Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,651 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • znova mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mykozu mam znova spat, ale hroznu, bola som uz aj u gyn a teda sa liecim 3 dni boraxglycerínové tampony a nasledne nystatin a fungicidin (posvovy vchod som mala cely biely, vytok hrudkovity, pysky až po klitoris uplne červene, a k tomu este aj okolie ohanbia cervene a svrbia a kde tu aj drobne vyrazky) teraz je to siedmy den liecby a este nie som vobec v poriadku (svrbenie a bolesť), mykozu uz som vo svojom zivote mala viackrat, ale takuto este nikdy a tak dlho). Tento rok s nou bojujem od jula, kedy som dobrala ATB na moc. cesty a od vtedy kazdy mesiac aj 2 krat do mesiaca som u svojho gyn, a nie a nie sa toho zbavit, bola som uz aj u imulog. vysledky imunity som mala v norme ale dala mi lieky na podporu imunity. U gyn. mi raz robil vyter a bol pozitívny na candidu crusei, brala som dalacin 2% a moj gyn mi predpisal ešte aj Diflucan peroralne, potom som bola necele dva mesiace bez lokalnej liecby, ale vytok som nejak nemala, len som pocitovala bolest, ale nie v pošve v okoli pyskou a ohanbia a teraz katastrofa. Ja neviem co robit dočitala som sa napr, že na učinnú látku obsiahnutu v diflucane (je to pravda podľa vášho názoru) je candida crusei rezistentná. Pan Doktor je možne, že candidu crusei mam aj teraz, lekar mi vyter teraz nerobil, ak som ju mala pred dvoma mesiacmi ? Aký je rozdiel čo sa týka príznakov mykozy pri candida albanicas, ktora je častejišia ako pri candida crusei. Nemate osobnu skusenosť s tym co moze opakovane vyvolať mykozu?
    Beriem probiotika 1xdenne, obmedzila som prisun cukrov, bielej muky, sladkeho ovocia je to uz skoro tri mesiace, periem uteraky a nohavičky na 70-tke a žehlím, používam na umyvanie Lactacyd. Pri milovaní s manželom vždy používame prezervatív a lubrigačný gél na vodnej báze. Krv na cukor som mala v norme.
    Prosím poradte mi, som už zúfala, ďakujem?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Candida crusei može byť necitlivá na bežné antiykotiká, DALACIN nie je na mykózu !!!!!!

    Vhodné je aby Vám spravili ster spolu s vyšetrením citlivosti na antimykotiká a budete preliečená podľa výsledkov dlhodobo a dokladne !!!!

    Takže - urobiť ster - poslať na mikrobiologické vyšetrenie vrátane citlivosti a podľa výsledku predpísať niekoľko balení účinného lieku.
    V každom prípade nie DALACIN !!!!!

Podobné otázky

  • znova mykoza - ďakujem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor ďakujem za čas, ktorý ste venovali mojej nie moc kratkej otázočke - problému. Buďem sa radiť so svojim gyn. o vašom navrhovanom postupe len s nim je to trošku ťažké, lebo nevie akceptovať názor druhého teda pacientky a berie to skôr, že sa starám do niečoho, čo som nevyštudovala. Ale budem bojovať, lebo naozaj dosť ma tá kastrofa mykóza vyčerpáva. Vám prajem veľá chuti do riešenia naších problémov, Vaša vďačná internetová pacientka.