internete som si pozerala o candide, a našla som na viecerých stránkach, že candida crusei je rezistentná na fluconazolum, ktorý je v diflucane, má to potom význam brať? Ďakujem za odpoveď.
    Od začiatku beriem probiotiká, obmedzila som cukor, bielu múku na minimum, žehlím si uteráky, nohavičky, snažím sa nenosiť tesné nohavice, pijem lapaco a bola som aj u imunológa, len idem ešte len na krv.testy.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si fermalac, zavádzajte si ho lokálne a už sa neliečte, nechajte pošvu nech si postupne po tých šajbách čo dostala nájde svoje prirodzené prostredie. POužívajte iba intímne mydlá a ďalej jedzte probiotiká, uvidíte, že sa to spraví.