Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Gardnerella vaginalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, po kultivacii mi lekarka diagnostikovala gardnerellu vaginalis. Entizol, tablety do posvy, mi nepomohol. Nasledne som brala Macmirorcomplex,ale opakovana kultivacia na gardnerellu bola opat pozitivna. Teraz mam krem Dalacin. Od ineho gynekologa som pocula, ze by bolo najvhodnjsie brat s kremom Dalacin zaroven aj antibiotika Dalacin. Mam o tom pochybnosti, lebo antibiotika maju negativny vplyv na pritomnost laktobacilov v posve, pri kultivacii sa ukazalo, ze ich tam nemam pritomne. Na druhej strane, gardnerella ma trapi uz niekolko mesiacov, bolesti pri pohlavnom styku a chcela by som sa co najskor vyliecit. Je potrebne liecit aj partnera? Pouzivame prezervativ. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doležité je, či máte problémy. Ak nie a máte iba kultivačný výsledok, tak sa nič nedeje. Ak máte páchnúci výtok, tak by ste mala byť preliečená celkovo (tablety cez ústa) Entizol, aj vy aj Váš partner.

Podobné otázky

  • gargnerela vaginalis a muzi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    vo vaccsine prispevkoch k tejto infekcii pisete ze sa muzi nemusia preliecit. Ako to vlastne je?
    Je to pohlavne prenosna infekcia alebo nie? Moze opakovane recidivy u zeny sposobovat to ze som sa nepreliecil v minulosti aj ja? Urcite je to neprijemne pre nas oboch. U mojej partnerky sa to naozaj opakuje casto, rad by som nam pomohol ale rad by som tiez pripomenul ze netuzim po liekoch ale rad by som nam pomohol a vratil do nasho partnerskeho spoluzitia chut na sex.
    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to otázka na ktorú zatiaľ nie je odpoveď.
    Gardnerella vaginalis je často normálnou súčasťou pošvy ženy a nerobí problém. Problémy vznikajú vtedy, ak sa stratí z pošvy lactobacillus a Gardnerella sa premnoží, ale príčina tohoto stavu je stále neznáma, nevie sa, čo sposobí tú zmenu pošvového prostredia. Predpokladá sa však, že asi nie pohlavný styk a prenos od partnera, lebo premnožená Gardnerella je od samotnej pacientky.
    Na druhej strane niektorí doporučujú liečiť partnera, vraj to zlepšuje výsledky liečby.
    Osobne si myslím, že najlepšia kauzálna liečba je vrátiť do pošvy lactobacila. A to dlhodobým užívaním Lactovagu, lactobacillus produkuje látky, ktoré bránia množeniu gardnerelly.

  • trichomoniaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    obry vecer. gynekolog mi povedal ze mam trichomoniazu, preliecila som sa, partner siel tiez na vysetrenie, ale kultivacia mu tuto chorobu nepotvrdila. ako je mozne teda ze ju mam ja a on to odo mna nedostal?.....
    ked prisiel k urologovi nepamatal si nazov tejto choroby, chcem sa tiez spytat ci ster z uretry a moc staci na zistenie tejto choroby. videla som negativne vysledky ale na choroby:gardnerella vaginalis, neiserria gonorhoae a mykolologicka kultivacia. trichomoniaza nebola vobec spomenuta. prisli by na nu aj ked sa nerobila kultivacia priamo na nu ?znamena to ze na tuto chorobu kultivaciuo nerobili preto ju nezistili ale pritom ju ma?
    poradte mi prosim som zufala. neviem ci mam dalej s priatelom spat, nechcem sa od neho nakazit ak to ma len mu to nezistila kultivacia

  • čo teraz?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň. Pán doktor mám takúto galibu- pred týždnom som sa vrátila z dovolenky a myslela som si,že aspon na polroka budem mat klud od mykoz a všetkého toho pálenia a nepohody a pritom hned na druhý deň to opät začalo,tak som to začala mastit Canestenom ale pálenie sa ešte stupnovalo.Išla som za svojim gynekologom,urobil výter a čo čert nechcel-takého krokodíla mi tam našli-že vraj gardnerella vaginalis.Tak sa pýtam,že čo s tým teraz a či mi nemože sposobit nejaké problémy pri otehotnení- to v najbližšej dobe plánujeme s manželom.Kedže som zdravotníčka,tak už mám z toho normálne hlavybol.ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    gardnerella je normálna pošvová flóra,ktorá však sa zvykne občas premnožiť sposobuje obtiaže. Nič sa nedeje, stačí Vás preliečiť lokálne širokospektrálnym preparátom, napríklad Polygynax.